Αυτοδιοίκηση

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε πέντε μεγάλους δήμους

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε πέντε μεγάλους δήμους
Οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) αφορούν στην εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε αστικές περιοχές με πληθυσμό πάνω από 10.000 κάτοικους.

Τις αποφάσεις έγκρισης των Στρατηγικών σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 41.680.000 ευρώ, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) αφορούν στην εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε αστικές περιοχές με πληθυσμό πάνω από 10.000 κάτοικους, με σκοπό την αποκατάσταση του οικονομικού τους ιστού, την αντιστροφή της κοινωνικής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης εγκαταλελειμμένων η υποβαθμισμένων εμπορικών κέντρων και βιομηχανικών ζωνών, καθώς την προώθηση της απασχόλησης και της σύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον.

Τα σχέδια ΒΑΑ που εγκρίθηκαν για τους δήμους Γρεβενών, Εορδαίας, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας, καθορίζουν ολοκληρωμένες δράσεις στην αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών, κλιματικών, δημογραφικών και κοινωνικών προκλήσεων. Προωθούν, επίσης, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη δομών κοινωνικής προστασίας με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν:

-το Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Γρεβενών ?ΓΡΕΒΕΝΑ 2020?, προϋπολογισμού 6.640.000 ευρώ,-το Επιχειρησιακό Σχέδιο ΒΑΑ Ανάπτυξης Καστοριάς «Καστοριά, ευρωπαϊκή πόλη να ζεις» με παρεμβάσεις στην παλιά Πόλη και την αγορά προϋπολογισμού 8.890.000 ευρώ,-το Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής ΒΑΑ Κοζάνης «Η Πόλη κινείται… κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα», με παρεμβάσεις στο νότιο τμήμα της πόλης, στη περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού, προϋπολογισμού 8.930.000 ευρώ,-το Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής ΒΑΑ Πτολεμαΐδας «Εδώ ζούμε? καλύτερα», με παρεμβάσεις στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας – ΑΕΒΑΛ, προϋπολογισμού 8.560.000 ευρώ,-το Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής ΒΑΑ Φλώρινας: «Φλώρινα, πύλη πολιτισμού», με παρεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης και παραποτάμια του Σακουλέβα, προϋπολογισμού 8.660.000 ευρώ.

«Με την έγκριση των σημερινών σχεδίων ΒΑΑ σε πέντε μεγάλους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κάνουμε πράξη στα όσα είχαμε αναφέρει και είχαμε δεσμευτεί στο παρελθόν για την ανάγκη να κτίσουμε με πράξεις την περιφερειακή συνείδηση που έχει ανάγκη ο τόπος μας, οι φορείς, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες που θα ωφεληθούν από την υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων» ανέφερε, ενώπιον των πέντε δημάρχων, ο κ. Καρυπίδης.

Η έγκριση των παραπάνω σχεδίων προβλέπει ότι οι πέντε δήμοι ορίζονται ως ενδιάμεσοι φορείς του Επιχειρησιακού Προγράμματος, και θα έχουν αρμοδιότητα την αξιολόγηση των σχεδίων ΒΑΑ σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Οι παραπάνω δράσεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

"Ένεση" 12,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Βορείου ΑιγαίουΣυνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με την επαρχία Ανχούι της ΚίναςΣερβικό τουριστικό ενδιαφέρον για το Δήμο Ιστιαίας – ΑιδηψούΡόδος: Δρομολογείται το Κολυμβητήριο Ιαλυσού

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments