Policy Briefs

Σύνοδος χωρίς αποφάσεις: Στο περιθώριο οι επείγουσες εκκρεμότητες και οι κρίσιμες αποφάσεις

Σύνοδος χωρίς αποφάσεις: Στο περιθώριο οι επείγουσες εκκρεμότητες και οι κρίσιμες αποφάσεις

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Σύνοδος χωρίς αποφάσεις: Στο περιθώριο οι επείγουσες εκκρεμότητες και οι κρίσιμες αποφάσεις

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Παρά την πίεση της κατάστασης σε μια σειρά από τομείς, από το ενεργειακό μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν χρόνο στον εαυτό τους να το σκεφτούν, πριν αποφασίσουν.

Με τις πιέσεις για άμεσες ευρωπαϊκές αποφάσεις να εντείνονται, αλλά τους «27» να μεταθέτουν για αργότερα τις περισσότερες κρίσιμες επιλογές, ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Από την ενεργειακή ακρίβεια και τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό έως το μεταναστευτικό και τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, οι ηγέτες αναγνώρισαν το επείγον των προκλήσεων, χωρίς ωστόσο να γεφυρώσουν τις βαθιές διαφωνίες τους. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο ένας κατάλογος εκκρεμοτήτων παρά συγκεκριμένων αποφάσεων.

Η ενέργεια αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα πεδία αντιπαράθεσης. Επί περίπου τρεις ώρες, οι ηγέτες συγκρούστηκαν για το σύστημα εμπορίας εκπομπών, με την Πολωνία, την Ιταλία και άλλες χώρες να ζητούν αλλαγές στο ETS2, που αφορά τις οδικές μεταφορές και τη θέρμανση των κτιρίων, συναντώντας την αντίσταση κρατών, που υπερασπίζονται το υφιστάμενο πλαίσιο σύμφωνα με την dw.com και την Αλεξάνδρα Βουδούρη.

Κατά της ακρίβειας… στα λόγια

Παρά τη συμφωνία για συντονισμένη αντιμετώπιση της ακρίβειας, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στα επίμαχα ζητήματα. Πάντως, η Κομισιόν παρουσίασε χθες πέντε παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η επέκταση των κρατικών ενισχύσεων και η ενίσχυση των κοινών αγορών ενέργειας, ενώ παραμένει ανοιχτό το ελληνικό αίτημα για πρόσθετη δημοσιονομική ευελιξία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί εφεδρείες για τον χειμώνα, χωρίς ωστόσο να προτίθεται να μεταβάλει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Οι μετανάστες ως… εγκληματίες

Εξίσου έντονες ήταν οι διαφωνίες στο μεταναστευτικό. Ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Ιταλία και η Πολωνία, επιχείρησε να ενισχύσει τη διατύπωση των συμπερασμάτων, συνδέοντας την παράτυπη μετανάστευση με την εγκληματικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ο Μερτς με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρομπ Γέτεν

Η πρωτοβουλία, πάντως, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συναίνεση, ενώ οι ισπανικές αποφάσεις για μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών προκάλεσαν πρόσθετες αντιπαραθέσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, η Ισπανία, μαζί με άλλες χώρες, αντιτάχθηκε στην ενσωμάτωση των επίμαχων διατυπώσεων στα τελικά συμπεράσματα.

Πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι έως το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί ευρωπαϊκό πλαίσιο έκτακτης απόκρισης για αιφνίδιες μαζικές αφίξεις, στον απόηχο και της κρίσης στη Θέουτα. Η πρωτοβουλία συνδέεται με τα ελληνικά αιτήματα για αντιμετώπιση εξαιρετικών μεταναστευτικών πιέσεων.

Μηδέν εις το πηλίκον

Κόστα, Ζελένσκι, φον ντερ Λάιεν στις Βρυξέλλες

Στον προϋπολογισμό 2028–2034, οι διαπραγματεύσεις παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμες. Οι «φειδωλές» χώρες, που ζητούν περιορισμό των δαπανών, και οι υπέρμαχοι της συνοχής δεν προσέγγισαν τις θέσεις τους. Ωστόσο, ο Εμμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί έως τον Δεκέμβριο, πριν από την είσοδο της Γαλλίας στην προεκλογική περίοδο.

Ούτε η παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι οδήγησε σε απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας το 2027. Με το Κίεβο να ζητεί τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ πρόσθετης στήριξης, οι ηγέτες περιορίστηκαν στην ανάθεση προς την Κομισιόν της εντολής να παρουσιάσει συγκεκριμένες επιλογές χρηματοδότησης.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο