Υγεία

“Καλπάζει” το φαινόμενο της παχυσαρκίας στην Τουρκία

“Καλπάζει” το φαινόμενο της παχυσαρκίας στην Τουρκία
Η έκθεση καταδεικνύει ότι το ποσοστό παχυσαρκίας στην Τουρκία είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Το ένα τρίτο των Τούρκων πάσχει από παχυσαρκία, ποσοστό που θέτει την Τουρκία στις δέκα πρώτες χώρες παγκοσμίως στην παχυσαρκία, παρά τα αυξανόμενα μέτρα των αρχών κατά της νόσου που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή στην Τουρκία χάνει έδαφος σταδιακά στις μεγάλες πόλεις μπροστά στη λαχτάρα των νέων για γρήγορο φαγητό, οι οποίοι υποκύπτουν στο δέλεαρ της ανθυγιεινής κουζίνας που ξεχειλίζει από κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Πριν από 30 χρόνια η παχυσαρκία ήταν άγνωστη λέξη στο τουρκικό λεξιλόγιο, όταν η χώρα έδινε μάχη κατά του υποσιτισμού στις αγροτικές περιοχές για να σώσει τα παιδιά. Σήμερα όμως υπάρχουν περισσότεροι από 16 εκατομμύρια παχύσαρκοι ενήλικες στη χώρα σε σύνολο 55 εκατ. ενηλίκων, αναλογία που αντιστοιχεί στο 29,5% του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2017 για την παχυσαρκία.

Η έκθεση καταδεικνύει ότι το ποσοστό παχυσαρκίας στην Τουρκία είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Από το 2013 η Τουρκία έχει στραφεί στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και διεξάγει τις εκστρατείες προαγωγής της υγείας «Move for Health» και «Reducing Portion Size». Επιπλέον, η Άγκυρα εφαρμόζει ένα «Πρόγραμμα Προώθησης της Φυσικής Δραστηριότητας» διανέμοντας 275.000 ποδήλατα σε σχολεία, πανεπιστήμια, δήμους. Ωστόσο, το 20,5% των ανδρών και το 41% των γυναικών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Διατροφής και Υγείας του τουρκικού υπουργείου Υγείας. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η παχυσαρκία είναι κυρίως διαδεδομένη στην ανατολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου το 33,1% των κατοίκων θεωρούνται παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Επίσης οι στατιστικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανησυχητικές για την Τουρκία όπου το 56,7% των γυναικών είναι υπέρβαρες. Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες της γηραιάς ηπείρου με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών, μία θέση ακριβώς πίσω από τη Βρετανία, βάσει των στοιχείων της Eurostat.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις καρδιαγγειακές νόσους, η Τουρκία κατατάσσεται στην 15η θέση σε αριθμό παχύσαρκων ανδρών και στην 1η σε αριθμό παχύσαρκων γυναικών από τις 56 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παχυσαρκία: Αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγήςΠαχυσαρκία: Δεύτερη αιτία καρκίνου μετά το κάπνισμα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments