Διεθνή

“Monaco Gate”: Το θρίλερ με τη σύλληψη του Ρώσου μεγιστάνα, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

“Monaco Gate”: Το θρίλερ με τη σύλληψη του Ρώσου μεγιστάνα, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ
Δικαστικό θρίλερ στο Μονακό, με πρωταγωνιστή τον Ρώσο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της AS Monaco, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και τον πρώην έμπιστο συνεργάτη του Υβ Μπουβιέ. Οι απάτες, τα DVD, τα μηνύματα της δικηγόρου και όλο το παρασκήνιο μιας υπόθεσης που τα γαλλικά ΜΜΕ αποκαλούν ως "Monaco Gate". Διαβάστε στο pagenews.gr.

Στα χέρια των αρχών του Μονακό βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης του Σκορπιού, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, όπως αναφέρει η Le Monde. Ο Ρώσος μεγιστάνας παρέμενε κρατούμενος μέχρι αργά χθες το απόγευμα, όπως και πολλά άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση.

Το πρωί οι αρχές ερεύνησαν την εντυπωσιακή βίλα του στο Μονακό, την Μπελ Επόκ ενώ έγιναν και άλλες έρευνες, χωρίς να διευκρινίζεται πού.

Ο Ριμπαλόβλεφ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από τη γενική εισαγγελία του Μονακό για “διαφθορά”, “αθέμιτη άσκηση επιρροής, ενεργητική και παθητική”, και συνέργεια στα αδικήματα αυτά. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2017, για την ίδια υπόθεση είχε τεθεί υπό κράτηση ο Φιλίπ Ναρμινό, λίγες ημέρες αφού υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης του πριγκιπάτου, μετά τις αποκαλύψεις της Le Monde.

Την εποχή που ήταν σε δικαστική αντιπαράθεση, για μια υπόθεση απάτης, με τον Ελβετό έμπορο έργων τέχνης Υβ Μπουβιέ, ο Ριμπαλόβλεφ φέρεται ότι έτυχε “ευνοϊκής μεταχείρισης” από τις δικαστικές αρχές του Μονακό. Η γαλλική εφημερίδα αποκάλυψε το περιεχόμενο ενός DVD και εκατοντάδες μηνύματα που είχαν σταλεί μέσω κινητου τηλεφώνου και άφηναν να εννοηθεί ότι υπήρχε ένα “μυστικό” κέντρο που δρούσε υπέρ του Ριμπαλόβλεφ.

Σύμφωνα πάντα με τη Le Monde, άνθρωποι του περιβάλλοντος του ιδιοκτήτη της AS Monaco αντάλλαζαν μηνύματα με τους επικεφαλής της τοπικής δικαστικής αστυνομίας, ακόμη και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον Φιλίπ Ναρμινό, ο οποίος παραιτήθηκε.

Ο δικηγόρος του επιχειρηματία δήλωσε στην εφημερίδα Vedomosti ότι τα ανακριτικά όργανα προσκάλεσαν τον Ριμπαλόβλεφ για να συζητήσουν και να ακούσουν τη δική του άποψη για την υπόθεση. “Λυπούμαστε επειδή παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης και παρακαλούμε να τηρηθεί αυστηρά το κριτήριο της αθωότητας μέχρι την απόδειξη της ενοχής. Τα γεγονότα, με βάση τα οποία κλήθηκε και απαιτούν τη δική του μαρτυρία σχετίζονται με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου της δικηγόρου του, κάτι που αυτή τη στιγμή αμφισβητείται από τους νομικούς στο Εφετείο του Μονακό” δήλωσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπεράσπιση του Ριμπαλόβλεφ δεν θα δυσκολευτεί να δείξει “ότι ο κ. Ιβ Μπουβιέ, ο οποίος κατηγορείται για μεγάλη απάτη είχε και εξακολουθεί να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τα δικαστικά όργανα του Μονακό”.

Το πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε εξάλλου ότι το γενικό προξενείο της Ρωσίας στη Μασσαλία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: “Monaco Gate”

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 όταν το γραφείο του ανακριτή στο Μονακό άσκησε αγωγή εναντίον του Ρώσου δισεκατομμυριούχου με την κατηγορία της δωροδοκίας υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν την υπόθεση «Monaco Gate» η οποία και στοίχισε τη θέση δυο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του πριγκιπάτου, οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αντάλλασσαν ύποπτα μηνύματα με την δικηγόρο του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Τατιάνα Μπέρσεντα, ώστε να πάρουν αποφάσεις υπέρ του στην δικαστική διαμάχη του με τον Ελβετό έμπορο τέχνης, Υβ Μπουβιέ.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Τα μηνύματα της δικηγόρου που δεν είχαν σβηστεί

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος βρίσκεται σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να καλείται από τις ανακριτικές αρχές όταν την υπόθεση σχετικά με την διαμάχη του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και του Υβ Μπουβιέ αναλαμβάνει ο ανακριτής Εντουάρ Λεβρό ο οποίος ζητάει από την Τατιάνα Μπέρσεντα το κινητό τηλέφωνο και αυτή το δίνει νομίζοντας, εσφαλμένα ότι έχει διαγράψει τα μηνύματα που δεν έπρεπε να δει κανείς άλλος εκτός από εκείνη.

Από τον ενδελεχή έλεγχο αποκαλύπτονται, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, γραπτά μηνύματα που αντάλλασε η Μπέρσεντα με τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Φιλίπ Ναρμινό αλλά και με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Ζαν Πιέρ Ντρενό, πάντα με σκοπό, οι δυο προαναφερόμενοι να λειτουργούν υπερ του Ρώσου μεγιστάνα στην δικαστική διαμάχη που έχει με τον άλλοτε έμπιστο φίλο και συνεργάτη του.

Ριμπολόβλεφ – Μπουβιέ: Πως ξεκίνησε η διαμάχη

Μάλιστα πριν από ένα χρόνο ο πρίγκιπας Αλβέρτος μετά τις αποκαλύψεις είχε απομακρύνει από τα καθήκοντά τους και τον Φιλίπ Ναρμινό και τον Πιέρ Ντρενό.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο πόλεμος μεταξύ Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και Υβ Μπουβιέ ξεκίνησε αρχές του 2015 όταν ο Ρώσος επιχειρηματίας αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύεται και θεωρεί φίλο λειτουργούσε πίσω από την πλάτη του εξαπατώντας τον στην αγορά έργων τέχνης έχοντας μάλιστα ως συνεργό του και τη νονά της κόρης του Άννα, την βουλγαρικής καταγωγής Τάνια Ράπο.

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ προχωρά σε αγωγές και μηνύσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την σύλληψη και του Μπουβιέ και της Ράπο οι οποίοι μετά από τέσσερις ημέρες κράτησης πληρώνουν υπέρογκες εγγυήσεις και αφήνονται ελεύθεροι. Στη συνέχεια ο Ελβετός έμπορος τέχνης προχωρά με τη σειρά του σε μηνύσεις με αποτέλεσμα ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ να έρχεται αντιμέτωπος με την προσαγωγή και κράτηση στη δικαστική αστυνομία του Μονακό.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Ποιος είναι ο ολιγάρχης

Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, γεννήθηκε το 1966 στην Περμ, ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή των Ουραλίων oρέων της Ρωσίας. Όντας διαζευγμένος πλέον, καθώς χώρισε με την πρώην γυναίκα του Ελένα, έχει δύο κόρες, την Εκατερίνα (24 ετών) και την Άννα (12 ετών).

Αφού πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την ιατρική του καριέρα και να πάρει το ρίσκο να γίνει επιχειρηματίας, μαζί με τον πατέρα του ίδρυσε μια εταιρεία με το όνομα Magnetics η οποία ασχολείτο με τη μαγνητική θεραπεία (μια μέθοδο θεραπείας βασισμένη στη χρήση μαγνητικών πεδίων, που αναπτύχθηκε από τον πατέρα του Ριμπολόβλεφ, καθηγητή ιατρικής, Ευγκένι Ριμπολόβλεφ). Η περιουσία του Ριμπολόβλεφ σταδιακά μεγάλωνε ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος διεύρυνε τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα. Ολοένα και συχνότερα, μεγάλες εταιρείες ως αντάλλαγμα για την παροχή υπηρεσιών στο προσωπικό τους, πλήρωναν την εταιρεία του Ριμπολόβλεφ όχι με την καταβολή μετρητών αλλά με την παροχή προïόντων σε μειωμένες τιμές, αναγκάζοντας έτσι τον Ριμπολόβλεφ να εξεύρει ο ίδιος αγοραστές για τα συγκεκριμένα αγαθά.

Πολλές φορές η μεταπώληση των προïόντων αυτών επέφερε ακόμα περισσότερα κέρδη από τη βασική επαγγελματική του δραστηριότητα. Με την πάροδο του χρόνου η συγκεκριμένη αυτή δραστηριότητα μετατράπηκε σε προτεραιότητα για τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, αυτή η ασχολία του απέδωσε το πρώτο του εκ. δολάρια.

Ο Ριμπολόβλεφ έγινε ο πρώτος επιχειρηματίας στην περιοχή της πόλης Περμ, ο οποίος απέκτησε πιστοποιητικό από το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, δίδοντάς του έτσι το δικαίωμα να πραγματεύεται με αξιόγραφα, ενώ το 1992 ίδρυσε την πρώτη επενδυτική του εταιρεία. Το 1994 ίδρυσε μια τράπεζα και απέκτησε μετοχικά μερίδια σε αρκετές βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Περμ, ενώ έγινε μέλος και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αυτών.

Το 1995 ο Ριμπολόβλεφ πήρε ακόμα μια δύσκολη απόφαση, η οποία σε βάθος χρόνου αποδείχτηκε ως μια στρατηγικά σωστή κίνηση. Πούλησε ένα σημαντικό μέρος των μετοχικών του μεριδίων και ενοποίησε τις επενδύσεις του. Επέλεξε να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις της βιομηχανίας καλίου και συγκεκριμένα στην Uralkali.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Περιουσία

Από όλα τα υπάρχοντα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, το πιο γνωστό είναι το διάσημο ακίνητο Maison de l ’Amitie («Οίκος της Φιλίας») που ανήκε στον Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Φλώριδας, αξίας $95 εκ.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2011, η κόρη του Ριμπολόβλεφ, Εκατερίνα, αγόρασε το πιο ακριβό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη για το ποσό των $88 εκ.

Λίγο καιρό αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, η Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα αναδείχθηκε αγοραστής του νησιού του Ωνάση, του διάσημου Σκορπιός στην Ελλάδα, το οποίο πούλησε η Αθηνά Ωνάση – Ρουσέλ. Η πώληση ολοκληρώθηκε για το ποσό των 100 εκ. σε βρετανικές λίρες (GBP), ή περίπου 154 εκ. δολάρια (USD). Όπως αναφέρθηκε από το Reuters, καθώς και από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μια εταιρεία που αποτελεί μέρος καταπιστεύματος προς όφελος της Εκατερίνας Ριμπολόβλεβα, ολοκλήρωσε την αγορά ομάδας εταιρειών που ανήκουν στην Αθηνά Ωνάση Ρουσέλ. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της εν λόγω ομάδας ήταν ο Σκορπιός και το νησάκι της Σπάρτης.

Η Εκατερίνα σε δηλώσεις της ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη των νησιών με τη χρήση περιβαλλοντικά φιλικής τεχνολογίας και βλέπει την αγορά ως μια μακροπρόθεσμη οικονομική επένδυση. Ο βαθύπλουτος Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ διεκδίκησε τον Σκορπιό από την Αθηνά Ωνάση κάνοντας ουρανομήκεις χρηματικές προσφορές και εκμεταλλεύομενος το νησί για τα επόμενα 99 χρόνια.

Πάντως, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, o Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατέλαβε τη 13η θέση στον κατάλογο με τους 200 πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας αφού η περιουσία του εκτιμάται στα $9.5 δις.

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Φιλανθρωπίες και δωρεές

Ο Ριμπολόβλεφ είναι ενεργός φιλάνθρωπος ο οποίος αξιοποιεί μέρος των χρημάτων του σε σημαντικά και ευαίσθητα κοινωνικά προγράμματα. Στήριξε οικονομικά την κατασκευή των βασιλικών ανακτόρων Οράνιενμπαουμ στην Αγία Πετρούπολη, χρηματοδότησε το Ίδρυμα Ολυμπιονικών της Ρωσίας και βοήθησε στην αποκατάσταση της Μονής Ζατσατέφσκι στη Μόσχα. Μια δωρεά ύψους €17.5 εκ. αφιερώθηκε στην ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού της Γέννησης της Θεοτόκου στη Μόσχα.

Τα τελευταία χρόνια έχει συνεισφέρει επίσης στην αναστήλωση ορθοδόξων εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένου και του εικονοστασίου του Καθεδρικού Ναού της Ύψωσης του Σταυρού, το οποίο ανακατασκευάζεται στη Μονή του Αγίου Νικολάου στην πόλη Μπελογκόρσκ. Ο Ριμπολόβλεφ είναι υπεύθυνος και για ένα άλλο έργο φιλανθρωπίας – την κατασκευή του ναού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στην παραλιακή πόλη της Λεμεσού στην Κύπρο θα κατασκευαστεί η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ναός που θα λειτουργήσει ως χώρος λατρείας για τη Ρωσική κοινότητα στο νησί. Βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδίου του Ρώσου αρχιτέκτονα, Αλεξέι Βοροντσόφ, το οποίο φέρει τις ευλογίες του Κυρίλλου, Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα φέρει καμπαναριό και θα ακολουθεί τις γραμμές της Ρωσικής παραδοσιακής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Η εκκλησία θα καταλαμβάνει έκταση μεγέθους 1050 m² και το κτίριο θα έχει χωρητικότητα 500-600 πιστών. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα €5 εκ. Ακόμη ένα πρόγραμμα στο οποίο εμπλέκεται ο Ριμπολόβλεφ είναι το «Les Arts Gstaad», το οποίο αφορά την κατασκευή ενός νέου πολιτιστικού κέντρου αφιερωμένο στη μουσική, τις τέχνες και τη λογοτεχνία στην ομώνυμη Ελβετική πόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments