Διεθνή

Απειλές Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε κανένα ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας

Απειλές Ερντογάν: Δεν θα αφήσουμε κανένα ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας
Απειλές Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα αφήσει «κανένα ληστή» να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά της, αναφερόμενος στις έρευνες της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Απειλές Ερντογάν: Κλιμακώνει την ρητορική του, ο  Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα αφήσει «κανένα ληστή» να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντά της, αναφερόμενος στις έρευνες της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα έχουν δείξει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πρέπει να είναι ισχυρό όπως τα άλλα σώματα (των ενόπλων δυνάμεων). Δεν θα επιτρέψουμε προσπάθειες για την μετατροπή της Τουρκίας σε χώρα που δεν θα έχει την δυνατότητα να ανοίγεται στην θάλασσα».

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση ενέργειες που έχουν ως στόχο τον έλεγχο των πηγών ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου παραγνωρίζοντας την Τουρκία και την ΤΔΒΚ.»

«Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στην ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν », υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η αποφασιστικότητα μας για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας αυξάνεται με το κάθε νέο σκάφος που εντάσσεται στον στόλο μας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τη θάλασσα στους πειρατές».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποίησε αυτές τις δηλώσεις στα πλαίσια της παράδοσης του νέου πολεμικού σκάφους «Μπούργκαζαντα» στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

NAVTEX από τη Λευκωσία για τη γεώτρηση της EXXON MOBIL

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, 3/11/18, εκδόθηκε από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας NAVTEX (οδηγία προς ναυτηλομένους), με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου 2019, όπου ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα κάνει γεώτρηση στο Οικόπεδο 10.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 364/18, που κοινοποιήθηκε από το LARNACA/CYPRUS RADIO, από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Η γεώτρηση θα γίνει με το γεωτρύπανο Stena IceMax της Εxxon Mobil, που αναχώρησε από τις Κανάριες νήσους για την Κύπρο. Το Stena IceMax φέρει βρετανική σημαία, έχει διπλό πύργο και τρυπάνι + 1Α1.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries.

Το IceMAX σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργήσει στις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες του κόσμου – κυρίως στην Αρκτική, και διαθέτει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς, αλλά και σε μεγάλες γεωλογικές πιέσεις.

Είναι ικανό να λειτουργεί σε βάθη νερού έως και 10.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας(3048m). Έχει μήκος 228 μέτρα, πλάτος 42, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 180 άτομα προσωπικό και έχει και ελικοδρόμιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments