Πολιτική

Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο – Τι ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (pics)

Το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο – Τι ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (pics)
Αναφορά στα μάρμαρα του Παρθενώνα έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην Αθήνα έφτασε το πρωί ο πρίγκιπας Κάρολος, συνοδευόμενος από την δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. Ο πρίγκιπας είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το επίσημο δείπνο προς τιμή του πριγκιπικού ζεύγους 

Επίσημο δείπνο παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή του πριγκιπικού ζεύγους. Στο επίσημο δείπνο παρευρίσκονται: Αλέξης Τσίπρας, Περιστέρα Μπαζιάνα, η πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαρέβα Μητσοτάκη, Αρχιεπίσκος Ιερώνυμος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Καμμένος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Λυδία Κονιόρδου, Τέρενς Κουίκ, Γιάννης Αμανατίδης, Γιώργος Καμίνης, Ρένα Δούρου, Γιαννα Αγγελοπούλου, Μαριάννα Βαρδινογιάννη κ.α.

Το μενού του δείπνου

Ελληνικό χρώμα έχει το μενού για το δείπνο και περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ψάρια.

Αναλυτικά περιλαμβάνει: Αιγαιοπελαγίτικη τριλογία ψαριών με ούζο και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, σφυρίδα στο φούρνο με ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα, γαρνιρισμένη με λαχανικά ατμού, καρυδόπιτα με παγωτό μαστίχας Χίου, φρούτα εποχής, καφές. Επίσης κόκκινα και λευκά κρασιά.

Τι ζήτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τον Κάρολο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνηση του πριγκιπικού ζεύγους στο δείπνο έκανε αναφορά στα μάρμαρα του Παρθενώνα. «Είναι ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί», ήταν η φράση του κ. Παυλόπουλο.

«Η Ελλάδα συνδέεται με μακροχρόνιους, ιστορικούς, δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τις απαρχές του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων.

Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη ναυτική παράδοση που συνδέει τα δύο έθνη αλλά και στη «μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην διδασκαλία και στην έρευνα των Κλασικών Σπουδών και του Ελληνικού Πολιτισμού».

«Είναι δε ακριβώς αυτή η παράδοση», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, «σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο Brexit: «Η Ελλάδα θεωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο πολύτιμο Εταίρο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ευχόμαστε, η τελική και οριστική απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Χώρας σας να ληφθεί με γνώμονα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Ανεξαρτήτως όμως τούτου, και υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες, η αρμονική συμπόρευση των Χωρών μας και των Λαών μας θα συνεχισθεί αδιατάρακτη».

«Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψή σας θα ευνοήσει σημαντικά την περαιτέρω, σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Χωρών και των Λαών μας, επ’ αγαθώ και της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας. Και με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα και να ευχηθώ, για μιαν ακόμη φορά, σ’ εσάς και την Α.Β.Υ. την Δούκισσα της Κορνουάλης υγεία και ευτυχία», κατέληξε στην προσφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος.

Πρίγκιπας Κάρολος: Οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις δύσκολες καταστάσεις με θάρρος

Ο πρίγκιπας Κάρολος στην ομιλία του κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του και της Δούκισσας της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφέρθηκε στις δύσκολες καταστάσεις που πέρασαν και περνούν οι Έλληνες και τόνισε πως τις αντιμετώπισαν με θάρρος. Μάλιστα ανέφερε πως ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση παράλληλα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν για λογαριασμό όλων, την απροσδόκητη ροή προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε περισσότερα για την αντιφώνηση του πρίγκιπα Καρόλου.

Τι επέλεξε να φορέσει η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα 

Η σύζυγος του Πρίγκιπα Καρόλου και δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα επέλεξε να φορέσει μια μακριά λευκή τουαλέτα οποία είχε κεντημένα λουλούδια, συνδυάζοντάς το με κρεμαστά σκουλαρίκια και λαμπερό μικρό τσαντάκι.

Οι ενδυματολογικές επιλογές της κ. Μπαζιάνα και της κ. Μητσοτάκη

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα, φόρεσε ένα midi φόρεμα σε πράσινη απόχρωση και αέρινη γραμμή. Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα συνδύασε το φόρεμά της με διακριτικά σκουλαρίκια και κολιέ και nude πέδιλα.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη επέλεξε ένα μαύρο σύνολο, με χρυσό κόσμημα στο λαιμό της. Τα μαλλιά της τα είχε μισά επάνω, ενώ το μακιγιάζ της κινήθηκε σε γήινους τόνους.

Tα tweet του παλατιού για την επίσκεψη της Καμίλα με την Μπέτυ Μπαζιάνα στο Μουσείο Μπενάκη και το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο

Την επίσκεψή του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα στην Ελλάδα καταγράφει μέσω Twitter, ο επίσημος λογαριασμός του πριγκιπικού ζεύγους στο Twitter, Clarence House.

«Η δούκισσα της Κορνουάλης θαυμάζει ελληνικά τεχνουργήματα στο Μουσείο Μπενάκη, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της με την Μπέτυ Μπαζιάνα», γράφει το Clarence House.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το αστείο του Τσίπρα στον Κάρολο (vid)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments