Διεθνή

Τουρκικές εκλογές: Σαρώνει ο Ερντογάν – 55% του δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Τουρκικές εκλογές: Σαρώνει ο Ερντογάν – 55% του δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα
Ο Ρετζέπ Τγίπ Ερντογάν επιθυμεί να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο, αποσπώντας τουλάχιστον το 50% της λαϊκής ψήφου.

Έκλεισαν στις 17:00 τα εκλογικά κέντρα στην Τουρκία, όπου εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, στο 9,2% περίπου των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 52,56%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί 26,5%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,12% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 11,8%.

Όσο αναφορά τις βουλευτικές εκλογές, το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 45,38 %, 26,77 το CHP του Ιντζέ, 11,66% το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ και το φιλοκουρδικό HDP 7,65 %.

  • Απόπειρες νοθείας καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Πολλά βίντεο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, τα οποία και απεικονίζουν διάφορες προσπάθειες για νοθεία κατά την διάρκεια των τουρκικών εκλογών.

Σύμφωνα με τουρκικό μέσο, στο λύκειο Suruc Gap της πόλης Σαλιούφα ο βουλευτής του ΑΚP Hibrahim HAlil Yildiz θεάθηκε να ρίχνει αριθμό ψηφοδελτίων στην κάλπη.

Σε μια άλλη περίπτωση, τρία πρόσωπα προσπάθησαν επανηλειμμένα να τοποθετήσουν εκατοντάδες ψηφοδέλτια σε κάλπη, ενώ σε εκλογικό κέντρο εντοπίστηκε και δεύτερη κάλπη η οποία ήταν ήδη γεμάτη με ψηφοδέλτια.

  • «Κόκκινες» οι εκλογές στην Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εκλογικό κέντρο στην επαρχία Ερζερούμ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο τοπικός επικεφαλής του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ και άλλα τρία στελέχη.

Τους θανάτους τους επιβεβαίωσε ο Μουσταφά Γκιουλντογάν, αξιωματούχος του κόμματος.

  • Δεν υπάρχουν προβλήματα απάντησε νωρίτερα ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι πληροφορήθηκε «πως σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες δείχνει πόσο προηγμένη δημοκρατία είναι η Τουρκία και πόσο ανεπτυγμένη είναι η δημοκρατική ωριμότητά της» και πως «με αυτές τις εκλογές η Τουρκία βιώνει μια δημοκρατική επανάσταση. Περνάμε σε ένα προεδρικό σύστημα που θα μας ανεβάσει σε νέο επίπεδο πολιτισμού και θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια».

Ο Ταγιπ Ερντογάν ψήφισε στις 13:30, όπως πάντα σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, με την σύζυγό του Εμινέ.

Στην κάλπη τον περίμενε και η κόρη του με τον γαμπρό του και Υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ που είχαν ψηφίσει νωρίτερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments