Αυτοδιοίκηση

Περιφέρεια Κρήτης: Ζητά χρηματοδοτήσεις με βάση την παραγωγή ελαιολάδου

Περιφέρεια Κρήτης: Ζητά χρηματοδοτήσεις με βάση την παραγωγή ελαιολάδου
Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων Eλαιολάδου στην Κρήτη, με βάση την πραγματική παραγωγή ζητάει η Περιφέρεια Κρήτης, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με αφορμή το πρόγραμμα Εργασίας για τη στήριξη των τομέων του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, στάλθηκε επιστολή αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα Μανόλη Χνάρη, «ώστε η τριετής χρηματοδότηση για τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων της Περιφέρειας Κρήτης, να είναι αντίστοιχη του ποσοστού ελαιολάδου που παράγεται στο νησί σε επίπεδο χώρας και να μην είναι λιγότερο από 35% της συνολικής χρηματοδότησης», διότι όπως επισημαίνεται, με την υπουργική απόφαση που κατανέμεται το ποσοστό ενωσιακής χρηματοδότησης που κατανέμεται στην Περιφέρεια Κρήτης, «αδικεί κατάφορα την ελαιοκαλλιέργεια και τους παραγωγούς μη λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της στο νησί και τα υψηλά ποσοστά ετήσιας παραγωγής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή της Περιφέρειας Κρήτης προς τον Υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου και το Γ.Γ. Νικόλαο Αντώνογλου.

Το 65% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης στην Κρήτη καταλαμβάνεται από ελαιόδεντρα και η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί τη δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας σε παραγωγή ελαιολάδου, καθώς σε μια μέση ελαιοκομική περίοδο, η παραγωγή του, ανέρχεται στους 100.000 έως 120.000 τόνους, που αντιστοιχεί στο 40% της εγχώριας παραγωγής. Παράλληλα η οικονομική κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία της ελαιοκαλλιέργειας είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς συμβάλει καθοριστικά, στη βιωσιμότητα των μειονεκτικών περιοχών, στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στην προστασία των εδαφών και στη διατήρηση του φυσικού κάλλους του Κρητικού τοπίου, με ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το 84% της παραγόμενης ποσότητας, είναι εξαιρετικά παρθένο με οξύτητα που κυμαίνεται από 0,2 έως 0,4 γραμμές και χαρακτηρίζεται από πλούσια φυσικά αρώματα ήπιας έντασης και ιδιαίτερης γεύσης, ιδιότητες που το κατατάσσουν στην κορυφή της ποιοτικής πυραμίδας.

Σύμφωνα με τον κ. Χνάρη, το Κρητικό ελαιόλαδο που προορίζεται για εξαγωγή ανέρχεται μόλις στους 30 χιλιάδες τόνους ετησίως, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών αυτών, περίπου το 70%, διατίθεται σε μορφή χύμα. Η Περιφέρεια Κρήτης αντιλαμβανόμενη την ιδιαίτερη σημασία της καλλιέργειας για την οικονομία του νησιού και σε εφαρμογή του Στρατηγικού της Σχεδιασμού για τον Πρωτογενή Τομέα και την διαχείριση των προϊόντων του, καταβάλλει συνεχείς στοχευόμενες προσπάθειες και προωθεί δράσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας, της προστασίας της παραγωγής και της υπεραξίας των προϊόντων της ελιάς.

Στην επιστολή προς τον Υπουργό τονίζεται, επίσης πως: «…θεωρούμε ότι, το ποσοστό ενωσιακής χρηματοδότησης που κατανέμεται στην Περιφέρεια Κρήτης αδικεί κατάφορα την ελαιοκαλλιέργεια και τους παραγωγούς μη λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της στο νησί και τα υψηλά ποσοστά ετήσιας παραγωγής… Παρακαλούμε για την παρέμβαση σας, ούτως ώστε η τριετής χρηματοδότηση για τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων της Περιφέρειας Κρήτης, να είναι αντίστοιχη του ποσοστού ελαιολάδου που παράγεται στο νησί σε επίπεδο χώρας και να μην είναι λιγότερο από 35% της συνολικής χρηματοδότησης». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Περιφέρεια Κρήτης: Να χρηματοδοτηθούν οι προτάσεις βιολογικής καλλιέργειας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments