Ελλάδα

7 Ιουνίου 2002: Σαν σήμερα “έφυγε” η Μαλβίνα Κάραλη

7  Ιουνίου 2002: Σαν σήμερα “έφυγε” η Μαλβίνα Κάραλη
Σαν σήμερα "έφυγε" η Μαλβίνα Κάραλη, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Η Μαλβίνα Κάραλη (πραγματικό όνομα Μαρία-Ελένη Σακκά) γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1952 και έφυγε σαν σήμερα, στις  7 Ιουνίου 2002.

Ήταν Ελληνίδα συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στην τηλεόραση.

Γεννήθηκε στην Χαλκίδα και καταγόταν από τα Ψαρά και τη Θράκη.

Απόφοιτη του Αρσακείου. Σπούδασε κυβερνητική στο Παρίσι. Εργάστηκε επί χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες όπως η Απογευματινή και η Ελευθεροτυπία και ως αρθρογράφος στα περιοδικά Φαντάζιο, Επίκαιρα, Γυναίκα, Κλίκ, 01, με στήλες που άφησαν εποχή όπως το Επ’ αυτοφόρω (Γυναίκα) και “Σαββατογεννημένη” (στο περιοδικό Symbol της εφημερίδας Επενδυτής, άρθρα που κυκλοφόρησαν μετά το θάνατό της στην ομώνυμη συλλογή).

Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε στην ΕΡΤ και συνέχισε στους τηλεοπτικούς σταθμούς Seven, ANT1, ΣΚΑΪ, Mega Channel, Star Channel κ.α.

Μαλβίνα Κάραλη: Το χρυσό αουτσάιντερ των τηλεοπτικών καναλιών

Οι πιο δημοφιλείς εκπομπές της ήταν το Mea Culpa (Seven X), Malvina Live (ΣΚΑΪ), Μalvina Hostess (Mega Channel), Malvina Rixten (Star Channel). Ο χαρακτήρας αυτών των τηλεοπτικών σόου, που συνήθως προβάλλονταν πριν ή μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ήταν επιθεωρησιακός. Η κριτική και η διακωμώδηση της πολιτικής και των προσώπων της, τελικά τη μετέτρεψαν σε χρυσό αουτσάιντερ των τηλεοπτικών καναλιών: όλοι αγαπούσαν τις τηλεθεάσεις της, αλλά κανείς δεν είχε την (πολιτική) πολυτέλεια να την φιλοξενήσει στις συχνότητές του.

Παράλληλα, ως σεναριογράφος, τιμήθηκε με δύο κρατικά βραβεία σεναρίου για τις ταινίες «Ξένια» (1989) του Πατρίς Βιβάνκος και «Κρυστάλλινες Νύχτες» (1992) της Τώνιας Μαρκετάκη. Συνυπέγραψε επίσης τα σενάρια στις ταινίες «Αρχάγγελος του Πάθους» (1987) του Νίκου Βεργίτση και «Ζωή Χαρισάμενη» (1993) του Πατρίς Βιβάνκος.

Έγραψε τα βιβλία «Αθώος σαν αγαπημένος» (εκδ. Καστανιώτη), «Τα κορίτσια της Σαβάνα» (εκδ. Νεφέλη), «Πιο πολύ, πιο πολλοί» (εκδ. Αστάρτη), τη συλλογή δημοσιευμάτων «Ο έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες» από την περίοδο 1989-1996 (εκδ. Κάκτος) και σειρά πέντε βιβλίων μαγειρικής υπό τον γενικό τίτλο «Η κουζίνα της Μαλβίνας-Μαλβινέζικα» (εκδ. Αστάρτη). Επίσης, έγραψε την μυθιστορηματική βιογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη («Γλυκό κορίτσι»).

Έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον σκηνογράφο Γιώργο Πάτσα και ο τελευταίος με τον συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο.

Πέθανε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2002 ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Σαν σήμερα: Γεγονότα, θάνατοι και γεννήσεις που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα

Γεγονότα

1834: Καταδικάζονται σε θάνατο για συνωμοσία και εσχάτη προδοσία ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας στο Ναύπλιο.

1892: Κατοχυρώνεται η ευρεσιτεχνία του ποδήλατου με αλυσίδα από τον Τζον Φόστερ Πάλμερ.

1903: Ανακαλύπτεται στην Γαλλία ένα νέο στοιχείο, το πολώνιο, από τον φυσικό Πιέρ Κιουρί.

1905: Διαχωρίζεται η Νορβηγία από τη Σουηδία, σύμφωνα με απόφαση του νορβηγικού Κοινοβουλίου.

1929: Ανεξαρτητοποιείται το Βατικανό και γίνεται το μικρότερο κράτος στον κόσμο.

1942: Τερματίζεται με νίκη των Αμερικανών η μάχη του Μίντγουεϊ, που υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμουμεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

1963: Κυκλοφορεί το πρώτο σινγκλ των Rolling Stones, «Come On».

1965: Παρουσιάζεται το πρώτο βίντεο οικιακής ψυχαγωγίας από την εταιρία Sony με τιμή πώλησης τα 995 δολάρια.

1970: Περνάει στην ιστορία η απόκρουση του άγγλου τερματοφύλακα Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ στο Μεξικό.

1976: Δημοσιεύεται στο περιοδικό New York το άρθρο «The Tribal Rites of the New Saturday Night» που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το μιούζικαλ «Πυρετός το Σαββατόβραδο».

2017: Σε επίθεση ενόπλων στην Ισλαμική Συμβουλευτική Συνέλευση και στο Μαυσωλείο του Ρουχολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν, σκοτώνονται 18 άμαχοι στο Κοινοβούλιο και ένας στο Μαυσωλείο. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει το ΙΚΙΛ.

Γεννήσεις

1917: Ντιν Μάρτιν, αμερικάνος ηθοποιός και τραγουδιστής.

1952: Ορχάν Παμούκ, τουρκοαμερικανός μυθιστοριογράφος.

1958: Πρινς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρότζερ Νέλσον, αμερικανός σταρ της ποπ.

1965: Ντάμιεν Χιρστ, βρετανός εικαστικός.

1981: Άννα Κουρνίκοβα, ρωσίδα αθλήτρια του τένις.

Θάνατοι

1954: Άλαν Τέρινγκ, βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος.

1967: Ντόροθι Πάρκερ, αμερικανίδα συγγραφέας.

1980: Χένρι Μίλερ, αμερικάνος λογοτέχνης.

1993: Ντράζεν Πέτροβιτς, κροάτης αθλητής του μπάσκετ.

2002: Μαλβίνα Κάραλη, ελληνίδα συγγραφέας, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments