Κόσμος

Νόμπελ Χημείας: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες, ανάμεσά τους μία γυναίκα (pics&vid)

Νόμπελ Χημείας: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες, ανάμεσά τους μία γυναίκα (pics&vid)
Σε τρεις επιστήμονες απονέμεται το φετινό Νόμπελ Χημείας.

Η Αμερικανίδα Φράνσις Χ. Άρνολντ, ο Αμερικανός Τζορτζ Π. Σμιθ και ο Βρετανός Γκρέγκορι Π. Ουίντερ μοιράζονται φέτος το Νόμπελ Χημείας, για την έρευνά τους στην παραγωγή ενζύμων.

«Τους ενέπνευσε η δύναμη της εξέλιξης και χρησιμοποίησαν τις ίδιες αρχές- γενετική αλλαγή κι επιλογή – για να αναπτύξουν πρωτεΐνες που λύνουν χημικά προβλήματα της ανθρωπότητας» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

Το Νόμπελ Χημείας συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Οι βραβευθέντες «τιθάσευσαν τις αρχές εξέλιξης» ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή νέων υλικών ή πιο καθαρών βιοκαυσίμων, και για καινοτόμες θεραπείες, τονίζει η Ακαδημία.

Το βραβείο απονέμεται κατά το ήμισυ στην Αμερικανίδα Φράνσις Χ. Άρνολντ και κατά το έτερο ήμισυ στον συμπατριώτη της Τζορτζ Π. Σμιθ και στον Βρετανό Γκρέγκορι Π. Ουίντερ.

Η στιγμή της βράβευσης από την Ακαδημία

Η Άρνολντ είναι η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει φέτος βραβείο Νόμπελ, μετά την Καναδέζα Ντόνα Στρίκλαντ που μοιράσθηκε χθες Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής.

Η χρήση ενζύμων, που αναπτύχθηκε από την Άρνολντ, περιλαμβάνει την πιο φιλική προς το περιβάλλον παρασκευή χημικών ουσιών, όπως φαρμάκων, και την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων για πιο πράσινες μεταφορές.

Ο Σμιθ ανέπτυξε μια μέθοδο που χρησιμοποιεί έναν ιό που προσβάλλει βακτήρια για να παραγάγει νέες πρωτεΐνες, ενώ ο Ουίντερ χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο για την κατευθυνόμενη εξέλιξη αντισωμάτων, με στόχο την παραγωγή νέων φαρμάκων.

Το Νόμπελ Χημείας είναι το τρίτο από τα φετινά βραβεία Νόμπελ έπειτα από εκείνα της Ιατρικής και της Φυσικής.

Διαβάστε Eπίσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play