Διεθνή

“Στροφή” της Τουρκίας στην Ρωσία εάν οι ΗΠΑ “παγώσουν” τα F-35

“Στροφή” της Τουρκίας στην Ρωσία εάν οι ΗΠΑ “παγώσουν” τα F-35
"Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-35 εναντίον της Ελλάδος" υποστηρίζει το Κογκρέσο.

Η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αναστείλουν την πώληση των F-35 στην Άγκυρα, αναφέρει στο σημερινό φύλο της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Σύμφωνα με την εφημερίδα. η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για την ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου. Αυτή η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει και την αγορά Su-57, που είναι άμεσος «αντίπαλος» των F-35, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει «παγώσει» ατύπως την αποστολή των F-35 στην Τουρκία, υπό τη σκιά της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο είναι ασύμβατο με την ψηφιακή «αρχιτεκτονική» του NATO.

Στο πλαίσιο του «παγώματος», η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να εκπονήσει ειδική έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Η στάση της Ουάσιγκτον έχει ενοχλήσει την τουρκική κυβέρνηση.

Το Su-57, της «οικογένειας» Σουχόι, είναι μαχητικό στελθ πέμπτης γενεάς, όμως βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών και τελειοποίησης.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έλαβε χώρα το 2010 και το μοντέλο αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2019.

Τα πρώτα τμήματα των συστοιχιών S-400 αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2019, ή το αργότερο στις αρχές του 2020.

H Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-35 εναντίον της Ελλάδος

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-35 εναντίον της Ελλάδος, δήλωσε ο Μπραντ Σέρμαν, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το πάγωμα της αποστολής των F-35 στην Τουρκία.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και προσπαθώντας να του εξηγήσει γιατί η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να απαγορεύσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία, τόνισε πως αν αυτά καταλήξουν στα χέρια των Τούρκων θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας και όχι εναντίον των τρομοκρατών.

Ο κ Σέρμαν μάλιστα πρόσθεσε με νόημα «Ελπίζω να θυμηθούν τα εκατομμύρια θυμάτων Αρμενίων, Ελλήνων κ.α. της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του περασμένου αιώνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πομπέο: Οι ΗΠΑ «ανησυχούν σοβαρά» για την αγορά των S-400 από την Άγκυρα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments