Διεθνή

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για την έναρξη της πρώτης δίκης του Πολ Μάναφορτ

Σε εξέλιξη οι διεργασίες για την έναρξη της πρώτης δίκης του Πολ Μάναφορτ
Ξεκάθαρη εικόνα για τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε βάρος του Πολ Μάναφορτ, θα προσφέρει η πρώτη δίκη.

Η πρώτη δίκη μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, κατά του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, θα προσφέρει μία ξεκάθαρη εικόνα για τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε βάρος του, εκτιμά το “ Politico.”

Τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται επίσης, ότι είναι ενδεχόμενο να αποδυναμώσουν το βασικό ισχυρισμό του προέδρου Τραμπ ότι η έρευνα που διεξάγεται για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αποτελεί “ ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών.”

Τόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο οι δικηγόροι του, αλλά και οι στενότεροι συνεργάτες του, κατά τους τελευταίους μήνες απορρίπτουν την υπόθεση Μάναφορτ, με έμφαση στην παραπομπή του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας στην δικαιοσύνη.

Η πρώτη δίκη του Μάναφορτ αναμένεται ν’ αρχίσει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην πόλη Αλεξανδρία στην πολιτεία Βιρτζίνια, αυτήν την εβδομάδα.

Οι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την προσωπική δικαστική τραγωδία ενός ανθρώπου που προώθησε τα συμφέροντα των πιο αμφιλεγόμενων ηγετών στον κόσμο, ενώ κατά τις ίδιες απόψεις, η δίκη αυτή, δεν σχετίζεται με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016.

“ Δεν έχουμε κάποια ανησυχία για την δίκη,” δήλωσε στο “ Politico” ο Ρούντι Τζιουλιάνι, που είναι ένας από τους προσωπικούς δικηγόρους του προέδρου Τραμπ. “ Η όλη υπόθεση θα εξελιχθεί σε κάτι άλλο. Βρίσκονται σε αδιέξοδο, μέχρι να σκεφτούν ότι έχουν εντοπίσει κάτι, χωρίς ωστόσο, αυτό να συνδέεται με την αρχική έρευνα,” τόνισε ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, η δίκη του Μάναφορτ θα συντηρεί καθημερινά στην επικαιρότητα την έρευνα του Μάλερ, με τους σχολιαστές να κατακλύζουν τα δίκτυα της καλωδιακής τηλεόρασης, αναφορικά με το πόσο μπορεί να εκτεθεί πολιτικά από την διεξαγωγή της δίκης, ο πρόεδρος Τραμπ.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σχολιασμού των εξελίξεων στην δίκη κι από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, μέσω γραπτών αναρτήσεων του, στο Twitter.

Είτε στην περίπτωση που το σχολιάσει δημόσια είτε όχι, ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τις εξελίξεις, με δεδομένες τις ποινικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη με την εμπλοκή πρώην συνεργατών του, υποστηρίζει ο Άλαν Ντέρσοβιτς συνταξιούχος καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ. “ Φυσικά, ο πρόεδρος πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Πρέπει να παρακολουθεί οτιδήποτε κάνει ο Μάλερ,” είπε ο ίδιος. Ο Ντέρσοβιτς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η εισαγγελία της οποίας διεξάγει έρευνα κατά του Μάικλ Κόεν, που ήταν για πολύ καιρό προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, στις επιχειρήσεις του, δίνοντας έμφαση στα υπονοούμενα του Κόεν, ότι ενδέχεται να συνεργαστεί με τις αρχές.

Το γραφείο του Μάλερ από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να θέσει ζήτημα συνωμοσίας με την Ρωσία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει έμφαση σε ορισμένες διαστάσεις των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Μάναφορτ, την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας.

Η υπόθεση που θα προσπαθήσει ν’ αναπτύξει ο Μάλερ στο δικαστήριο αναφέρεται στην χορήγηση δανείων 16 εκατομμυρίων δολαρίων από την τράπεζα (Chicago Federal Savings Bank) στον Μάναφορτ, στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017.

Σύμφωνα με τον ειδικό ανακριτή, η χορήγηση αυτή των δανείων στον Μάναφορτ έγινε μερικώς, επειδή ο πρόεδρος κι εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, Στέφεν Καλκ συμμετείχε στο οικονομικό συμβούλιο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ κι ανέμενε ότι θα τοποθετηθεί σε υψηλόβαθμη θέση στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Από την πλευρά της, η τράπεζα, μέσω μιας εκπροσώπου Τύπου αρνήθηκε ότι διέπραξε κάποια παρατυπία κι εκδήλωσε την βούλησή της, να συνεργαστεί με την έρευνα που διεξάγεται από τον Μάλερ.

Ωστόσο, ο Καλκ δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων.

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ δημοσιοποίησε τον Ιούνιο, αιτήσεις για την έκδοση ενταλμάτων στην υπόθεση του Μάναφορτ που θα εκδικαστεί στην Βιρτζίνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο Μάναφορτ και η σύζυγός του, έλαβαν δάνειο 10 εκατομμυρίων δολαρίων το 2010, από τον Όλεγκ Ντεριπάσκα, έναν Ρώσο ολιγάρχη που διατηρεί δεσμούς με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Τον Ιούλιο του 2016, ο Μάναφορτ χρησιμοποίησε ως ενδιάμεσο έναν έμπιστο του, που επίσης, έχει διωχθεί ποινικά από τον Μάλερ, προκειμένου ο Ντεριπάσκα να έχει “ ιδιωτικές ενημερώσεις” σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Ο δικαστής Τ.Σ. Έλις που χειρίζεται την υπόθεση κι έχει διοριστεί επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν δεν έχει ακόμη αποφασίσει σε ποια δράση της προεκλογικής εκστρατείας θα γίνει αναφορά, αν γίνει κάποια, ενώπιον των ενόρκων στο δικαστήριο. Το ζήτημα συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των θεμάτων, μιας ακρόασης που έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί σήμερα το πρωί (τοπική ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) κι ενώ απομένων 48 ώρες από την έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή των ενόρκων.

Από την μεριά τους, οι δικηγόροι υπεράσπισης του Μάναφορτ έχουν ζητήσει από τον Έλις ν’ απαγορεύσει οποιαδήποτε αναφορά στο πως σχετίστηκε ο Μάναφορτ με τον Τραμπ, αλλά και στην προεκλογική του εκστρατεία.

Οι ίδιοι, υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για τέτοια θέματα είναι “ συνολικά ασυμβίβαστη” με την ουσία της έρευνας του Μάλερ αναφορικά με την ενδεχόμενη διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Υποστηρίζουν έτσι, ότι δεν υπάρχει σύνδεση της υπόθεση αυτής, με τις κατηγορίες για την διάπραξη τραπεζικής απάτης και φοροδιαφυγής.

Οι δικηγόροι του Μάναφορτ εκφράζουν φόβους ότι αναφορές στον ρόλο που είχε ο πελάτης τους στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν τους ενόρκους που δεν συμπαθούν τον Τραμπ κι αυτό να το εισπράξει ο Μάναφορτ, άσχετα με το τι αποδεικνύεται από τα στοιχεία.

“ Υπάρχει ένας μεγάλος ρεαλιστικός κίνδυνος ότι οι ένορκοι στην υπόθεση αυτή -οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ενδεχόμενο να έχουν αρνητική εντύπωση για τον πρόεδρο Τραμπ ή είναι πιθανό να έχουν σχηματίσει τις απόψεις τους από τα δημοσιεύματα για τους ισχυρισμούς συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας- να μην μπορούν να διαχωρίσουν τις προσωπικές τους απόψεις για την προεκλογική εκστρατεία από τα στοιχεία για την φορολογική και τραπεζική απάτη, που θα παρουσιαστούν ενώπιον τους,” έγραψαν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι του Μάναφορτ σε δικαστικό έγγραφο που κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, έκανε ελάχιστη προσπάθεια προκειμένου να κρύψει το πραγματικό του ενδιαφέρον για την υπόθεση, κάνοντας συχνές αναφορές σε αυτήν, από την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μάναφορτ, τον περασμένο Οκτώβριο και μέχρι σήμερα.

Καθώς δεν είχαν συμπληρωθεί δύο ώρες από την αναστολή του μέτρου για τον κατ’ οίκον περιορισμό του Μάναφορτ και την μεταγωγή του στην φυλακή, αφού εντοπίστηκε η προσπάθεια που έκανε για την παραποίηση της κατάθεσης μαρτύρων, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: “ Ουάου, τη σκληρή ποινή ήταν αυτή για τον Πολ Μάναφορτ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Ρόναλντ Ρίγκαν, τον Μπομπ Ντολ, αλλά κι άλλες πολιτικές προσωπικότητες στις προεκλογικές τους εκστρατείες. Δεν γνωρίζατε ότι ο Μάναφορτ ήταν ηγέτης του πλήθους; Τι θα γίνει με τον Κόμεϊ και την Διεφθαρμένη Χίλαρι κι όλους τους άλλους; Πολύ άδικο!”

Ο Μάναφορτ ήταν επίσης, στο μυαλό του Τραμπ στον απόηχο της συνάντησης που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο Πούτιν. “ Με τον Πολ Μάναφορτ που είναι ξεκάθαρα ένας καλός άνθρωπος, βλέπετε τι συμβαίνει στον ίδιο. Είναι όπως στην περίπτωση του Αλ Καπόνε,” δήλωσε ο Τραμπ στον Σον Χάνιτι του Fox News, σε μια συνέντευξή του από το Ελσίνκι.

Το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου για την δίκη του Μάναφορτ επεκτάθηκε και σε ζητήματα νομικής διχογνωμίας, με τον ίδιο να προχωρεί στο ασυνήθιστο βήμα για έναν πρόεδρο, να σχολιάζει θετικά αναφορές των ΜΜΕ για την διεξαγωγή ακρόασης, κατά την οποία, ο δικαστής Έλις έφερε σε δύσκολη θέση, μέλη της ομάδας έρευνας του Μάλερ σχετικά με την δικαιοδοσία του ειδικού ανακριτή.

Ο Μάλερ διορίστηκε τον Μάιο του 2017, αναλαμβάνοντας την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας ή προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του.

Ο ίδιος, έχει ανακριτικά και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μετά την σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury). Την εποπτεία της έρευνας του Μάλερ ασκεί ο αναπληρωτής Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments