Πολιτισμός

31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον κόσμο της γυναίκας

31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Μια εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον κόσμο της γυναίκας
31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το art house κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει από τις 22 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν.

31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει για 31η χρονιά. Οι σινεφίλ από τις 22 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν στον κινηματογράφο Τριανόν τις καλύτερες ευρωπαϊκές κι ελληνικές ταινίες της χρονιάς, αλλά και παλαιότερες ταινίες μεγάλων σκηνοθετών.

Στο επίκεντρο της φετινής 31ης έκδοσης είναι ο κόσμος της γυναίκας.

Με αφορμή το κινηματογραφικό αφιέρωμα «7η Τέχνη – 7 Γυναίκες – 7 Ταινίες», το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκίνησε τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις με την εικαστική έκθεση «7» που εγκαινιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου στη γκαλερί ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο καλλιτέχνης και ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννης Ψυχοπαίδης, ο οποίος σημειώνει:

«Επτά γυναίκες δημιουργοί επιλέγουν επτά ταινίες από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο και συνομιλούν εικαστικά μαζί τους. Και οι επτά ταινίες που επιλέχτηκαν εδώ έχουν σαν κομβική, χαρακτηριστική, απόλυτη πρωταγωνίστρια μια γυναίκα. Γυναικείες μορφές, γυναικείες ζωές, γυναικεία αισθήματα, γυναικεία πεπρωμένα. Επτά σημαντικές στιγμές του κινηματογράφου, κλασικού και σύγχρονου που αποτυπώνουν την αγωνία και τους αγώνες, τα ψυχικά αδιέξοδα και τις συναισθηματικές αναταράξεις, τους δεσμευτικούς ρόλους και τους καταναγκασμούς, την αναζήτηση ταυτότητας αλλά και τη διεκδίκηση της ελευθερίας και της χειραφέτησης του γυναικείου προσώπου -σήμερα και χτες- μέσα από τη ρέουσα αφήγηση της κινούμενης εικόνας της 7ης Τέχνης.

Κάθε μία από τις νέες δημιουργούς ξεχώρισε η ίδια την ταινία που θα αντιπαρατεθεί εικαστικά και θα συνομιλήσει μαζί της μέσα από τις ζωγραφικές ύλες, το σχέδιο και το χρώμα. Οι συναντήσεις αυτές της εικαστικής τέχνης με την τέχνη του κινηματογράφου έχουν δώσει εδώ και καιρό, γόνιμα, τολμηρά και πολύ ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά αποτελέσματα, μέσα από τις δημιουργικές προσμίξεις των δύο τεχνών, την τέχνη της εξωτερικής και την τέχνη της εσωτερικής κίνησης. Έτσι κι εδώ.

Οι καλλιτέχνες επιλέγουν σκηνές, μοτίβα, εικόνες, φόρμες, αισθητικές μορφές από τις ταινίες που οι ίδιες ξεχώρισαν και «μεταφράζουν» ελεύθερα την κινηματογραφική μυθοπλασία στο δικό τους αισθητικό-πλαστικό ιδίωμα και γραφή, πλάθοντας η κάθε μία με την δική της οπτική, έναν εικαστικό κόσμο γεμάτο προσωπική φαντασία, ευρηματικότητα και εκφραστικό πλούτο.

Κυρίως αποδεικνύοντας ότι εκεί που συναντώνται και αλληλοεπηρεάζονται το σινεμά και η ζωγραφική, καμιά από τις δύο τέχνες δεν χάνει την ομορφιά, τη γοητεία, τη μαγεία και την ιδιαιτερότητα της γλώσσας, αλλά διαφυλάσσει και πλουτίζει την αυτάρκεια και την αυτονομία της».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνιδες:

Βάσω Τζούτη – «Η Ωραία της Ημέρας», Δέσποινα Τσάκνη – «Ευδοκία», Ιφιγένεια Αβραμοπούλου – «Ορλάντο», Αλίκη Παππά – «Περσόνα», Δέσποινα Φλέσσα – «Ζούσε τη Ζωή της», Ελενα Χασαλεύρη – «Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα», Πένυ Μονογιού – «Γαλάζιος άγγελος». Οι ταινίες που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις καλλιτέχνιδες θα προβληθούν και στη μεγάλη οθόνη στο πλαίσιο του ομώνυμου αφιερώματος του φεστιβάλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments