Policy Briefs

Σάντσεθ: Τα τρία πιθανά σενάρια της αυριανής απόφασής του

Σάντσεθ: Τα τρία πιθανά σενάρια της αυριανής απόφασής του

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Σύμφωνα με αναλυτές και δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Πέδρο Σάντσες θα μπορούσε είτε να παραιτηθεί είτε να ζητήσει πρόταση δυσπιστίας για να προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την ηγεσία του είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η ανακοίνωση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ότι ενδέχεται να παραιτηθεί τη Δευτέρα (29 Απριλίου) έχει πυροδοτήσει σάλο εικασιών, με αναλυτές και ΜΜΕ να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι είτε επικείμενη παραίτηση, είτε έκκληση για πρόωρες εκλογές είτε πρόταση μομφής.

Ο Pedro Sánchez ανακοίνωσε την Τετάρτη (24 Απριλίου) στο X ότι θα χρειαζόταν μερικές μέρες για να σκεφτεί το μέλλον του, αφού η σύζυγός του, Begoña Gómez, κατηγορήθηκε για διαπραγμάτευση επιρροής και διαφθορά από το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP, EPP), σωστά -πτέρυγα κόμμα και δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και από το Vox (ECR), τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, σε αυτό που περιέγραψε ως «βρώμικη εκστρατεία».

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Pedro Sánchez, κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές έχουν συζητήσει διάφορα πιθανά σενάρια για αυτόν που είναι ακόμα πρωθυπουργός και που ανήλθε στην εξουσία το 2018 μετά το σοσιαλιστικό κόμμα του, το PSOE, καθώς και πολλά άλλα κόμματα της Αριστεράς Καταλανικά και Βάσκων. αυτονομιστές και υποστηρικτές της ανεξαρτησίας κέρδισαν μια πρόταση δυσπιστίας που ανέτρεψε τον τότε πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι (PP, EPP), του οποίου το κόμμα ενεπλάκη σε αρκετές σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα σενάρια που παρουσιάζονται από αναλυτές και τα μέσα ενημέρωσης, ο Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε είτε να παραιτηθεί είτε να ζητήσει πρόταση μομφής για να προσπαθήσει να επιβεβαιώσει την ηγεσία του απέναντι στην «υποβάθμιση» στην οποία υπόκειται η οικογένειά του από το δεξιό στρατόπεδο. Θα μπορούσε επίσης να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Παρόλο που ο κ. Sánchez δήλωσε σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (24 Απριλίου) ότι «δεν είχε καμία σχέση με το αξίωμα [ του Πρωθυπουργού ]  » , το PP και το Vox αμφιβάλλουν για την ειλικρίνειά του και πιστεύουν ότι λειτουργεί ως στρατηγικός ελιγμός με στόχο να κερδίσει υποστήριξη και συμπάθεια και επαναβεβαιώνοντας την εξουσία του.

Φαίνεται απίθανο ο Πέδρο Σάντσεθ να αδιαφορήσει για τον ρόλο του ως Πρωθυπουργός και να σκεφτεί να πηδήξει, καθώς πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ένα από τα προσόντα του είναι η ανθεκτικότητα και ότι μπόρεσε να το αποδείξει τα τελευταία χρόνια συνάδελφοι του «παλιού PSOE» και υποστηρικτές της «παλιάς φρουράς» του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό την αιγίδα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη του PSOE, Φελίπε Γκονζάλες.

Η απτή απόδειξη ότι ο Pedro Sánchez θεωρεί τον εαυτό του επιζώντα όλων των πολιτικών ναυαγίων είναι το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο “Manual de Resistencia” («Εγχειρίδιο της Αντίστασης»), που εκδόθηκε το 2019, στο οποίο, σε συνομιλία με δημοσιογράφο, παρουσιάζει όραμα της πολιτικής από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος το 2014 μέχρι που ανέλαβε την εξουσία το 2018.

Έτσι, η αναπληρώτρια γραμματέας για την οργάνωση του PP, Carmen Fúnez, δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη (25 Απριλίου) από το ιδιωτικό κανάλι Tele-5 ότι η επιστολή του Pedro Sánchez ήταν απλώς «ένα ακόμη κεφάλαιο του Εγχειριδίου του για την Αντίσταση» , το οποίο, για το δεξιό κόμμα, ήταν ήδη αρκετό για να προτείνει ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα παραιτηθεί από τη θέση του την ερχόμενη Δευτέρα (29 Απριλίου).

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του PP Alberto Núñez Feijóo δήλωσε την Πέμπτη (25 Απριλίου) ότι ήταν «απαράδεκτη επιπολαιότητα» που ο κ. Sánchez χρειάστηκε πέντε ημέρες για να σκεφτεί μια πιθανή παραίτηση, αποκαλώντας την «προσβολή ψηφοφόρων» , ανέφερε η EFE , συνεργάτης του Euractiv.

Αν αυτά τα σενάρια παραμείνουν απίθανα, δεν αποκλείεται εντελώς η παραίτηση του κ. Sánchez και η προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών, όπως έκανε πέρυσι μετά τα κακά αποτελέσματα του PSOE στις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, ο κ. Sánchez μπορεί να κάνει μια τέτοια προσφυγή μόνο αφού περάσει ένας χρόνος από την ανακοίνωση των τελευταίων πρόωρων εκλογών, δηλαδή από τις 30 Μαΐου.

Εάν επιβεβαιώνονταν πρόωρες εκλογές, με προηγούμενη διάλυση του κοινοβουλίου, θα πραγματοποιούνταν επομένως στα τέλη Ιουλίου.

Η Ισπανία θα έμπαινε τότε σε ένα πραγματικό εκλογικό τρενάκι, με τις καταλανικές εκλογές στις 12 Μαΐου, τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου και το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών στα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με ειδικούς, ένα άλλο πιθανό σενάριο θα ήταν ο κ. Σάντσεθ να αποφασίσει να υποβληθεί σε πρόταση μομφής για να ενισχύσει τη θέση του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας σε εξαιρετική κατάσταση, όπως προβλέπει το άρθρο 172 του Συντάγματος.

Για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των 350 μελών του Κοινοβουλίου, ο κ. Sánchez χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία, που σημαίνει ότι θα χρειαζόταν μόλις 172 ψήφους για να επικρατήσει των συνδυασμένων ψήφων του δεξιού PP και της ακροδεξιάς, του Vox και της Ένωσης των Ο Λαός της Ναβάρρας (UPN), ένα δεξιό περιφερειακό κόμμα.

Ενώ η σταθερότητα της κυβέρνησης του κ. Sánchez γενικά εξαρτάται από την κοινοβουλευτική υποστήριξη του κόμματος Μαζί για την Καταλονία (JXCat) και της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC), των δύο βασικών καταλανικών αυτονομιστικών δυνάμεων, αυτή τη φορά θα ήταν δυνατό για το JXCat, το το κόμμα του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, να απόσχει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments