Ελλάδα

Προσφυγικό: Δύο δομές για τους πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη – Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ σε Βίτσα

Προσφυγικό: Δύο δομές για τους πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη – Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ σε Βίτσα
Προσφυγικό: Στη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιηθούν δύο δομές.

Το προσφυγικό είναι ένα θέμα που απασχολεί και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου έστειλε επιστολή στον Δημήτρη Βίτσα.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιηθούν δύο δομές.

Μια στην περιοχή της Μοναστηρίου και μία στο Βαγιοχώρι.

Αυτό γνωστοποιήθηκε μετά τη σημερινή σύσκεψη, στο δημαρχείο, της ομάδας εργασίας για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τι ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης:

Στη δομή που αναμένεται να λειτουργήσει στην περιοχή της Μοναστηρίου μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούν να φιλοξενούνται για 48 ώρες το πολύ 70 άτομα.

Έχουν έτοιμα τα χαρτιά τους και έχουν ταυτοποιηθεί από την ελληνική αστυνομία.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει την πρόταση και έχει ωριμάσει με τη Σοφία Ασλανίδου, την εντεταλμένη σε θέματα προσφυγικού, για τη δημιουργία μιας δομής 48ωρης φιλοξενίας προσφύγων στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ήδη έχει ωριμάσει η ιδέα και προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Λεκάκης.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο στον οποίο θα στεγαστεί η δομή, εξήγησε ότι αφορά ακίνητο στο οποίο ήδη στεγάζονται υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, ωστόσο αν προκύψουν κωλύματα στο συγκεκριμένο κτίριο θα εξεταστούν και άλλες επιλογές στην ίδια περιοχή.

Ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, σημείωσε ότι:

Σύμφωνα και με τις σχετικές αναφορές του αρμόδιου υπουργού Δ. Βίτσα, η δομή στο Βαγιοχώρι θα αδειάσει, θα καθαριστεί και θα αναδιαμορφωθεί σε δομή τράνζιτ.

Εκεί θα φιλοξενούνται άτομα για 30-35 ημέρες, σε κατάλληλες θέσεις υποδοχής και βιώσιμες κατασκευές.

Ο κ. Ράγκος γνωστοποίησε ότι χθες μεταφέρθηκαν 108 άτομα από το Βαγιοχώρι σε δομή που επεκτάθηκε στην Καβάλα, στο κέντρο «Ασημακοπούλου», στο Περιγιάλι.

Αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Βαγιοχώρι 165 άτομα που ως το τέλος του μήνα θα απορροφηθούν σε άλλες δομές ή σε κάποια ξενοδοχεία.

Για τη δομή που λειτουργεί στα Διαβατά, σχολίασε ότι «φιλοξενεί ανθρώπους σε κανονικές θέσεις υποδοχής, δηλαδή στα κανονικά κοντέινερ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων δομών στην Κεντρική Μακεδονία επισήμανε:

«Δεν νομίζω ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει να δώσει πολύ ακόμα και ούτε θα έπρεπε να επιφορτίζουμε παραπάνω και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις.

Από τις 50 πλέον δομές που είχαμε στην περιοχή αρμοδιότητας που ξεκινά από τον Έβρο και τελειώνει στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία, έχουμε πάει στις 17 και από τις 30.000 κόσμο που είχαμε, έχουμε πάει στις 9.500».

Επιστολή του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για το προσφυγικό

Πρόσκληση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, να επισκεφθεί την Κεντρική Μακεδονία και να ενημερώσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα απευθύνει, με σχετική επιστολή του προς τον υπουργό, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου.

Η επιστολή αυτή κοινοποιείται, επίσης, στην υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τους Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ τονίζει την ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων με την αυτοδιοίκηση, επισημαίνει ότι δεν έλαβε απαντήσεις στα έγγραφα που έστειλε στον υπουργό και υπογραμμίζει ότι πρέπει να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα λόγω της πύκνωσης των προσφυγικών ροών.

“Δεν επιτρέπεται να αγνοούνται (όπως ατυχώς μέχρι τώρα συμβαίνει) τόσο οι Δήμοι στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων και στα διοικητικά όρια των οποίων εξετάζεται “αρμοδίως” και εν αγνοία τους (!) η δημιουργία και νέων δομών.

Όσο και η συλλογική θεσμική έκφραση των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων”, υπογραμμίζει ο κ. Κυρίζογλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments