Πολιτισμός

Η Μερόπη Μάττα μιλά στο pagenews.gr

Η Μερόπη Μάττα μιλά στο pagenews.gr
Μερόπη Μάττα: «Το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα επειδή αυτό που μπορείς να προσφέρεις νομίζεις ότι είναι πολύ λίγο!»

«Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού»: Το νέο βιβλίο της Μερόπης Μάττα έχει ως σκοπό να μας αφυπνίσει και να διδάξει τα οφέλη της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πρόκειται για ένα επίκαιρο παραμύθι για μικρά παιδιά αλλά και για μεγαλύτερα που έχουν οικολογικές ανησυχίες το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα, σε εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη.

Από την πρώτη κιόλας σελίδα του ο αναγνώστης κάνει βουτιά στα βαθιά. Κολυμπά νοερά στις θάλασσές μας, γνωρίζει τους κατοίκους τους και μαθαίνει ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτά που κάνουν αφόρητη την καθημερινότητά τους. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, συνειδητοποιεί πως η ευθύνη για τα δεινά τους βαραίνει εμάς τους ανθρώπους αλλά και πως είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

ΓΡ

Ο Άλμπι και η Αλμπίνα, δύο πολύ αγαπημένα άλμπατρος, η Λώνα η χελώνα και ο Φίνι το δελφίνι είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Μιας μεγάλης περιπέτειας που μας ταξιδεύει στον καταγάλανο ωκεανό αλλά και στο σκουπιδονήσι του, ένα νησί φτιαγμένο αποκλειστικά από σκουπίδια.  Τι συμβαίνει με την υγεία του Άλμπι; Υπάρχει τρόπος να καθαρίσει η θάλασσα; Και τι μπορούμε, άραγε, να κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Να μερικά από τα ερωτήματα που γεννά αυτό το «πράσινο» παραμύθι. Δεν μένει μόνο σ’ αυτά, αλλά προτείνει και λύσεις. Με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και αυτοκόλλητα καταφέρνει να προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι αποκαλύπτει στον μικρό αναγνώστη ποιο είναι το πιο ισχυρό όπλο για τη σωτηρία του περιβάλλοντος: η αγάπη και ο σεβασμός για το μεγάλο σπίτι μας, τον πλανήτη. Εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα…

Ποιο ήταν το κίνητρό σας για να καταπιαστείτε με το θέμα των θαλασσών και πώς αυτές καταστρέφονται από τον ανθρώπινο παράγοντα;

Μένοντας στην Ελλάδα, μια χώρα με 16000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, έχω μάθει από μικρή να αγαπώ τη θάλασσα και η εικόνα της να μου φέρνει στο νου τις πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις. Είναι η θάλασσα αυτή που μας προσφέρει απλόχερα τα γευστικά της ψάρια, είναι εκείνη που δέχεται τα παιχνίδια και τα γέλια των παιδιών αλλά και χαρίζει στους μεγαλύτερους στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Και όμως αυτή η πολυαγαπημένη μας θάλασσα τώρα πλέον κινδυνεύει από εμάς τους ανθρώπους και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Με βάση τα στοιχεία 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού διαρρέουν στις θάλασσες κάθε χρόνο, γεγονός ανατριχιαστικό εάν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε πλαστικό που έχει φτιαχτεί ποτέ παραμένει πάνω στη γη μας και θα συνεχίσει να βρίσκεται αναλλοίωτο για τουλάχιστον άλλα 500 χρόνια, επηρεάζοντας θανάσιμα τη θαλάσσια ζωή. Επιπλέον το πλαστικό που βρίσκεται στη θάλασσα διαβρώνεται από την έκθεση στον ήλιο και στα κύματα και διασπάται σε μικρότερα κομμάτια, τα μικροπλαστικά. Αυτά προσροφούν στην επιφάνειά τους τοξικές χημικές ουσίες με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε «δηλητηριώδη χαπάκια» τα οποία στη συνέχεια καταναλώνονται από το πλαγκτόν και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, ενώ αργά ή γρήγορα καταλήγουν στο πιάτο μας. Οι τοξίνες αυτές έχουν συνδεθεί με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, γνωσιακά προβλήματα, στειρότητα και ενδοκρινικές διαταραχές.

Το γεγονός πως έχετε και η ίδια παιδιά, συνετέλεσε στο να γράψετε ένα παιδικό παραμύθι και μάλιστα με οικολογικό περιεχόμενο;

Με βάση τις έρευνες το 2050 αναμένεται ο αριθμός των πλαστικών να ξεπεράσει αυτό των ψαριών στις θάλασσες. Με συνταράσσει και με θλίβει η σκέψη ότι τα παιδιά μου δε θα μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα όπως εμείς, ενώ τρέμω για τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η μόλυνση αυτή στην υγεία τους. Η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων με κάθε τρόπο για την άμεση λήψη μέτρων θεωρώ ότι είναι απαραίτητη.

Είστε φαρμακοποιός στο επάγγελμα και άρα ένας άνθρωπος που πατάει πάνω σε γερές επιστημονικές βάσεις. Πόσο εύκολο είναι να γράψετε και να απευθυνθείτε στα παιδιά;

Ως φαρμακοποιός μπορώ να κατανοήσω τις ολέθριες συνέπειες που έχει η αλόγιστη χρήση του πλαστικού στη θαλάσσια ζωή και κατ’ επέκταση στην υγεία μας. Η αγάπη μου για τα παιδιά και η ιδιότητα της μητέρας από την άλλη μου δίνει τη δυνατότητα να μεταδώσω το μήνυμα αυτό στα παιδιά μιλώντας στη δική τους γλώσσα.

Ποια είναι η λύση για το περιβάλλον που προτείνετε μέσα από το βιβλίο σας;

Το παραμύθι «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» δίνει κάποιες εύκολες συμβουλές στα παιδιά:

-Να παίρνουν πάντα μαζί τους ένα παγούρι με νερό βρύσης για να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό. -Να λένε «όχι» στη χρήση πλαστικής σακούλας και να διαθέτουν πάντα μια πάνινη τσαντούλα πολλαπλών χρήσεων. -Να μη χρησιμοποιούν πλαστικά καλαμάκια, αλλά να πίνουν το χυμό και το γάλα τους απευθείας από το ποτήρι. -Να περιορίζουν την κατανάλωση πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης. -Να ανακυκλώνουν το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο. -Να αγαπούν και να προστατεύουν τον πλανήτη όπως το σπίτι τους.

Ποιο είναι το όνειρό σας με το συγκεκριμένο βιβλίο; Τι θα θέλατε να έχει καταφέρει;

Εύχομαι «Το σκουπιδονήσι του Ωκεανού» να προκαλέσει ένα κύμα αλλαγής σε παιδιά και ενήλικες και να κατανοήσουν οι αναγνώστες πόσο θεμελιώδης είναι ρόλος του καθένα μας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μερόπη Μάττα είναι φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής σχολής Α.Π.Θ., όπου εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στη Μοριακή Βιολογία. Διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διδάξει στο ΤΕΙ Φλώρινας και στο ΤΕΙ Λάρισας. Είναι μητέρα τριών παιδιών που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της για την ενασχόλησή της με τη συγγραφή παραμυθιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments