Οικονομία

Νόμος Κατσέλη: Το τέλος και την αντικατάστασή του ανακοίνωσε ο Δραγασάκης

Νόμος Κατσέλη: Το τέλος και την αντικατάστασή του ανακοίνωσε ο Δραγασάκης
Νόμος Κατσέλη: Ο υπουργός Οικονομίας, επεσήμανε, πως η προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι εγγυημένη.

Νόμος Κατσέλη: Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης ανακοίνωσε το τέλος στο νόμο Κατσέλη, όπως τουλάχιστον τον ξέραμε μέχρι τώρα.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου νόμου και όχι την παράταση του υπάρχοντος.

Ο κ. Δραγασάκης, είπε ότι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε, «θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα».

Στη συνέντευξη Τύπου για τις αναπτυξιακές δράσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δήλωσε, ότι δεν έχει αποφασιστεί το τι θα γίνει με τον νόμο Κατσέλη που λήγει κανονικά στα τέλη του έτους.

Ειδικότερα δήλωσε:

«Ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη όπως τροποποιήθηκε είναι προϊόν της κρίσης.

Εμείς θέλουμε ένα προϊόν για μετά την κρίση που θα συνεχίζει να διασφαλίζει την πρώτη κατοικία».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι εγγυημένη.

Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα πρώτης κατοικίας αλλά παραδέχθηκε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος:

«Θα το δούμε τον Δεκέμβριο», υπογράμμισε, «τονίζοντας ότι το νέο πλαίσιο θα είναι δομημένο με χαρακτηριστικά της μετά κρίσης εποχής».

Δήλωσε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στο νόμο, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί και κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες να αποσυμφορηθεί αυτή η κατάσταση.

Μάλιστα είπε ότι σε περιπτώσεις που για μια υπόθεση εκτιμούν ότι θα υπάρξει κούρεμα δανείου με δικαστική απόφαση, είναι προτιμότερο να το κάνουν οι ίδιες και να κλείνει η υπόθεση.

Όπως είπε ο ίδιος, στο νέο πλαίσιο προστασίας, θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Ο νόμος Κατσέλη ισχύει έως το τέλος του 2018 και επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments