Οικονομία

Ρώμη: “Αν πάτε να μας κάνετε Ελλάδα θα καταστραφούμε παγκοσμίως”

Ρώμη: “Αν πάτε να μας κάνετε Ελλάδα θα καταστραφούμε παγκοσμίως”
Στα άκρα βρίσκεται η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες. Τι επισημαίνει ο Γιούνκερ.

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες με επίκεντρο το ζήτημα διαχείρισης της ελληνικής κρίσης.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή» προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, και υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας.

«Στο θέμα της Ελλάδας, η ΕΕ κατόρθωσε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως μικρό πρόβλημα σε καταστροφή μέσω της κακής διαχείρισης, αλλά αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών».

Ο Μπόργκι δήλωσε ότι το ανακύπτον χάος θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Την Παρασκευή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ», γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει plan b

Στην χθεσινή επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο. Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.

Γιούνκερ: «Η ΕΕ θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό, αν είναι απαραίτητο»

Σε συνέντευξή του σε αυστριακές εφημερίδες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος μιας δεύτερης Ελλάδας για την Ευρώπη τόνισε ότι «αν έλεγα κάτι τέτοιο οι Ιταλοί θα αναστατώνονταν ξανά… Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με την Ιταλία, πρόσθεσε, πάρα τα υψηλή επίπεδα χρέους και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «έγκειται στους Ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο, δήλωσε σήμερα σε αυστριακές εφημερίδες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Έγκειται στους Ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments