Πολιτική

Μακεδονικό: Αγωνία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια – Κερδίζει έδαφος το “ναι” στις δημοσκοπήσεις

Μακεδονικό: Αγωνία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια – Κερδίζει έδαφος το “ναι” στις δημοσκοπήσεις
Νέες δημοσκοπήσεις στα Σκόπια, δείχνουν την πρόθεση των πολιτών να δώσουν θετική ψήφο στη συμφωνία για το Μακεδονικό.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στις πολιτικές ζυμώσεις στα Σκόπια, ένα μήνα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για το Μακεδονικό.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα “παραμένει άδηλο αν το δημοψήφισμα θα έχει επιτυχή έκβαση. Θεωρείται βέβαια πιθανό ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θα απαντήσει καταφατικά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Το πιο πιθανό είναι η αλβανική μειονότητα, καθώς και οι μουσουλμανικές μειονότητες της περιοχής, να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Μπορεί η σλαβική μειονότητα του πληθυσμού να διχάζεται, όμως, θεωρείται σίγουρη η έγκρισή της κατά πλειοψηφία.

Για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, θα πρέπει να προκύψει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής, κάτι που ακόμα δεν είναι σίγουρο, αν θα συμβεί.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων. Οριακή υπόθεση, αν η εθνικιστική αντιπολίτευση αποφασίσει να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα».

Ο ρόλος της Ρωσίας στο δημοψήφισμα

Η FAZ επικαλούμενη τοπικά δημοσιεύματα υποστηρίζει ότι ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Σκόπια είχε προειδοποιήσει πως «σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα αντιμετωπίσει τη ‘Μακεδονία’ ως ‘θεμιτό στόχο’ εφοσον οι ‘Μακεδόνες’ δώσουν θετική ψήφο στο δημοψήφισμα. Ίσως να μην είναι παράτολμη η εικασία», ενώ ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα τονίζει στη συνέχεια, «ότι μερικές τουλάχιστον από όλες αυτές τις μικρές ή μικροσκοπικές κομματικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, ΜΚΟ και άλλες ομάδες, που εναντιώνονται στη συμφωνία της ‘Μακεδονίας’ με την Ελλάδα, μπορεί να έχουν εισπράξει από τη Μόσχα κάτι περισσότερο από απλή συμπάθεια».

Νέες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ, καταγράφονται υψηλά ποσοστά στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως έγινε χθες γνωστό σε όλα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Στην έρευνα του Center for Survey Research του International Republican Institute, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», ποσοστό της τάξης του 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως ή μερικώς με την είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ υπό την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αιτιολογούν την επιλογή τους.

Υπέρ της συμφωνίας σκοπεύει να ψηφίσει το 49% των ερωτηθέντων, ενώ κατά δήλωσε πως προτίθεται να ταχθεί το 22%.

Σε συνολικό ποσοστό, υπέρ της συμμετοχής της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. τάσσεται το 83% του πληθυσμού των Σκοπίων, ενώ το ίδιο ποσοστό υπέρ του ΝΑΤΟ ανέρχεται στο 77%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments