Υγεία
pagenews.gr / Υγεία / Καλά λιπαρά: Τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας
Καλά λιπαρά: Τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας | Pagenews.gr
Pagenews Team

Τα καλά λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά, στα οποία ανήκει το ελαιόλαδο, προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη. Έχει βρεθεί επίσης ότι προστατεύουν από κάποιες μορφές καρκίνου.

Στα πολυακόρεστα λιπαρά ανήκουν τα ω-3 και ω-6 λιπαρά, με διαφορετικές δράσεις το καθένα, τα οποία είναι άκρως απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας, γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του.

Τα ω-3 περιέχονται σε ορισμένους ξηρούς καρπούς (στα καρύδια και στα αμύγδαλα), στο λιναρόσπορο, στη σόγια, στα άγρια χόρτα (π.χ. γλιστρίδα, αντράκλα), στα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος και σκουμπρί).

Τα ω-6 περιέχονται κυρίως στις φυτικές μαργαρίνες και σε φυτικά σπορέλαια (όπως το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο).

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, το σχηματισμό ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία.

Τα ω-3 συμβάλλουν κυρίως στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και φαίνεται να δρουν προστατευτικά έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα πολυακόρεστα λιπαρά, ενταγμένα σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, συντελούν στη μείωση της ολικής και «κακής» χοληστερίνης.

Δείτε τις τροφές με τα περισσότερα καλά λιπαρά: 

– Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

– Οι ηλιόσποροι, οι σπόροι σουσαμιού, οι σπόροι κολοκύθας κλπ. έχουν καλά λιπαρά που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη.

– Τα αυγά είναι πηγή καλών πρωτεϊνών και υγιών λιπαρών, ενώ πολλά είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

– Το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι, είτε το καταναλώνετε ωμό, είτε στο μαγείρεμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

To λάθος που κάνουμε με τη ζυγαριά και δεν φαίνονται τα πραγματικά κιλά
Διατροφή κατά της κόπωσης

Ετικέτες: 


2018