Υγεία

Παχυσαρκία: Δραματικά τα στοιχεία για τα αγόρια στην Ελλάδα

Παχυσαρκία: Δραματικά τα στοιχεία για τα αγόρια στην Ελλάδα
Σχεδόν τα μισά αγόρια στην Ελλάδα πάσχουν από παχυσαρκία.

Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στην παχυσαρκία.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα. Από παχυσαρκία πάσχει το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών.

Αυτά είναι τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν την περίοδο 2015-2017, παρουσιάσθηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη μεταξύ 23-26 Μαΐου.

Όσον αφορά τα υπέρβαρα αγόρια, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία. Έχουν επίσης ποσοστό 42%, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Κύπρος (43%).

Στα υπέρβαρα κορίτσια, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, μαζί με την Ιταλία (επίσης 38%). Στις δύο πρώτες θέσεις είναι η Κύπρος (43%) και η Ισπανία (41%).

Τρίτη στη λίστα για την παχυσαρκία η Ελλάδα

Στα παχύσαρκα αγόρια, η Ελλάδα με 20% είναι τρίτη μετά την Κύπρο και την Ιταλία (21% και οι δύο). Στα παχύσαρκα κορίτσια η Ελλάδα με 14% βρίσκεται στην τέταρτη θέση μαζί με την Ιταλία, ενώ τις τρεις πρώτες θέσεις έχουν η Κύπρος (19%), η Ισπανία (17%) και η Μάλτα (15%).

Παρά την υψηλή θέση της Ελλάδας, είναι θετικό ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας εμφανίζει διαχρονικά τάση μείωσης.

Η έκθεση επισημαίνει ότι στην παιδική παχυσαρκία παίζουν σημαντικό ρόλο οι διατροφικές συνήθειες.

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό, που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα και αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (κρέατα κ.α.), τα σνακ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, καθώς επίσης κάνουν σωματική άσκηση συστηματικά, έχουν μειωμένη πιθανότητα να βάλουν παραπανίσια κιλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι παχύσαρκοι που εισάγονται σε νοσοκομείο για λοίμωξη είναι πιθανότερο να επιβιώσουν

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι