Πολιτική

Φίλης: Άγριο κράξιμο στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο

Φίλης: Άγριο κράξιμο στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο
"Η λιτότητα συνεχίζεται", σχολίασε ο Νίκος Φίλης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο.

Ο Νίκος Φίλης δεν δίσταζε να τα βάλει ακόμα και με το ίδιο του το κόμμα, με αφορμή το Πολυνομοσχέδιο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, μίλησε ξεκάθαρα για πολιτικές λιτότητας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που έφερε για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, ανέφερε πως και τα όποια αντίμετρα υπάρχουν, αυτά αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ για άλλη μια φορά χαμένοι θα είναι οι απλοί πολίτες. Δεν δίστασε μάλιστα να τονίσει πως η κυβέρνηση συνεχίζει τα μέτρα λιτότητας, προωθώντας ξανά μείωση των εισοδημάτων με τις περικοπές συντάξεων και την μείωση του αφορολόγητου.

«Η λιτότητα συνεχίζεται γιατί υπάρχει μείωση εισοδημάτων που αφορούν τους συνταξιούχους αλλά και τους έμμισθους με την μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Υπάρχουν βέβαια αντίμετρα αλλά δεν αφορούν τους ίδιους αφορούν άλλους. Ο φορολογούμενος που θα χάσει από τη μείωση του αφορολόγητου και ο συνταξιούχος που θα χάσει από την μείωση των συντάξεων δεν πρόκειται να πάρει τα αντίμετρα εάν και εφόσον εφαρμοστούν όπως λέει κυβέρνηση θα τα πάρουν άλλοι», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης.

Τα υψηλά πλεονάσματα θα συρρικνώσουν κι άλλο το εισόδημα της χώρας

Κριτική άσκησε και για τα υψηλά πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια λέγοντας πως αυτά θα προκαλέσουν ύφεση και συρρίκνωση των εισοδημάτων.

«Τα πλεονάσματα είναι αφαίρεση ενός ποσού που παράγεται στη χώρα μας και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Και από κει θα έχουμε συρρίκνωση και ύφεση. Επίσης δεν γίνεται να μην υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις» .

Τι είπε για ΦΠΑ και τις μεγάλες επιχειρήσεις

Ο Νίκος Φίλης επανέλαβε την άποψη του ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μείωση του χρέους και όχι απλή παράταση ενώ τάχθηκε κατά της μείωσης της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και ζήτησε να υπάρξει οριζόντια μείωση στο Φ.Π.Α.

«Χωρίς ρύθμιση χρέους όχι παράταση είναι δύσκολο να υπάρξει μεγάλη ιδιωτική επένδυση στη χώρα. Μήπως η μείωση του ΦΠΑ θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της φορολογίας αφού αφορά όλους τους φορολογούμενους. Δεν είναι δίκαιη η ανάπτυξη όταν τσακίζουμε το αφορολόγητο και μειώνουμε το φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις από 29% στο 26%».

Η λογική με την οποία ψηφίστηκε η μείωση συντάξεων και αφορολόγητου σήμερα δεν ισχύει

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Φιλη για τα μέτρα που έχει ψηφίσει κυβέρνηση όσον αφορά την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου λέγοντας πως αυτά ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση αλλά το σκεπτικό με το οποίο ψηφίστηκαν δεν ισχύει πια και το ΔΝΤ έχει διαψευστεί

«Πρέπει να γίνουν και μονομερείς ενέργειες εφόσον το επιτρέπει οικονομία μας. Πέρυσι ψηφίσαμε τα μονομερή μέτρα για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους με ένα σκεπτικό αυτό δεν ισχύει φέτος διαψεύσθηκε το ΔΝΤ. Αργότερα Τι σημαίνει αργότερα να το δούμε πότε είναι αυτό το αργότερα».

Το υπερταμείο μετέτρεψε την Ελλάδα στην αποικία χρέους

Βαριές ήταν οι κουβέντες του πρώην υπουργού και για το υπερταμείο που έχει νομοθετήσει κυβέρνηση λέγοντας πως αυτό καθιστά την Ελλάδα αποικία χρέους και κάποια στιγμή πρέπει να ζητηθεί η κατάργηση του.

«Το υπερταμειο συνιστά αποικία χρέους. Πρέπει όταν βελτιωθούν τα οικονομικά να ζητήσουμε την κατάργηση του», κατέληξε ο Νίκος Φίλης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments