Πολιτισμός

ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ: Πέθανε ο μεγάλος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας

ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ: Πέθανε ο μεγάλος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ.

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Εβανς, επί πολλά έτη φίλο του, ο σπουδαίος συγγραφέας απεβίωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής σε νοσοκομείο του Μανχάταν, ύστερα από επιπλοκές που του προκέλεσε η πνευμονία.

Ωστόσο ο Σάιμον έπασχε τον τελευταίο καιρό και από Αλτσχάιμερ.

Ο Σάιμον υπήρξε ένας εκ των πλέον επιτυχημένων και προβεβλημένων θεατρικών συγγραφέων στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Βραβεύτηκε με τέσσερα βραβεία Tony, με ένα Πούλιτζερ και με το βραβείο «Mark Twain».

Μάλιστα, το 1983 έγινε ο μόνος ζωντανός θεατρικός συγγραφέας για να είχε θέατρο στη Νέα Υόρκη, το Θέατρο Νιλ Σάιμον, ονομασία που πήρε προς τιμήν του.

Ποιος ήταν ο ΝΙΛ ΣΑΙΜΟΝ

Ο Μάρτιν Νιλ Σάιμον γεννήθηκε στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 4 Ιουλίου 1927. Ήταν το παιδί ενός πωλητή ρούχων του Ίρβινγκ Σάιμον και της Μέιμ, που εργαζόταν σε πολυκατάστημα.

Είχε έναν αδελφό, τον Ντάνι οκτώ χρόνια μεγαλύτερός του. Μεγάλωσε στη γειτονιά Washington Heights του Μανχάταν και αποφοίτησε από το γυμνάσιο DeWitt Clinton.

Σπούδασε στο NYU και στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ ενώ υπηρέτησε στον αμερικάνικο στρατό.

Ο Σάιμον εργάστηκε στην αίθουσα του ταχυδρομείου της Warner Brothers πριν στρέψει το βλέμμα του προς την συγγραφή και την τηλεόραση.

Ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1950, δουλεύοντας ως ομάδα με τον αδερφό του Ντάνι και γράφοντας σενάρια ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των The Garry Moore Show.

Αργόεταρ οι δυο τους προσελήφθησαν για να συμμετάσχουν μαζί με τους Μελ Μπρουκς, Καρλ Ράινερ, Γκάρι Γκέλμπαρτ και άλλους στη θρυλική τηλεοπτική σειρά του Σιντ Σίζαρ, το Show Your Shows.

Ο ίδιος έγραψε περισσότερα από δώδεκα επεισόδια του The Phil Phil Sylvester Show μάλιστα.

Η απαράμιλλη σταδιοδρομία του Σάιμον στο θέατρο περιελάμβανε περισσότερα από τριάντα θεατρικά έργα και μιούζικαλ που άνοιξαν στο Broadway μέσα σε μία περίοδο τεσσάρων δεκαετιών.

Έκανε το ντεμπούτο του σε δισκογραφική δουλειά το 1961, με το Come Blow Your Horn και έκλεισε με στο Broadway με το «45 Seconds From Broadway» που ανέβηκε το 2001.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments