Αυτοδιοίκηση
pagenews.gr / Αυτοδιοίκηση / Σε αδιέξοδο η Κέρκυρα, λόγω των απορριμμάτων
Σε αδιέξοδο η Κέρκυρα, λόγω των απορριμμάτων | Pagenews.gr
Pagenews Team 22 Ιουνίου 2018, 19:17 22 Ιουνίου 2018, 19:17

Παρά την προ 20ήμερου τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης (που έχει εδώ και χρόνια κατασκευαστεί αλλά παραμένει ανενεργός εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων), η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, τελεί υπό μεγάλη αβεβαιότητα. Ο δεματοποιητής στερεών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και επισκεάσθηκε, δεν καταφέρνει να δεματοποιεί το μεγάλο όγκο απορριμμάτων που συσσωρεύονται καθημερινά και αυξάνονται, μέρα με την ημέρα.

Ο δήμος Κερκύρας υποστηρίζει ότι όταν αρχίσει να χρησιμοποιείται ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος Κερκύρας Κώστας Νικολούζος, «κάνουμε διάφορους ελιγμούς προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Στο Τεμπλόνι έχουμε ήδη 12.000 δέματα υπολλείμματος, μετά από διαλογή. Αν μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινήσει η μεταφορά τους στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης, τότε θα απελευθερωθεί χώρος, ώστε να συγκεντρωθούν στο Τεμπλόνι μεγαλύτερες ποσότητες προς διαλογή και να απομακρυνθούν τα συσσωρευμένα σκουπίδια από τους δρόμους. Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται και η μελέτη για την αποκατάσταση του Τεμπλονίου και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να ξεκινήσουμε σε μια νέα βάση. Αγωνιούμε για την κατάσταση, γιατί το πρόβλημα είναι σοβαρό και μας πιέζει». Ξεκοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες προειδοποιούν για τις συνέπειες στον τουρισμό

Την ίδια στιγμή, η η Ενωση Βρετανών tour operator ΑΒΤΑ, ξενοδόχοι και τουριστικοί επιχειρηματίες ζητούν απεγνωσμένα να βρεθεί λύσει στο πρόβλημα. Πολλοί πελάτες τους, σημειώνουν, έχουν ακυρώσει ή συντόμευσαν τις διακοπές τους στην Κέρκυρα εξαιτίας της κατάστασης. Παράπονα διατυπώνονται και από Σκανδιναβούς και άλλους Βορειοευρωπαίους τουρίστες. Ιατρικός Σύλλογος και τμήμα ΤΕΕ Κέρκυρας προειδοποιούν για την τοξικότητα των απορριμμμάτων

Στους τεράστιους όγκους απορριμμάτων που έχουν κατακλύσει το νησί, συχνά εκδηλώνονται φωτιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές τα ξημερώματα ξέσπασαν άλλες δυο φωτιές σε μεγάλο όγκο απορριμμάτων στην περιοχή Ρόδας -Αχαράβης. Ο Ιατρικός Σύλλογος και το τμήμα Κέρυρας του ΤΕΕ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για την τοξικότητα των διοξινών που παράγονται από την καύση των σκουπιδιών. Κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

Ενημέρωση αναμένεται να δοθεί, δια στόματος του δημάρχου Κώστα Νικολούζου, στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα κοινοποιηθούν και τα αποτελέσματα των τελευταίων συναντήσεων του στην Αθήνα, με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες. Εξάλλου, σήμερα το βράδυ, ομάδα Κερκυραίων πολιτών διοργανώνει εκ νέου, συλλαλητήριο στους δρόμους της Κέρκυρας, ενάντια στην κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί. Συναντήσεις δημάρχου Κέρκυρας στην Αθήνα

Ο δήμαρχος Κερκύρας είχε συναντήσεις, αυτήν την εβδομάδα, στα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα, παρουσία και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Παυλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν τρεις προτάσεις και συγκεκριμένα η επανεργοποίηση των κυττάρων στο Τεμπλόνι, η εναπόθεση των απορριμμάτων σε αποκαταστημένους ΧΑΔΑ και η μεταφορά τους εκτός του Νομού. Από πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, ενώ στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε χθες πολύωρη συνάντηση του δημάρχου με τους αντιδημάρχους και τους στενούς του συνεργάτες.

Την ίδια ώρα με γραπτή δήλωση του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να κινητοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά, το κεντρικό Κράτος.

Παράλληλα ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν για το θέμα των απορριμμάτων οι βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού κύριοι Οικονόμου και Αμυράς αντίστοιχα και οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Επιστολή προς τον δήμαρχος Κερκύρας από τον πρόεδρο της Φιλαρμονικής Ενωσης Κέρκυρας

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε προς το δήμαρχο της Κέρκυρας Κ. Νικολούζο ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας Σπ. Παδοβάς αναφορικά «με την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει λόγω των απορριμμάτων το νησί». Η επιστολή είναι η εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

οι θεμελιωτές της Φ.Ε.Κ. οι οποίοι παρέστησαν στη χθεσινή γενική συνέλευση, μας παρήγγειλαν να σας απευθύνουμε αυτό το γράμμα για να δηλώσουμε την έντονη δυσαρέσκειά τους και όλων των Κερκυραίων για την θλιβερή πρώτη εικόνα της Κέρκυρας με τους σωρούς των σκουπιδιών παντού στα μάτια των χιλιάδων τουριστών που έρχονται στο νησί για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Αυτονόητο ότι εκτός αυτού, το θέμα συνιστά πραγματικό κίνδυνο υγείας για όλους.

Ποτέ η Κέρκυρα δεν ήταν έτσι, ποτέ οι Κερκυραίοι δεν αγανάκτησαν περισσότερο για ένα δημοτικό πρόβλημα.

Κύριε δήμαρχε, εξετάστε μαζί με τη δημοτική σας ομάδα τι έχετε πράξει μέχρι σήμερα για ένα θέμα ορατό για τη δημοτική αρχή από την πρώτη μέρα της θητείας της.
Αν αμελήσατε, αδιαφορήσατε, εκτιμήσατε εσφαλμένα, περιμένατε πολιτική ή άλλη βοήθεια που δεν ήρθε, ή ό, τι άλλο ώστε να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση, αν σήμερα δεν έχετε πλέον δυνατότητα να κάνετε κάτι για την Κέρκυρα, μην αφήσετε τους συμπολίτες σας να σκεφτούν ότι επιπολαίως ζητήσατε να αναλάβετε την εξαιρετική τιμή να είστε ο Πρώτος Δημότης αυτού του τόπου.

Είστε συμπαθής άνθρωπος, διατηρήστε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά σας. Υπάρχει τρόπος».

Ετικέτες: 


2018