Συνεντεύξεις

Λευτέρης Καλανδράνης: “Η ζωή δεν είναι πρόβα για μια άλλη ζωή…”

Λευτέρης Καλανδράνης: “Η ζωή δεν είναι πρόβα για μια άλλη ζωή…”
Ο Λευτέρης Καλανδράνης μιλά στο pagenews.gr για την παράσταση «Ράφτης Κυριών», για το θέατρο και το βιβλίο του "1000 + 1 φράσεις".

«Κάθε ρόλος είναι μια ευθύνη πρώτα απ’ όλα προς τον εαυτό σου» αναφέρει ο Λευτέρης Καλανδράνης στο pagenews.gr μιλώντας για το θέατρο, με αφορμή την παράσταση «Ράφτης Κυριών».

Η πασίγνωστη παραδοσιακή φαρσοκωμωδία του Ζώρζ Φεντώ, Tailleur pour dames (Ράφτης Κυριών, 1887) πρώτη κατά σειρά στην επιτυχημένη του πορεία, αποτελεί μια κλασσική φάρσα του 19ου αιώνα βασισμένη στην πιο δημοφιλή μορφή κωμωδίας. Ο συγγραφέας μάς χάρισε περίπου εξήντα φαρσοκωμωδίες, όπου συνθέτει συζυγικές φάρσες, με το κωμικό στοιχείο να αιωρείται ανελέητο και σπαραξικάρδιο.

Η υπόθεση

Η απιστία είναι τόσο παλιά, όσο και ο θεσμός του γάμου, αλλά ποικίλλει από την κοινωνική απαξία κάθε εποχής. Ο μάστορας της συζυγικής φάρσας πλέκει ένα γοητευτικό γαϊτανάκι, ερωτικών παρεξηγήσεων, με πρωταγωνιστή έναν νεαρό, φρεσκοπαντρεμένο γιατρό, που αποτολμά την πρώτη του εξωσυζυγική εξόρμηση. Ο Μουλινό σε μια προσπάθειά του να ρίξει στάχτη στα μάτια της γυναίκας του Υβον, νοικιάζει ένα πρώην ραφτάδικο από τον φίλο του τον Μπασινέ, όπου επρόκειτο να στεγάσει τη νέα του ερωτική φωλιά με τη Σουζάν. Τα φιλόδοξα σχέδιά του θα ανατρέψει ο σύζυγος της επικείμενης ερωμένης του μπλέκοντας, πρόσωπα και καταστάσεις σε μια κατάσταση φρενήρη και αδιάκοπη.

Η παράσταση της Έφης Μεράβογλου “Ένας ράφτης για τις κυρίες” πιο επίκαιρη από ποτέ, αντανακλά την αστάθεια και την ελαφρότητα, το σύγχρονο παράλογο των σχέσεων, τη σαθρή πραγματικότητα και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι ανθρώπινοι δεσμοί. Το χιούμορ, ο χειρισμός των ηρώων, η ανάγκη να κρατηθούν “μαζί” μέσα σε μόνιμους έστω και αταίριαστους δεσμούς, δίνει μια άλλη διάσταση και δυνατότητα στα σημερινά ζευγάρια: την επιμονή να προσπαθήσουν, να αντέξουν στο χρόνο, να αλλάξουν προοπτική. Πάντα επίκαιρο, τόσο σουρεαλιστικό, όσο απλό και καθημερινό, δίνει το στίγμα του στο χώρο και τον χρόνο. Η παράσταση “Ένας ράφτης για τις κυρίες” σε διασκευή του θεατρικού έργου “Ράφτης κυριών” ανέβηκε στη σκηνή του Τεχνοχώρου Εργοτάξιον σε σκηνοθεσία -μουσική επιμέλεια-διασκευή της Έφης Μεράβογλου, μετάφραση του Βασίλη Ντόντου και πρωταγωνιστές τους απόφοιτους του 92 Art school την περασμένη Άνοιξη με μεγάλη επιτυχία. Τον Οκτώβριο και για περιορισμένες παραστάσεις θα συνεχίσει την θεατρική του πορεία.

Το “Ένας ράφτης για τις κυρίες” του Ζωρζ Φεντώ είναι μια ομολογουμένως δοκιμασμένη παράσταση, αισθάνεστε μεγαλύτερη ευθύνη για το ρόλο σας;

Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για το βήμα που μού δίνετε για να μιλήσω για την παράσταση. Κάθε ρόλος είναι μια ευθύνη πρώτα απ’ όλα προς τον εαυτό σου και μετά για το χαραχτήρα που υποδύεσαι. Έπειτα, για τους συναδέλφους που μοιράζεσαι την σκηνή και εννοείται και προς το κοινό που θα έρθει για να δει την παράστασή μας .

Κωμωδία, δράμα, πρόζα. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το είδος του θεάτρου που αποδίδετε καλύτερα;

Σίγουρα ένα από τα πράγματα που μπορώ να πω για μένα είναι πως ποτέ δε μού αρέσει να μιλάω για μένα. Αφήνω τους άλλους να κρίνουν. Θεωρώ, πάντως, πως ένας ηθοποιός πρέπει να δοκιμαστεί παντού, να πειραματιστεί, να ψαχτεί, να μάθει, να διαβάσει. Κάθε είδος είναι και μια δοκιμασία κάθε ρόλος είναι μια διαδρομή ένα βίωμα μια πορεία , που πάντα κάτι σού αφήνει.

Ποιο χαρακτήρα υποδύεστε στο έργο και ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά με το ρόλο σας;

Ο ρόλος μου στην παράσταση είναι ο Μπασινέ, ο φίλος του Ράφτη Μουλινό. Είναι ένας τύπος που θέλει να φαίνεται αγαθός, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αυτό είναι ένα κοινό μου με τον χαρακτήρα που υποδύομαι, από την άλλη, πολλές στιγμές ζει στο δικό του κόσμο σ’ ένα παράλληλο σύμπαν και δε θέλει ή δεν τον ενδιαφέρει να επικοινωνήσει με τους άλλους γύρω του.

Έχετε γράψει βιβλίο; Μιλήστε μου γι’ αυτό.

Τώρα αγγίξατε μια πολύ εύθραυστη πλευρά του εαυτού μου. Τo βιβλίο “1000 + 1 φράσεις” κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Bookstars-Γιωγγαράς. Είναι φράσεις απ’ οπουδήποτε. Από μια ταινία, την καθημερινότητα, δικές μου φράσεις, είναι ό,τι είδα κι άκουσα μού άρεσε και το σημείωσα. Από μικρός ό,τι φράση απόφθεγμα, ορισμό ή οτιδήποτε μου ερχόταν στο νου, φράσεις που μού ακουγόταν καλά στο αυτί , έβλεπα και διάβαζα οπουδήποτε είχα την τάση να τις σημειώνω, ώσπου κάποια στιγμή με την προτροπή ενός πολύ καλού μου φίλου συμμάζεψα όλες αυτές τις φράσεις, δημιούργησα αυτό το βιβλίο και το μοιράστηκα δημόσια.

Πείτε μας μια φράση που σας χαρακτηρίζει.

Η ζωή δεν είναι πρόβα για μια άλλη ζωή.

Δώστε μας 5 λόγους για να έρθει κάποιος να παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη παράσταση

Ωραία ερώτηση λοιπόν 1. θα γελάσει 2. θα κλάψει από τα γέλια 3. πολύ πιθανό να αναγνωρίσει σε κάποιον από τους χαραχτήρες στοιχεία του εαυτού του 4. Θα δει με άλλο μάτι κάποια πράγματα 5. Φεύγοντας από την παράσταση θα μάς σκέφτεται για καιρό…

Ταυτότητα παράστασης:

Συντελεστές της παράστασης

  • Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια-διασκευή: Έφη Μεράβογλου
  • Χειρισμός ήχου: Αριστέα Ανύση
  • Χειρισμός φώτων: Στάμπυ Πουλαντζά
  • Φωτογραφίες: Αριστέα Ανύση
  • Κατασκευή σκηνικών: Επιπλομεταμορφώσεις
  • Χορηγοί: Μ.ΜΠΟΝ (Ανδρομάχης48, Χαροκόπου,Καλλιθέα)
  • Οπτικά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Σ. (Χρυσοστόμου Σμύρνης 52, Υμηττός)

Παίζουν: Βασίλης Ντόντος, Μυγδαλιά Ανδρέου, Σόνια Πουλή, Γιώργος Κάλτσας, Χριστίνα Μούζη, Λευτέρης Καλανδράνης, Κωνσταντίνα Βάρδα, Άκης Κουμπής, Ανδριάνα Σταυριδοπούλου

Μια παραγωγή του Τεχνοχώρου Εργοτάξιον.

Τεχνοχώρος Εργοτάξιον: Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος. Μετρό Δάφνης. (Έξοδος Στριγγάρη/Αγίου Δημητρίου). Τηλέφωνο: 6983930220.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments