Οικονομία

ΟΗΕ: Παρουσίαση της ελληνικής αξιολόγησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη

ΟΗΕ: Παρουσίαση της ελληνικής αξιολόγησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ, την Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση της Ελλάδας.

Την Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση της Ελλάδας, στην οποία αναλύεται το έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ στη βάση της «Ατζέντας του 2030», παρουσίασε τη Δευτέρα στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Το πολιτικό φόρουμ πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 18 Ιουλίου 2018, στην έδρα του ΟΗΕ και στην ελληνική αντιπροσωπεία που ηγείται ο αναπληρωτής υπουργός συμμετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) Γιώργος Βερνίκος και η βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

Η Εθελοντική Εθνική Αξιολόγηση (VNR) της Ελλάδας, ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε για τη χώρα και συνοδεύτηκε με την υποβολή αναλυτικής Εθνικής Έκθεσης που συντάχθηκε υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης με τη συνεισφορά όλων των Υπουργείων, με το υπουργείο Ενέργειας να έχει τον πρώτο λόγο καθώς είναι θεματικά αρμόδιο για τους 7 από τους συνολικά 17 SDGs.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας έδωσε το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο για την υλοποίηση των SDGs. Αναφέρθηκε:

Πρώτον, στον θεσμικό διϋπουργικό μηχανισμό που διαμορφώθηκε για τη διασφάλιση υψηλής πολιτικής δέσμευσης αλλά και για τον κοινωνικό διάλογο για την επιτυχή εφαρμογή των Στόχων.

Δεύτερον, στην κυβερνητική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και τη δίκαιη ανάπτυξη που συνδυάζονται με την επίτευξη των SDGs στον κοινωνικό και οικονομικό πυλώνα.

Τρίτον, στα βασικά μέσα εφαρμογής και παραδείγματα ολοκληρωμένης διασύνδεσης πολιτικών όπως τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία και την κοινωνική πολιτική, και τέλος στα επόμενα βήματα που έχουν δρομολογηθεί, όπως η εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Εφαρμογής των SDGs, το οποίο θα συνδέεται με την νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση εφαρμογής των Στόχων.

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους 17 στόχους SDGs, δεδομένου ότι παρέχουν ένα προοδευτικό πλαίσιο για μετασχηματισμό προς μια νέα, δίκαιη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, η οποία διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, καθώς επίσης και για την προστασία του περιβάλλοντος και του μοναδικού οικολογικού πλούτου της χώρας.

Χαρακτήρισε υψηλή πολιτική προτεραιότητα για την Ελλάδα, η οποία εξέρχεται από μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, την αρχή της «ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» που διέπει την Αgenda 2030 στο σύνολό της, καθώς τίθεται ως απώτατος σκοπός ο επαναπροσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, υπό το πρίσμα των SDGs και προς όφελος της παρούσας και των μελλοντικών γενεών.

Ειδική εκτενή αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας στην παρουσίασή του, στην υλοποίηση των SDGs στους οποίους εστιάζει το φετινό Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου και οι οποίοι είναι «περιβαλλοντικής φύσεως», καθώς αφορούν σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης νερού, ενέργειας, βιώσιμων πόλεων και οικισμών, βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, ανακύκλωσης, διαλογής στην πηγή και προστασίας χερσαίων και θαλασσίων οικοσυστημάτων.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, Γιώργος Βερνίκος, σημείωσε τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών για την επιτυχή υλοποίηση των SDGs, αναφερόμενος στον εκτενή διάλογο που πραγματοποιεί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας, ενώ η βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη ανέλυσε εν συντομία τον ρόλο του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση της εφαρμογής των Στόχων, μέσω του έργου των Μόνιμων Επιτροπών του.

Η συμμετοχή των τριών ομιλητών στην παρουσίαση είχε ως στόχο να αναδείξει τη συνεργασία της κυβέρνησης με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων και θεσμών για την επίτευξη των Στόχων, στο πλαίσιο μιας συνολικής εθνικής προσπάθειας, που αφορά το σύνολο των φορέων, θεσμών και πολιτών.

Στη διάρκεια των ερωταπαντήσεων, το ενδιαφέρον των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων εστιάστηκε στην εισαγωγή των αρχών της βιωσιμότητας στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, στην ανάγκη μακροπρόθεσμων πολιτικών για την παραγωγή και εργασία και στην εισαγωγή καινοτόμων και ψηφιακών εργαλείων που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά και στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Από μέρους του κ. Φάμελλου αναδείχθηκαν, το ζήτημα της αξιολόγησης των πολιτικών και της ανάπτυξης με βάση τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, η ανάγκη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων για την αειφορία των πόρων και της βιωσιμότητας της οικονομίας, αλλά και η εξασφάλιση της συμμετοχής όλων για μία κοινωνία και μία ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα το σεβασμό που αποδίδει η Ελλάδα στις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα των προσφύγων, μεταξύ άλλων και μέσω της εξασφάλισης πρόσβασης σε δομές υγείας και παιδείας.

«Απαιτούνται στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις για την πρόληψη του προσφυγικού ζητήματος, γιατί δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη με όπλα και πολέμους», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης

Πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο του 2018

Αυτό είναι το νέο επίδομα ανεργίας – Όλη η απόφαση

Νικαράγουα: Τέλος στη βία ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

Η κυβέρνηση τρέχει για τη μεταμνημονιακή εποπτεία – Οι ημερομηνίες σταθμός

Περισσότερα