Τουρισμός

Ουζούπη: Το μικρότερο κράτος στον κόσμο – Βρίσκεται στην Ευρώπη (pics)

Ουζούπη: Το μικρότερο κράτος στον κόσμο – Βρίσκεται στην Ευρώπη (pics)
Η Ουζούπη, έχει χτιστεί σύμφωνα με την φιλοσοφία του Αριστοτέλη.

Η Ουζούπη είναι το μικρότερο κράτος στον κόσμο, βρίσκεται στην Ευρώπη και έχει χτιστεί σύμφωνα με την φιλοσοφία του Αριστοτέλη.

Συγκεκριμένα, ονομάζεται Δημοκρατία της Ουζούπης και έχει έκταση 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Η Ουζούπη είναι μία γειτονιά της Βίλνιους και ουσιαστικά βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια της Λιθουανίας.

Μάλιστα, έχει δικό της πρόεδρο, κυβέρνηση, σύνταγμα και νόμισμα, ενώ το όνομά της σημαίνει “πέρα από τον ποταμό”.

Η σημαία της κοσμείται από ένα χέρι σε μπλε φόντο που φέρει μία τρύπα στη μέση συμβολίζοντας ότι οι πολιτικοί της δεν δέχονται «μίζες».

Ο στρατός της αποτελούνταν από 10 στρατιώτες, ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC λόγω της αγάπη του κράτους για ειρήνη, πρόσφατα ο στρατός της βγήκε στην σύνταξη.

Όποιος επισκεφθεί την Ουζούπη αξίζει τον κόπο να πιει μπύρα από αντλία στην κεντρική πλατεία της πόλης- κράτους, καθώς και να θαυμάσει την γέφυρα με τις κλειδαριές, αντιγραφή από τις κλειδαριές στη Γέφυρα των Τεχνών στο Παρίσι.

Ο «Άγγελος με την Τρομπέτα» το οποίο ανεγέρθη στην μνήμη του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων, Ζένονα Στάινις, είναι το εντυπωσιακό τους αξιοθέατο, το οποίο έγινε σύμβολο της «αναγέννησης» της Ουζούπης.

Πλέον μπορεί κανείς να το αγοράσει σε μικρογραφία από τουριστικά μαγαζιά εκεί.

Δημιουργός του είναι ο γλύπτης, Ρόμας Βιλιαζούκας, ο οποίος έχει δημιουργήσει ακόμη ένα μοναδικό γλυπτό, την «Γοργόνα της Ουζούπης».

Η ιδέα στην οποία βασίστηκε η «Δημοκρατία της Ουζούπης»

Η δημιουργία της «Δημοκρατίας της Ουζούπης» ξεκίνησε ως ένα πρωταπριλιάτικο αστείο και είναι εμπνευσμένη από την φιλοσοφία του Αριστοτέλη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουζούπης, Τόμας Κεπαϊτης εξήγησε στο BBC ότι η χώρα δημιουργήθηκε από την αριστοτέλεια θέση ότι κάθε μεγάλη πόλη θα πρέπει να έχει έναν περιορισμένο αριθμό κατοίκων.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε την δική μας μικρή χώρα βασιζόμενη στην αρχαία σκέψη ότι μία καλή χώρα δεν μπορεί να έχει παραπάνω από 5.000 κατοίκους επειδή το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να θυμηθεί περισσότερα πρόσωπα.

Όλοι γνωρίζουν όλους και είναι δύσκολο να κλέψεις και να χειραγωγήσεις τον άλλον», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουζούπης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, “το μόνο που χρειάζεται να κάνεις εσύ εκεί είναι να είσαι ο εαυτός σου χωρίς να σκέφτεσαι την κοινωνική και οικονομική σου «ταυτότητα»”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments