Υγεία

Τεχνητό πάγκρεας: Η νέα πραγματικότητα που βοηθάει στον σακχαρώδη διαβήτη

Τεχνητό πάγκρεας: Η νέα πραγματικότητα που βοηθάει στον σακχαρώδη διαβήτη
Το τεχνητό πάγκρεας θα βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και κάνουν ενέσεις ινσουλίνης.

Το τεχνητό πάγκρεας αποτελεί μια νέα πραγματικότητα. Θα δώσει λύση στη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη που απαιτεί ινσουλίνη. Τι ανακοινώθηκε στο μετεκπαιδευτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη. Το πρώτο υβριδικό μοντέλο τεχνητού παγκρέατος ενεκρίθη το Σεπτέμβριο του 2016. Μάλιστα είναι ήδη στη διάθεση των ασθενών, που απαιτούν ινσουλίνη για την θεραπεία τους. Το τεχνητό πάγκρεας είναι μια σύγχρονη αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης. Μπορεί να υπολογίσει αυτόματα την απαιτούμενη δόση ινσουλίνης για την κάλυψη των αναγκών των γευμάτων και τη διόρθωση ενδεχόμενων υψηλών τιμών γλυκόζης.

Η στενή συνεργασία τεχνολογικών και ηλεκτρονικών μονάδων με κλινικά ερευνητικά κέντρα τελειοποιούν την ανεξαρτησία του συστήματος από την ανάγκη για παρέμβαση του ασθενούς στη ρύθμιση του σακχάρου. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των ατόμων µε Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο ασθενής σε συνεργασία µε το γιατρό του μπορεί να παρακολουθεί µε ακρίβεια πώς η διατροφή, η άσκηση, η φαρμακευτική αγωγή και οι άλλες καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του και ανάλογα να επεμβαίνει.

Οι νέοι βιοδείκτες αποτελεσματικότητος της ρύθμισης απαιτούν πολλαπλά δείγματα σακχάρου μέσα στο 24ωρο. Πλέον παρέχονται από τα συστήματα συνεχούς καταγραφής του σακχάρου, τα οποία εξελίσσονται ταχύτατα και αντικαθιστούν υποχρεωτικά τις μικρές συσκευές αυτομέτρησης.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων γίνεται με μαθηματικούς υπολογισμούς από ειδικά λογισμικά. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD) έχει σαν κύριο στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των ιατρών που ενδιαφέρονται για την παρακολούθηση των ασθενών με διαβήτη.

Η εκπαίδευση αυτή διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, πρόσφατα και συμμετείχαν 140 επιλεγμένοι νεαροί επιστήμονες από 20 χώρες. Η μετεκπαίδευση διήρκεσε 3 ημέρες με κύριο βάρος στην πρακτική εξάσκηση από κορυφαίους Ευρωπαίους ερευνητές. Η οργάνωση ανετέθη και αυτή τη φορά στην Καθηγήτρια Κυρία Ασημίνα Μητράκου-Φαναριώτου. Υπεύθυνη της Μονάδας Σακχαρώδη Διαβήτη και Μεταβολισμού της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, μέλους της επιτροπής μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της EASD.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments