Υγεία

Οι καλύτερες και οι χειρότερες δίαιτες

Οι καλύτερες και οι χειρότερες δίαιτες
Αμερικανοί ειδικοί απαντούν στο φλέγον ζήτημα: ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη δίαιτα τελικά;

Μια αμερικανική ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της διατροφής, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και της ψυχολογίας τροφίμων εξέτασε και κατέταξε 40 διαφορετικές δίαιτες και τρόπους διατροφής φέτος, όπως κάνει εδώ και αρκετά χρόνια. 

Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ποιες είναι καλύτερες για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, ποιες είναι πιο εύκολο να ακολουθήσει κάποιος, ποιες είναι πιο πιθανό να «κολλήσετε» μαζί τους και ποιες δεν είναι ασφαλείς, επειδή δεν παρέχουν αρκετές θρεπτικές ουσίες .

Στις καλύτερες συνολικά δίαιτες, η κετογονική -η οποία συνιστά την αύξηση της πρόσληψης λίπους και τη μείωση των υδατανθράκων και σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθούν η Kim Kardashian και ο Mick Jagger-, αν και δημοφιλής, έρχεται προτελευταία. Οι ειδικοί διατύπωσαν τις ανησυχίες τους για τους κινδύνους για την υγεία από τα υψηλά επίπεδα λίπους, ειδικά για άτομα με προβλήματα ήπατος ή νεφρών.

Η χρυσή τομή σύμφωνα με τους ειδικούς βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μετριοπαθείς τρόπους διατροφής – τη δίαιτα DASH και τη μεσογειακή διατροφή. Παρόλο που πιθανότατα γνωρίζετε τι είναι η μεσογειακή διατροφή, η DASH είναι λιγότερο γνωστή, αλλά βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας λίστας με τις καλύτερες δίαιτες κατά τη γνώμη των ειδικών εδώ και οκτώ χρόνια. 

Αλλά και για τις δύο -όπως και για μερικές από τις άλλες κορυφαίες δέκα- υπάρχουν αποδείξεις που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους: οι άνθρωποι που τις ακολουθούν χάνουν βάρος και μειώνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη και πιθανώς και άλλων παθήσεων.

Η DASH επινοήθηκε από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος των ΗΠΑ και συνιστά έξι έως οκτώ μερίδες δημητριακών, τέσσερα έως πέντε λαχανικά ή φρούτα, έξι μερίδες άπαχο κρέας (κοτόπουλο ή ψάρι), ξηρούς καρπούς ή σπόρους και δύο έως τρεις μερίδες λιπαρών. Κάθε μερίδα είναι μικρή: για παράδειγμα, 28g γρ κρέατος ή 1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό έλαιο. Η καθημερινή κατανάλωση αλατιού δεν ξεπερνάει το μισό κουταλάκι του γλυκού. Μελέτες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη δίαιτα, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από άσκηση, μειώνει το βάρος και την αρτηριακή πίεση. Οι ειδικοί λένε ότι είναι εύκολο να την ακολουθήσει οποιοσδήποτε, χωρίς μάλιστα να νιώθει ότι πεινάει.

Η μεσογειακή διατροφή, γεμάτη φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ψάρι, ξηρούς καρπούς, πουλερικά, αυγά, καθώς και τυρί και γιαούρτι με μέτρο, είναι παρόμοια με τη DASH, αλλά χωρίς τους συγκεκριμένους περιορισμούς στις μερίδες. Μερικές μελέτες δείχνουν μείωση βάρους χάρη σε αυτήν, ενώ άλλες είναι διφορούμενες, αλλά μια μεσογειακή διατροφή θεωρείται επίσης ότι προστατεύει από τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Γενικά, οι καλύτερες δίαιτες δεν είναι υπερβολικά περιοριστικές. Έτσι, η Flexetarian διατροφή –κατά βάση χορτοφαγία, αλλά με περιστασιακή προσθήκη κρέατος- βαθμολογήθηκε καλύτερα από την αυστηρή χορτοφαγία. Η δίαιτα WHOLE30 κατατάσσεται στην πρώτη θέση των λιγότερο υγιεινών μαζί με την ωμοφαγία – και οι δύο είναι υπερβολικά περιοριστικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίαιτα: Μέχρι πόσα κιλά την εβδομάδα είναι υγιεινό να χάνει κάποιος

Σεξ: Πόσες θερμίδες καίμε – 5 tips για μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Διαλειμματική νηστεία: Απώλεια βάρους μέσα σε λίγες εβδομάδες

Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα: Τρία πράγματα που πρέπει να κάνετε στο ψυγείο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments