Διεθνή

Κίτρινα γιλέκα: Πεδίο “μάχης” το Παρίσι – 1385 προσαγωγές, 975 συλλήψεις και εκατοντάδες τραυματίες (pics&vids)

Κίτρινα γιλέκα: Πεδίο “μάχης” το Παρίσι – 1385 προσαγωγές, 975 συλλήψεις και εκατοντάδες τραυματίες (pics&vids)
Κίτρινα γιλέκα: Πάνω από 400 συλλήψεις στις Βρυξέλλες σε διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων.

Κίτρινα γιλέκα: Στην κεντρική πλατεία της Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι μεταφέρθηκαν από τις 19.00 και μετά, τοπική ώρα, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, ενώ η ηρεμία επήλθε σταδιακά στα άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, η δε Λεωφόρος των Ηλύσιων άνοιξε στην κυκλοφορία.

Ομάδες ιδιαίτερα επιθετικών νέων που αναμείχθηκαν με τα κίτρινα γιλέκα, κατέκλυσαν την πλατεία, έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν τα γύρω από την πλατεία μαγαζιά.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τα δακρυγόνα, και διέλυαν συνεχώς τα υποτυπώδη οδοφράγματα που προσπαθούσαν να στήσουν.

Ένα ελικόπτερο κινήθηκε για ώρα πάνω από την πλατεία φωτίζοντάς την. Να σημειωθεί ότι η πλατεία της Ρεπουμπλίκ ήταν το σημείο κατάληξης της πορείας για το κλίμα που είχε ξεκινήσει στις 14.00 τοπική ώρα από την πλατεία Νασιόν.

Η πορεία αυτή έγινε με μεγάλη ηρεμία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής έως ότου κατέληξαν στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ και αναμείχθηκαν με τους ταραξίες που ήδη τους περίμεναν.

Από το απόγευμα, πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας συνέχισαν μέχρι αργά να αντιμετωπίζουν βίαια επεισόδια. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τις πόλεις Μπορντώ, Μασσαλία, Τουλούζη, Λυόν, Σαιν Ετιέν, Ναντ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας στις 20.00 τοπική ώρα είχαν γίνει 1.385 προσαγωγές εκ των οποίων 920 στο Παρίσι.

Σε προσωρινή κράτηση οδηγήθηκαν 974 άτομα εκ των οποίων 619 στο Παρίσι. Υπήρξαν 118 τραυματισμοί εκ των οποίων 17 αστυνομικοί.

Οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα υπολογίσθηκαν στις 125.000 με 10.000 στο Παρίσι.

Η 1η Δεκεμβρίου σημαδεύτηκε στην πρωτεύουσα από τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών και πολλές συνοικίες του κέντρου βυθίστηκαν στο χάος. Η Αψίδα του Θριάμβου, εμβληματικό μνημείο της χώρας, βεβηλώθηκε.

Αυτό το Σάββατο, η πρωτεύουσα είναι εν μέρει οχυρωμένη. Θωρακισμένα οχήματα και η χωροφυλακή έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως. Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών-αστυνομικών στο Μπορντό.

Οι αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν συστηματικές έρευνες στα σημεία της διαδήλωσης. Όχι λιγότερα από 89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την επικράτεια, 8.000 από τους οποίους στο Παρίσι.

Ένταση και επεισόδια στο Παρίσι και στην επαρχία.

Δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στο Παρίσι

Δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα στο Παρίσι, πολλοί εκ των οποίων από βομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους που δημοσίευσαν τα μέσα για τα οποία εργάζονται ή που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο φωτογράφοι της εφημερίδας Le Parisien τραυματίστηκαν από τα πυρά όπλου τύπου “flash-ball” στο Σανζ Ελιζέ, ο ένας στον αυχένα κι ο άλλος στο γόνατο, έγραψε η εφημερίδα.

Ο πρώτος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Στο Twitter, ανέφερε ότι το πρόσωπο που στράφηκε εναντίον του, ένα μέλος των δυνάμεων επιβολής του νόμου, του ζήτησε συγγνώμη.

«Είμαι πολύ θυμωμένος, έβγαλα όλα τα προστατευτικά που φορούσα και πήγα να του πω ότι μόλις με πυροβόλησε εξ επαφής στον αυχένα μου… Νομίζω ότι φοβήθηκε πως με σκότωσε καθώς έπεσα στο έδαφος και παρέμεινα εκεί για λίγα δευτερόλεπτα. Μου είπε, “λυπάμαι στόχευα κάποιον άλλο”» περιγράφει ο ίδιος στην εφημερίδα του.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων A2PRL, κατήγγειλε επίσης ότι ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε με του ίδιου τύπου όπλο, ενώ ανήρτησε και φωτογραφία με το αιμάτωμα που προκλήθηκε, «ενώ είχα το δημοσιογραφικό περιβραχιόνιό μου σε εμφανές σημείο».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Journal du dimanche επιβεβαίωσε ότι ένας από τους φωτορεπόρτερ της «δέχθηκε επίθεση δύο φορές από έναν αστυνομικό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των κίτρινων γιλέκων». Συνάδελφός του κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν με γκλοπ, παρά το γεγονός ότι η δημοσιογραφική του ταυτότητα ήταν «ορατή».

Και άλλοι δημοσιογράφοι κατήγγειλαν ότι τους επιτέθηκαν ταραξίες ή διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών, ενώ ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν καθώς οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τους εξοπλισμούς προστασίας, με αποτέλεσμα να εκτεθούν στον κίνδυνο να τραυματιστούν.

«Κράνη και προστατευτικές μάσκες εκλάπησαν από τους αστυνομικούς διότι έβγαζα μια φωτογραφία» ανέφερε η φωτορεπόρτερ Βερονίκ ντε Βιγκερί στο Twitter, λίγο αφότου εκτέθηκε σε δακρυγόνα χωρίς να μπορεί να προστατευτεί.

Κίτρινα γιλέκα: Αστυνομικός πυροβόλησε φωτογράφο και ζήτησε συγνώμη

Μεταξύ άλλων συνέβη και ένα απίστευτο περιστατικό με πρωταγωνιστές έναν αστυνομικό κι έναν φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Parisien.

Εκτός από τα θωρακισμένα οχήματα, έφιππους αστυνομικούς και τις “αύρες”, η αστυνομία “όπλισε” τους αστυνομικούς στο Παρίσι και με τις λεγόμενες flash bullets, κάτι σαν πλαστικές σφαίρες για να αντιμετωπίσουν τα “κίτρινα γιλέκα”.

Πολλοί ήταν εκείνοι που τραυματίστηκαν από τις πλαστικές σφαίρες των αστυνομικών. Ανάμεσα σε αυτούς και δυο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Le Parisien.

Ο ένας από τους φωτορεπόρτερ δέχτηκε τη σφαίρα στο λαιμό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναίσθητος.

Όπως ανέφερε ο Guardian, απολογήθηκε και υποστήριξε ότι στόχευε κάποιον άλλο!

Ξένες πρεσβείες συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους

Πολλές ξένες πρεσβείες συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στην πρωτεύουσα ή να αναβάλουν το ταξίδι τους..

Πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι τόποι της εξουσίας, έχουν αποκλειστεί με ξύλινα πλαίσια.

Περίπου εκατό άτομα συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες με ευκαιρία μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων», που συγκέντρωνε περίπου 400 ανθρώπους τις πρώτες απογευματινές ώρες, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. «Υπήρξαν περίπου εκατό συλλήψεις», η πλειονότητα των οποίων πριν από τη διαδήλωση, στη διάρκεια προληπτικών ελέγχων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε Βαν Ντε Κίρε, εκπρόσωπος της περιοχής Βρυξελλών-Ισέλ.

Ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των δυνάμεων της τάξης στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου έχει απαγορευτεί πλήρως η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, αλλά η κατάσταση έχει επανέλθει στην ηρεμία έπειτα από τις συλλήψεις, πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές βρίσκονταν τις πρώτες απογευματινές ώρες στη «μικρή ζώνη», έναν αστικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που περιβάλλει το ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών.

Τραμπ: «Πολύ θλιβερή ημέρα και νύχτα στο Παρίσι»

Σχολιάζοντας τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών από το κίνημα «κίτρινα γιλέκα» στο Παρίσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα ότι είναι ίσως καιρός να απαλλαχτούμε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Πολύ θλιβερή ημέρα και νύχτα στο Παρίσι» επισήμανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Ίσως είναι καιρός να μπει τέλος στη γελοία και εξαιρετικά δαπανηρή Συμφωνία του Παρισιού και να επιστρέψουμε τα χρήματα στους πολίτες υπό τη μορφή μιας μείωσης φόρων;».

Ήδη σήμερα το πρωί ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αφιερώσει ένα πρώτο tweet στις διαδηλώσεις και τις ταραχές στη Γαλλία.

«Η συμφωνία του Παρισιού δεν λειτουργεί τόσο καλά για το Παρίσι. Διαδηλώσεις και ταραχές παντού στη Γαλλία» είχε γράψει σε σχέση με την τέταρτη κατά σειρά ημέρα μαζικών διαδηλώσεων.

Οι διαδηλωτές «φωνάζουν, Θέλουμε τον Τραμπ. Λατρεύω τη Γαλλία» σημείωσε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Twitter, χωρίς ωστόσο κάποιος παρατηρητής να έχει καταγράψει τέτοιου είδους συνθήματα στα χείλη των διαδηλωτών.

Ο Ερντογάν καταδικάζει τη χρήση “υπέρμετρης βίας” εναντίον των διαδηλωτών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε σήμερα την ανησυχία του σχετικά με τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές πόλεις τονίζοντας ότι αντιτίθεται στη χρήση «υπέρμετρης βίας» εναντίον των διαδηλωτών.

«Η αταξία βασιλεύει στους δρόμους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, αρχής γενομένης από το Παρίσι. Οι τηλεοράσεις, οι εφημερίδες αφθονούν από εικόνες με πυρπολημένα αυτοκίνητα, λεηλατημένα καταστήματα, της βιαιότερης απάντησης της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία τάσσεται κατά «των σκηνών χάους που προκαλούν οι διαδηλωτές και κατά της υπέρμετρης βίας εναντίον τους». Αυτές οι «σκηνές χάους» δείχνουν ότι η Ευρώπη «απέτυχε στη δοκιμασία της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία επεμβαίνει «με τον σκληρότερο τρόπο» στο Παρίσι και σε άλλες περιοχές.

«Α! Κοιτάξτε λίγο τι κάνουν οι αστυνομικοί εκείνων που επικρίνουν τους δικούς μας αστυνομικούς».

Το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης εξαπλώθηκε στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Δεκάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

«Εκείνοι που υποκίνησαν τα αντιμεταναστευτικά και αντιισλαμικά (κινήματα) για χάρη του πολιτικού λαϊκισμού έπεσαν στην ίδια τους την παγίδα» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη.

«Τα τείχη της ασφάλειας και της ευημερίας δεν κλονίζονται από τους μετανάστες ή τους Μουσουλμάνους, αλλά τους ίδιους τους (Ευρωπαίους) πολίτες», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την ομιλία του κατηγορώντας εκ νέου ορισμένες Ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς δεν αντέδρασαν απέναντι στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

«Αυτοί παρέμειναν σιωπηλοί απέναντι σε εκείνους που επιχείρησαν να χύσουν αίμα και να βάλουν φωτιά στους δρόμους μας» είπε ο Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments