Πολιτική

Έντονες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της εξαγοράς εταιρείας συνεργάτη του Ζάεφ από τη ΔΕΗ

Έντονες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της εξαγοράς εταιρείας συνεργάτη του Ζάεφ από τη ΔΕΗ
Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η ΔΕΗ δύο μήνες πριν υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ είχε εξαγοράσει Σκοπιανή επιχείρηση ηλεκτρισμού που ανήκει στον αντιπρόεδρο του Ζάεφ, έναντι 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι η ΔΕΗ δύο μήνες πριν υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ είχε εξαγοράσει Σκοπιανή επιχείρηση ηλεκτρισμού που ανήκει στον αντιπρόεδρο του Ζάεφ, έναντι 4,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε σήμερα, από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρείας εμπορίας ενέργειας EDS, η οποία ανήκε στον αντιπρόεδρο της σκοπιανής κυβέρνησης, Κότσο Ανγκιούσεφ.

«Πρέπει να βγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα και να απαντήσει: Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή στη διοίκηση της ΔΕΗ για να εξαγοράσει την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS έναντι 5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων ενόψει της συμφωνίας για το Σκοπιανό;» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, καλώντας τον κ. Τζανακόπουλο να απαντήσει.

«Η ΔΕΗ έχει κινδυνεύσει 2-3 φορές να χρεοκοπήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν είχε να πληρώσει τη μισθοδοσία της. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σκρέκα, έκαναν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΗ, την αδυναμία της επιχείρησης, τα μπλακ άουτ, τα προβλήματα χρηματοδότησης» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, για να προσθέσει:

«Και δύο μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, “μποναμά” 5 εκατομμύρια ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή. Το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, σήμερα κιόλας».

Ο ΣΚΑΪ υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απέκρυψε τη συγκεκριμένη απόφαση και ενέργεια, η οποία ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων.

Επίσης, δεν δόθηκε απάντηση για το ποιος υπουργός ή αξιωματούχος έδωσε την εντολή για την εξαγορά της EDS, η οποία ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ.

Η ΔΕΗ αναφέρει σε απάντησή της, ότι  αυτή εξαγορά έγινε με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια.

Δεν διευκρινίζει, όμως, αν δέχθηκαν τα μέλη εισήγηση από τους υπουργούς που την ελέγχουν ή αν ανακοίνωσαν τα μέλη της πλειοψηφίας την ανάγκη της εξαγοράς της προς την κυβέρνηση.

Η απάντηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΔΕΗ

«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων.

Για την επέκταση αυτήν η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει.

Πρόκειται για μια εταιρεία άριστα οργανωμένη και στελεχωμένη από υψηλότατου επιπέδου προσωπικό.

Έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσία σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής μέσω θυγατρικών.

Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).

Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά “ουρά” και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments