Πολιτική

Πυρκαγιές Αττικής: Προκαλεί ο Τόσκας – Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής στο Μάτι (vid)

Πυρκαγιές Αττικής: Προκαλεί ο Τόσκας – Δεν υπήρξαν λάθη στρατηγικής στο Μάτι (vid)
"Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια" δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας για τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας επανέλαβε ότι δεν υπήρξαν λάθη τακτικής στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής. «Σε δεύτερο χρόνο μπορεί να βρούμε λάθη, αλλά οι πυροσβέστες έδειξαν αυτοθυσία», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Τόσκας απέδωσε την τραγωδία στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην παράνομη δόμηση.

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια», επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε: «δεν είχαμε ποτέ 11 μποφόρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».

Ο κ. Τόσκας αρνήθηκε για μια ακόμα φορά πως ήταν δυνατή η πλήρης εκκένωση του οικισμού Μάτι στο χρονικό περιθώριο που υπήρχε, λέγοντας ότι παγκοσμίως ουδέποτε έχουν απομακρυνθεί 20.000 άνθρωποι εντός 90 λεπτών.

Επίσης πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής είχε την εικόνα που γνώριζαν πραγματικά οι αρχές, εκείνη την ώρα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι ο στόχος της χθεσινής συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου ήταν να μπουν «οι βάσεις για να χτιστεί κάτι διαφορετικό, κάτι που θα αποτρέψει την επανάληψη της καταστροφής».

«Δόθηκαν οι κατευθύνσεις σε πέντε πλευρές που αφορούν την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων σε εθνικό επίπεδο ώστε να μην συνεχίσει αυτό το άναρχο περιβάλλον της δόμησης σε όλη την Ελλάδα. Δόθηκαν οι κατευθύνσεις για την αναδιαργάνωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας για να είναι ακόμη πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές. Τα υπόλοιπα αφορούσαν θέματα οικονομικής ενίσχυσης.», σχολίασε ο κ. Τόσκας.

Όσον αφορά τις πολιτικές συνέπειες, ο αναπληρωτής υπουργός άφησε να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να αφήσει την θέση του, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός απέρριψε την παραίτησή του την Τρίτη.

Είπε πως σε όλη τη ζωή του έχει μάθει να δίνει «μάχες» και θα συνεχίσει σε αυτήν την γραμμή.

«Είμαστε συντετριμμένοι με τις απώλειες και τις καταστροφές που έγιναν στην περιοχή. Οφείλουμε όμως να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή που εξλίχθηκε σε πολύ μικρόχρόνο και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πρώτες ανάγκες των πυροπαθών. Είμαι βαθύτατα θλιμμένος με την καταστροφή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τόσκας.

Πρόεδρος πυροσβεστών: Ο Νίκος Τόσκας θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί

O πρόεδρος των Πυροσβεστών Δημήτρης Σταθόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε πως η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των περιοχών στο Μάτι την ώρα της καταστροφής.

«Δυστυχώς ήταν τέτοια η ένταση της φωτιάς, και δασική και αστική και διασώσεις. Τι να πρωτοέκαναν οι Πυροσβέστες όταν ταυτόχρονα έσβηναν τη φωτιά, τρέχαν τα παιδάκια και τα έβαζαν μέσα στα πυροσβεστικά γιατί καιγόντουσαν στις πλάτες τους από τη φωτιά. Ολα αυτά θα τα δεχτώ. Και τις αιτιάσεις ότι πράγματι ήταν ακραίες οι καιρικές συνθήκες. Πράγματι σε κάθε ενέργεια γίνονται και λάθη. Μπορεί να προκαλούσαμε και πιο πολλά θύματα και τους βάζαμε μέσα σε λεωφορεία και τους έπιανε φωτιά πιο κάτω. Αυτά όμως είναι εικασίες. Θα τα δεχόμουν όλα αυτά αν στην συνέντευξη, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής – που είναι ένας αξιόλογος ανθρωπος και δεν είναι ευκαιριακός – και ο Υπουργός μας ζητούσαν κάθε πέντε λεπτά συγγνώμη και είχαν σκυμένο το κεφάλι», είπε χαρακτηριστικά.

«Εντολή εκκένωσης δεν μπορώ να σας πως εγώ γιατί δεν δόθηκε, καθώς δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Εμείς ως Πυροσβεστική εισηγούμεθα να γίνει εκκένωση. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία ότι οι υπηρεσιακοί αξιωματικοί που ήταν παρόντες είχαν εισηγηθεί την εκκένωση. Πρόκειται για τους καλύτερους αξιωματικούς που έχει αυτή τη στιμγμή στο Σώμα. Τους ξέρουμε, του εμπιστευόμαστε πλήρως», σχολίασε ο κ. Σταθόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο υπάρχουν αποδείξεις ότι δόθηκε άμεσα εντολή για εκκένωση των εγκαταστάσεων του Λύρειου Ιδρύματος και των κατασκηνώσεων.

Αν είχε γίνει εκκένωση θα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα, εκτίμησε στο σταθμό μας ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

Η εκκένωση θα ήταν πρακτικά πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, με δεδομένη την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς, είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση της Πέμπτης, υποστηρίζοντας πως στην πράξη είναι αδύνατο να εκκενωθεί πυκνοκατοικημένος οικισμός σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments