Πολιτισμός

6η Μπιενάλε της Αθήνας: Έργα από 100 καλλιτεχνικά σχήματα – 23 ελληνικά

6η Μπιενάλε της Αθήνας: Έργα από 100 καλλιτεχνικά σχήματα – 23 ελληνικά
6η Μπιενάλε της Αθήνας: Aφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Σε τέσσερα εμβληματικά κτίρια της Σταδίου ανοίγει στο κοινό η 6η Μπιενάλε της Αθήνας, αφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh, σε μια διοργάνωση «ΑΝΤΙ», όπως είναι και ο τίτλος της έκτης έκδοσης της.

Έργα από 100 καλλιτεχνικά σχήματα (από τα οποία 23 ελληνικά) και καινούργιες παραγωγές, φιλοξενούνται σε χώρους  ανενεργούς στο κέντρο της πόλης που ταυτίστηκε την τελευταία δεακετία με την κρίση και την κοινωνική αναταραχή.

Στο άλλοτε λαμπρό ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ ΠΑΛΑΣ(Σταδίου 22), στο ιστορικό κτίριο ΤΤΤ- πρώην ΟΤΕ της Σταδίου 15, στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη της Βουλής (δίπλα από την Παλαιά Βουλή) και στο κτίριο του πρώην ΤΣΜΕΔΕ( Κολοκοτρώνη 4). Η 6η Μπιενάλε θέλει να αναστοχαστεί την άφιξη της νέας εποχής μετά από μια δεκαετία κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

«Να επαναδιατυπώσει τους χώρους της καθημερινής μας ζωής, εντός και εκτός της ψηφιακής μας εποχής, γιατί η εναντίωση γίνεται συστατικό στοιχείο του εαυτού μας» λένε οι τρεις επιμελητές της: Poka Yo, Κωστής Σταφυλάκης και Stefanie Hessler.

Στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου ΕΣΠΕΡΙΑ, όπου νωρίτερα σήμερα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου, δεσπόζει ένα τεράστιο ρινγκ του μποξ, που δίνει και τον τόνο στο «Αντι-» της διοργάνωσης.

Ο καλλιτέχνης Iepe Rubingh, το κατασκεύασε προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες «Chessboxing», ένα υβριδικό άθλημα, που συνδυάζει σκάκι και μποξ, το οποίο ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τα κόμικς του Enki Bilal.

To ΕΣΠΕΡΙΑ όπως και το κτίριο του πρώην ΤΣΜΕΔΕ- παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας για τις εκθεσειακές ανάγκες της έκθεσης. «Η Μπιενάλε εστιάζει στην καρδιά της τραυματισμένης πόλης και στο κτιριακό της δυναμικό το οποίο αξιοποιούμε με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης» χαιρέτησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, νωρίτερα σήμερα στη συνέντευξη Τύπου .

«Στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Εργασίας» όπως επισήμανε «ανήκουν 70 κενά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας τα οποία ενεργοποιούμε κι έχουμε απλοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να φιλοξενούν βραχυχρόνια καλλιτεχνικά εγχειρήματα.

Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε πριν από ενάμιση χρόνο, και επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ελευσίνα, όπου συμβάλλουμε στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021».

Στη γεμάτη από Έλληνες και κυρίως ξένους δημοσιογράφους (συνολικά έχουν διαπιστευτεί να παρακολουθήσουν την Μπιενάλε 700 δημοσιογράφοι, επιμελητές και επαγγελματίες της τέχνης) το παρών έδωσε επίσης η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, μαζί με την αντιπεριφερειάρχη σε θέματα πολιτισμού, Εύη Αποστολάκη.

Η περιφέρεια Αττικής στηρίζει την 6η Μπιενάλε της Αθήνας αλλά και την επόμενη έκδοσή της με το ποσό του 1 εκ. ευρώ.

«Χαίρομαι για το θέμα που πραγματεύεται η φετινή Μπιενάλε επειδή πιστεύω ότι το ΑΝΤΙ περικλείει και την αντίθεση και την αντίδραση που χρειαζόμαστε, περιέχει τον διάλογο για να μεταστραφεί το πνιγηρό περιβάλλον και να ενδυναμώσει η κοινωνική συνοχή» είπε η κ. Δούρου.

Στο πνεύμα εξωστρέφειας στο οποίο κινείται η Βιβλιοθήκη της Βουλής, αλλά και στην ιστορία του κτιρίου της οδού Ανθίμου Γαζή 2, όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες ανακαίνισης και όπου στεγάζονταν η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, αναφέρθηκε η Έλλη Δρούλια, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Το Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχει επίσης στην διοργάνωση.

Σε σημείωμα της η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά καλωσορίζει την 6η Μπιενάλε της Αθήνας, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Προσδοκούμε οι Μπιενάλε, όπως και τα φεστιβάλ στον κινηματογράφο, να αποτελέσουν κόμβους μιας νέας ανεξάρτητης πολιτικής για τον πολιτισμό, μακριά από πατερναλισμούς και αποκλεισμούς.

Προσδοκούμε από την τέχνη να μας κάνει να δούμε τα πράγματα, και τον εαυτό μας ανάμεσά τους, διαφορετικά, εκτός πλαισίου, από οπτικές γωνίες που δεν είχαμε σκεφτεί πριν.

Και να μας καλεί να δούμε την ίδια την τέχνη και τις σχέσεις μας μαζί της με τον τρόπο αυτό.

Προσδοκούμε να μας δείξει η Μπιενάλε της Αθήνας τη σχέση της με την πόλη.

Έχει αναπτύξει οργανικούς δεσμούς μαζί της, ανήκει στα δρώμενά της, ή απλώς φιλοξενείται σ’ ένα χώρο της, όπως θα φιλοξενούνταν σε έναν οποιοδήποτε χώρο;

Προσδοκούμε τέλος η Μπιενάλε να ανανεώσει το πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας, να στοχαστεί στο χτες και στο σήμερα, να μην είναι μια κλειστή ετεροτοπία, αλλά να ξαναφέρει την ουτοπία ως ανοιχτή δυνατότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments