Πολιτισμός

«Το Βαμμένο Πέπλο» του Γ. Σόμερσετ Μομ

«Το Βαμμένο Πέπλο» του Γ. Σόμερσετ Μομ
Το κλασικό μυθιστόρημα του Σόμερσετ Μομ προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Το κορυφαίο μυθιστόρημα του Γ. Σόμερσετ Μομ, μια ιστορία γυναικείας απιστίας και αντρικής εκδίκησης, με φόντο την Άπω Ανατολή, κυκλοφορεί σε νέα έκδοση στη σειρά Μεγάλες Αφηγήσεις των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Κίτι Φέιν είναι η νεαρή, ωραία αλλά επιπόλαιη σύζυγος του Γουόλτερ, ενός ιατρού μικροβιολόγου διορισμένου στο Χονγκ Κονγκ. Ανικανοποίητη από τον γάμο της, ξεκινάει μια εξωσυζυγική περιπέτεια με τον Τσαρς Τάουνσεντ, έναν άντρα που βρίσκει γοητευτικό και συναρπαστικό. ¨Όταν όμως ο σύζυγός της ανακαλύπτει την απιστία της, την εκδικείται με έναν περίεργο και φρικτό τρόπο. Την υποχρεώνει να τον συνοδεύσει σε μια απομακρυσμένη περιοχή στο εσωτερικό της Κίνας, η οποία μαστίζεται από επιδημία χολέρας.

Το κλασικό μυθιστόρημα του Σόμερσετ Μομ προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Έχει μέχρι σήμερα μεταφερθεί τρεις φορές στον κινηματογράφο, με πιο πρόσφατη την ομώνυμη ταινία του 2006, σε σκηνοθεσία Τζον Καράν, με τη Ναόμι Γουάτς και τον Έντουαρντ Νόρτον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Δεν τον εμπιστευόταν· έτσι και δεν έλεγε αυτό που έπρεπε, ο Γουόλτερ ήταν ικανός να της επιτεθεί με παγερή βλοσυρότητα. Γνώριζε πια την υπερβολική ευαισθησία που κρυβόταν κάτω από την καυστική ειρωνεία του και πόσο γρήγορα κλεινόταν στον εαυτό του έτσι και πληγώνονταν τα αισθήματά του. Προς στιγμήν εκνευρίστηκε με τη βλακεία του. Αυτό που τον βασάνιζε περισσότερο ήταν σίγουρα η πληγωμένη ματαιοδοξία του· η Κίτι αντιλαμβανόταν αόριστα ότι αυτό το τραύμα κλείνει δυσκολότερα από’ όλα. Τι παράξενο που ήταν που οι άντρες έδιναν τόσο μεγάλη σημασία στο αν τους ήταν πιστή η γυναίκα τους […]

Μετάνιωνε τώρα που δεν είχε πει στον Γουόλτερ ότι το παιδί ήταν δικό του. Το ψέμα δεν θα σήμαινε τίποτε για την ίδια, ενώ η διαβεβαίωση θα ήταν πολύ μεγάλη παρηγοριά γι’ αυτόν. Και στο κάτω κάτω μπορεί να μην ήταν ψέμα· πολύ παράξενο, αλλά κάτι μέσα της την εμπόδισε να απαλλάξει τονε αυτό της λόγω αμφιβολιών. Πόσο ανόητοι ήταν οι άντρες! Η συμμετοχή τους στη τεκνοποιία ήταν τόσο ασήμαντη: Η γυναίκα κυοφορεί το παιδί τόσους μήνες με μεγάλη δυσκολία και το γεννάει με πόνους· κι όμως λόγω της στιγμιαίας συνεργασίας του ο άντρας θεωρεί ότι μπορεί να προβάλλει τόσο εξωφρενικές απαιτήσεις. Γιατί αυτό να  βαραίνει τόσο πολύ ως προς τα αισθήματά του για το παιδί; Το μυαλό της Κίτι στράφηκε τώρα στο παιδί που θα γεννούσε»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γουίλιαμ Σώμερσετ Μωμ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1874, γιος ενός δικηγόρου που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία. Επέστρεψε στη Αγγλία σε ηλικία δέκα ετών, μετά τον θάνατο των γονιών του, υπό τη φροντίδα του αδερφού του πατέρα του. Σπούδασε στο Καντέρμπουρι και στη Χαϊλδεβέργη, και ειδικεύτηκε ως χειρουργός στο Λονδίνο.  Εγκατέλειψε την ιατρική λόγω της επιτυχίας του πρώτου του μυθιστορήματος. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον Ερυθρό Σταυρό, στη συνέχεια όμως στρατολογήθηκε στη Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αυτές οι εμπειρίες μαζί με τα πολυάριθμα ταξίδια του ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου και αργότερα, επηρέασαν το μετέπειτα έργο του, που περιλαμβάνει διηγήματα, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις αλλά και θεατρικά έργα. Εξέχουσα φυσιογνωμία της αγγλικής λογοτεχνίας, λόγω της επιτυχίας του, έζησε πολυτάραχη έως και σκανδαλώδη για την εποχή του προσωπική ζωή.

ΤΙΤΛΟΣ: Το Βαμμένο Πέπλο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:W. Somerset Maugham

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Σταύρος Ζουμπουλάκης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 320

Τιμή:15,50 €

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments