Video
pagenews.gr / Video / Υπουργικό συμβούλιο: Τα μηνύματα Τσίπρα, η ένταση Κοτζιά – Καμμένου και η έκτακτη σύσκεψη με φόντο το Σκοπιανό
Υπουργικό συμβούλιο: Τα μηνύματα Τσίπρα, η ένταση Κοτζιά – Καμμένου και η έκτακτη σύσκεψη με φόντο το Σκοπιανό | Pagenews.gr
Pagenews Team

Το υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε σήμερα στον απόηχο της έντασης με τον Πάνο Καμμένο για το Σκοπιανό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δεσμευτεί ότι δεν θα πέσει η κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια του συμβουλίου ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο.

Η κόντρα αυτή είχε ως αποτέλεσμα να γίνει έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου. Το υπουργικό συμβούλιο Τσίπρας σε υπουργούς: Δεσμευτείτε ότι δεν θα ρίξετε την κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:

  • Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
  • Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ.
Εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό, την εκτίμηση ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

Κλείνοντας, έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δεν θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση, με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Και ως εκ τούτου, δεν θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, κατέληξε στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Πλάνα από το υπουργικό συμβούλιο / Βίντεο: AMNAwebTV Η κόντρα Καμμένου – Κοτζιά

Κόντρα ξέσπασε στο υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και το Νίκο Κοτζιά. Το κλίμα φέρεται να ήταν τεταμένο με την κόντρα ανάμεσα στους δυο άντρες να είναι έντονη.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο κατηγορώντας τον ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια. Η διαμάχη των δυο αντρών έλαβε και προσωπικό χαρακτήρα.

Ο Νίκος Κοτζιάς κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο ότι υιοθετεί πολιτική που βλάπτει την κυβέρνηση και τη χώρα.

Στο ενδιάμεσο μεσολάβησαν και άλλοι υπουργοί που τοποθετήθηκαν.

Ωστόσο η Έλενα Κουντουρά ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου μετά την άγρια κόντρα Καμμένου-Κοτζιά

Κρίσιμη σύσκεψη κορυφής πραγματοποιείται στο Μαξίμου μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η επιτελική ομάδα του πρωθυπουργού συνεδριάζει εκτάκτως προκειμένου να αποφασιστεί το πώς θα γίνει η διαχείριση της αντιπαράθεσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον υπ. Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο επικεφαλής ΑΝΕΛ φέρεται να επιμένει στην απόλυτη διαφωνία του αψηφώντας τις προειδοποιήσεις Κοτζιά ότι αυτή η στάση εκθέτει τη χώρα και όχι μόνο τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη πάντως στο Μαξίμου, δεν μετέχει ο Νίκος Κοτζιάς.

ΑΝΕΛ: Δύο από τους 7 βουλευτές ψηφίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Είναι ενδεικτικό λίγες ώρες μετά τις δημόσιες απειλές του κ. Πάνου Καμμένου πως όσοι ψηφίσουν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας θα διαγραφούν από το κόμμα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε δημόσια ότι θα πάει κόντρα στην κομματική γραμμή.

Βέβαια ο κ. Παπαχριστόπουλος είπε ότι θα παραδώσει την έδρα του και δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί αφού βεβαίως πρώτα ψηφίσει υπερ της συμφωνίας και υπερ σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση δε που ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί την έδρα καταλαμβάνει ο κ. Τέρνες Κουίκ, ο οποίος όμως εκφράζεται θετικά για την συμφωνία των Πρεσπών. Ελενα Κουντουρά

Πέραν αυτών, πηγές από το υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζουν ότι κατά συνείδηση – και άρα κόντρα στην κομματική γραμμή – θα ψηφίσει και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Ετικέτες: 
2018