Διεθνή

Μέρκελ: Αποδυναμωμένη ενώπιον νέας δοκιμασίας στις εκλογές της Έσσης

Μέρκελ: Αποδυναμωμένη ενώπιον νέας δοκιμασίας στις εκλογές της Έσσης
Στενεύουν τα περιθώρια για την Άνγκελα Μέρκελ.

Μέρκελ εκλογές: Δύο μήνες μετά την εκλογική απογοήτευση στην Βαυαρία, η Άνγκελα Μέρκελ και ο κυβερνητικός της συνασπισμός αντιμετωπίζουν νέα εκλογική δοκιμασία την Κυριακή στο κρατίδιο της Εσσης.

Προδικάζοντας νέο δυσμενές αρνητικό αποτέλεσμα, η καγκελάριος έσπευσε να προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα σε εθνικό επίπεδο από το αποτέλεσμα αυτής της τοπικής ψηφοφορίας.

Όμως μία μικρή σιβυλλική της φράση στον ραδιοσταθμό Hessischen Rundfunk που μεταδόθηκε από όλα τα γερμανικά μέσα επανέφερε τις εικασίες για το πολιτικό της μέλλον: «όλοι όσοι κατά το παρελθόν θέλησαν να διευθετήσουν μόνοι τους την διαδοχή τους απέτυχαν. Και αυτό είναι καλό».

Σε μία ένδειξη της σημασίας των εκλογών αυτών, η κα. Μέρκελ πολλαπλασίασε τις συναντήσεις προς υποστήριξαν του επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην Εσση Φόλκερ Μπουφιέρ.

Αν και σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχει συμμαχήσει με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD, δεν δίστασε να επικαλεσθεί την απειλή «της αριστερής εμπειρίας», για την περίπτωση που μία συμμαχία της αριστεράς θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία. Θα ήταν καταστροφικό «σε αυτήν την περίοδο αναταραχής σε ολόκληρο τον κόσμο».

Θα εισακουσθεί από τα 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους; Τίποτε δεν είναι λιγότερο βέβαιο, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις.

Ο δολοφόνος της βασίλισσας

Αν η CDU ηττηθεί στην Έσση, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δυσμενής για την καγκελάριο, που αντιμετωπίζει στις αρχές του Δεκεμβρίου μία ψηφοφορία των μελών για την προεδρία του κόμματος. «Ποιος θα παίξει τον ρόλο του δολοφόνου της βασίλισσας;», έγραψε η Die Welt λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments