Διεθνή

Μπαρούτι ξανά στη Γάζα – Ο οργισμένος λαός ετοιμάζεται να πολιορκήσει τον φράκτη με το Ισραήλ

Μπαρούτι ξανά στη Γάζα – Ο οργισμένος λαός ετοιμάζεται να πολιορκήσει τον φράκτη με το Ισραήλ
Πλήθος κόσμου στην κηδεία των 60 που έχασαν την ζωή τους από Ισραηλινά πυρά.

Στην Λωρίδα της Γάζας μια μέρα μετά το αιματοκύλισμα και την σφαγή δεκάδων Παλαιστινίων από δυνάμεις του Ισραήλ, νέες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Δυτική όχθη, την ίδια ώρα που πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην κηδεία των 60 ατόμων που σκοτώθηκαν χθες κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Μέχρι στιγμής, οι διαδηλωτές βρίσκονται κατά μήκος του τείχους, πετώντας πέτρες προς τους στρατιώτες. Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί επίσης λόγω της σφαγής που προκλήθηκε ακόμα και σε μικρά παιδία. Έγκυρες πηγές μάλιστα κάνουν λόγο, ότι μεταξύ των 60 ατόμων που έχασαν την ζωή του χθες, ήταν και 8 παιδιά. Εκτός αυτού, ο απολογισμός κάνει λόγο για 2.400 τραυματίες, είτε από τα πυρά των Ισραηλινών είτε από την εισπνοή δακρυγόνων. Οι κηδείες των Παλαιστινίων εξελίχτηκαν σε μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των δολοφονιών από τον Ισραηλινό στρατό, με δεκάδες άτομα και σήμερα να έχουν τραυματιστεί.

Μετά την κηδεία των 60 ατόμων, οι κάτοικοι της Γάζας αναμένεται να κατευθυνθούν ξανά στον φράκτη που χωρίζει τον θύλακα από το Ισραήλ.

Η Χαμάς αρνήθηκε ότι υποκίνησε τη βία

Ο Τραμπ επιχειρηματολογεί ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ”αφαιρεί την Ιερουσαλήμ, το δυσκολότερο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, από το τραπέζι” και αναγνωρίζει επίσημα την πραγματικότητα στο πεδίο. Το Ισραήλ θεωρεί όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού της τομέα, που κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε κατόπιν, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει, ”αιώνα και αδιαίρετη πρωτεύουσά του”.

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης και ότι η μεταφορά των πρεσβειών τους θα έφερνε τη διαπραγμάτευση προ τετελεσμένων. Η κυβέρνηση Τραμπ διατείνεται ότι η μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας δεν είχε σκοπό να προκαταλάβει τη χάραξη των συνόρων.

Για τον γερουσιαστή Τιμ Κέιν, υποψήφιο των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ το 2016, ”οι περισσότεροι στην περιοχή θεωρούν ότι οι ΗΠΑ πλέον δεν ενδιαφέρονται να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνη, κι αυτό απλά επιτείνει την απόγνωση και είναι τραγικό”.

Ο Νταν Κούρτσερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, ο οποίος διδάσκει σήμερα στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, σημείωσε πως η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας της έναντι των Παλαιστινίων εάν υποσχόταν να ανοίξει μια πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους, όταν υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία.

”Αν (ο Τραμπ) το πει αυτό, οι ΗΠΑ θα επανέλθουν στο επίκεντρο» της διαδικασίας, έκρινε, αλλά «πόσο πιθανό είναι; (…) Πολύ ισχνό”. Αναφερόμενος στη μεταφορά της πρεσβείας, ο Ίντικ ανέφερε πως ”δεν είναι απλά το ότι προκάλεσε τη βία, ή ότι έκανε τις ΗΠΑ να μοιάζουν σαν προκατειλημμένος μεσολαβητής μάλλον, παρά σαν έντιμος μεσολαβητής”, αλλά και ότι ”πήγε τόσο πολύ πίσω τη διαδικασία που όλα αυτά τα σχόλια για το πώς θα προωθήσει την ειρήνη είναι αστεία”.

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ λένε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο, αρχιτέκτονες του οποίου είναι ο γαμπρός του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και ο απεσταλμένος του στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ, είναι ”σχεδόν έτοιμο”. Αλλά ο σκεπτικισμός κυριαρχούσε ήδη πριν από τις τελευταίες εξελίξεις. Οι Παλαιστίνιοι διέκοψαν κάθε επαφή με την Ουάσινγκτον και τη διαδικασία αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για την Ιερουσαλήμ την 6η Δεκεμβρίου.

Για τον Ίντικ, η απόφαση του ρεπουμπλικάνου κάθε άλλο παρά ”προώθησε την ειρήνη”. ”Η ιδέα ότι έτσι θα πείθονταν οι Παλαιστίνιοι να γυρίσουν στο τραπέζι είναι θεμελιώδης παρερμηνεία αυτού που έκανε” η κυβέρνηση Τραμπ, τόνισε. ”Έδιωξε τους Παλαιστίνιους από το τραπέζι και τους έδωσε τη δικαιολογία για να μην επιστρέψουν”, πρόσθεσε.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα έναν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, έγινε γνωστό από αξιωματούχους των τοπικών υπηρεσιών Υγείας, καθώς Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου, αν και λιγότεροι σε σύγκριση με χθες Δευτέρα, όταν δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Τον 51χρονο άνδρα, που ονομαζόταν Νασέρ Γκοράμπ, πυροβόλησαν και σκότωσαν κατά μήκος των συνόρων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο από την διαμαρτυρία:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιερουσαλήμ: Δεύτερη ημέρα αίματος στη Γάζα – Θρήνος στις κηδείες των 60 νεκρών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments