Διεθνή

Ιράν: Μαχαίρωσε το βασανιστή σύζυγό της και εκτελέστηκε

Ιράν: Μαχαίρωσε το βασανιστή σύζυγό της και εκτελέστηκε
Φυλακίστηκε, βασανίστηκε και τελικά εκτελέστηκε. Η ιστορία μας 24χρονης από το Ιράν.

Η Ζεϊνάμπ Σεκαανβάντ, μια 24χρονη από το Ιράν είδε για τελευταία φορά τους δικούς της ανθρώπους την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου.

Και αυτό, γιατί μια μέρα αργότερα εκτελέστηκε σε φυλακή του Ιράν, για τη δολοφονία του συζύγου της ενώ ήταν ακόμη ανήλικη.

Συγκεκριμένα, η νεαρή κοπέλα είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2014, μετά από μια άδικη –σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία- δίκη.

Να σημειωθεί, ότι είχε πρώτα συλληφθεί το 2012, όταν ήταν 17 ετών. Στο αστυνομικό τμήμα που την μετέφεραν, έζησε ένα πραγματικό εφιάλτη.

Εκεί, οι αστυνομικοί την χτυπούσαν σε όλο της το σώμα και γενικότερα πέρασε από κάθε είδους βασανιστήρια.

«Ομολόγησε» ότι μαχαίρωσε τον σύζυγό της, ο οποίος της ασκούσε σωματική και ψυχολογική βία επί πολλούς μήνες και αρνιόταν να της δώσει διαζύγιο.

Η Ζεϊνάμπ Σεκαανβάντ, δεν είχε δικηγόρο, παρά μόνο στην τελευταία φάση της δικαστικής διαδικασίας όταν και άλλαξε την κατάθεσή της, υποστηρίζοντας ότι τη δολοφονία διέπραξε ο αδερφός του συζύγου της, ο οποίος την είχε βιάσει πολλές φορές.

Κατέθεσε ότι της είχε πει, πως αν έπαιρνε εκείνη την ευθύνη για το φόνο, θα την αθώωνε καθώς σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, οι συγγενείς δολοφονημένων έχουν τη δυνατότητα να αθωώσουν το δράστη και να δεχθούν ως αντάλλαγμα οικονομική αποζημίωση.

Το δικαστήριο –πάντα σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνησία- δεν διερεύνησε τα όσα υποστήριξε η κοπέλα και αποφάσισε με βάση την αρχική της «ομολογία», η οποία είχε γίνει χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

Παρά το ότι ήταν κάτω των 18 όταν διαπράχθηκε το έγκλημα, το δικαστήριο δεν της έδωσε το δικαίωμα να δικαστεί ως ανήλικη, σύμφωνα με σχετικό ιρανικό νόμο και να αντικαταστήσει τη θανατική ποινή με άλλη.

Όπως είχε δηλώσει η Ζεϊνάμπ, είχε δει το γάμο με τον κατά 4 χρόνια μεγαλύτερό της Χοσεΐν Σαρμπάντι, στα 15 της, σαν το μοναδικό τρόπο για μια καλύτερη ζωή.

Όταν όμως επέστρεψε στους δικούς της για βοήθεια, προκειμένου να γλιτώσει από αυτόν, εκείνοι αρνήθηκαν να την βοηθήσουν επειδή το είχε σκάσει από το σπίτι της.

Εδώ να σημειωθεί, ότι και οι αρχές είχαν αρνηθεί να ερευνήσουν το βίαιο χαρακτήρα του συζύγου της, παρά τις καταγγελίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments