Πολιτική

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ διαμηνύει ότι το δικαίωμα επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης ισχύει για όλη την επικράτεια, δίνοντας έτσι μια ηχηρή απάντηση στην Τουρκία.

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στο Casus Belli της Τουρκίας σχετικά με τις αντιδράσεις για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, για το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια.

Σημειώνει μάλιστα ότι «η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Η αντίδραση της Τουρκίας

Η τουρκική πλευρά, απάντησε  στις ελληνικές ανακοινώσεις για σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης από τα 6 στα 12 μίλια με δύο προειδοποιήσεις σε αυστηρούς τόνους εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και με την κλήτευση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι το πρωί της Τρίτης (23/10/18) ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, κλήθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του μεταφερθούν οι τουρκικές ενστάσεις στις εξαγγελίες της Αθήνας.

Όταν η συνάντηση έλαβε τέλος, η το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά έχει λάβει υπόψη της τις δηλώσεις του Έλληνα πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά καθώς και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα «σχέδια σταδιακής επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων», ενώ προσθέτει ότι: «Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο, στο οποίο έχουμε κοινές ακτές».

Εκτός αυτού, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Εθνοσυνέλευση της 8ης Ιουνίου 1995 έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίες «βρίσκονται ακόμη σε ισχύ».

H εν λόγω αναφορά της τουρκικής ανακοίνωσης παραπέμπει στην απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου του 1995, η οποία ενέκρινε την ανάληψη κάθε απαραίτητης δράσης, μη εξαιρουμένης της στρατιωτικής, με σκοπό την προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων.

«Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας επί του θέματος μεταφέρθηκαν επίσης στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα», καταλήγει η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Αιχμηρές δηλώσεις από τον Τσαβούσογλου

Στον ίδιο τόνο ήταν και οι δηλώσεις του  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (Anadolu), απέδωσε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Αθήνας σε «λαϊκισμό».

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια, εκεί πολλές φορές προηγείται ο λαϊκισμός των δεδομένων» τόνισε στη δήλωσή του ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Καταληκτικά, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε «υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων στο Αιγαίο» και επανέλαβε ότι η Τουρκία «είναι κατά των εντάσεων».

«Όποτε η Ελλάδα δημιουργεί ένταση, εμείς δίνουμε την κατάλληλη απάντηση» επεσήμανε και παρέπεμψε στις αποφάσεις της τουρκικής Βουλής για το θέμα των 12 μιλίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play