Ελλάδα

Χριστόδουλος Ξηρός: Η απόδραση, η σύλληψη, η “μεταμφίεση” (vid)

Χριστόδουλος Ξηρός: Η απόδραση, η σύλληψη, η “μεταμφίεση” (vid)
Στις 3 Γενάρη 2015 ο Χριστόδουλος Ξηρός βγαίνει από σπίτι στην Ανάβυσσο και ανεβαίνει στο ποδήλατό του. Μπροστά του πέφτει ένας μοτοσυκλετιστής, ο Ξηρός πάει να τον βοηθήσει και βρίσκεται με χειροπέδες στα χέρια. Το pagenews.gr θυμίζει την ιστορία που κράτησε ένα χρόνο και είχε μέσα μπόλικο... θρίλερ.

Σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη από την Αστυνομία, ένα χρόνο μετά την απόδρασή του από τις φυλακές.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός απέδρασε από τις φυλακές Κορυδαλλού την παραμονή των Φώτων του 2014, στη διάρκεια της άδειας που του είχε δοθεί λόγω των εορτών.

Ο συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σήμανε ανήμερα των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου 2014, όταν διαπιστώθηκε πως δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική.

Η άδειά του έληγε στις 8 Ιανουαρίου 2014, όμως έπρεπε να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε ημέρα.

Ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, είχε χαρακτηρίσει την απόδρασή του «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του».

Σύμφωνα με την Αστυνομία είχε βρεθεί γενετικό υλικό του Ξηρού πάνω στο τρομοδέμα που είχε σταλεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, στις 29 Απριλίου 2014, με παραλήπτη τον διοικητή του Τμήματος.

Χριστόδουλος Ξηρός: Η σύλληψη

Το τελευταιο τρίμηνο οι έρευνες της Αστυνομίας για τη σύλληψη του Ξηρού είχαν επικεντρωθεί στη νοτιοανατολική Αττική, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών.

Το τελευταίο διάστημα οι έρευνες οδήγησαν την Αστυνομία σε μονοκατοικία στην Ανάβυσσο, την οποια είχε ενοικιάσει με ψεύτικα στοιχεία ο Ξηρός.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε φροντίσει να αλλάξει τελείως την εμφάνισή του, έχοντας μακριά μαλλιά, βαμμένα ξανθά, και μούσι, προκειμένου να μην τον αναγνωρίσουν.

Για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε ένα ποδήλατο, καθώς έτσι απέφευγε να πέσει σε τυχαίο αστυνομικό μπλόκο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου η Αστυνομία έκρινε πως είχε έρθει η ώρα της σύλληψης του Ξηρού.

Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής περικύκλωσαν το σπίτι στην Ανάβυσσο και, όταν ο Ξηρός βγήκε έξω, ένας μοτοσικλετιστής της ΕΛΑΣ έπεσε με τη μηχανή του ηθελημένα μπροστά στον Ξηρο.

Εκείνος σταμάτησε για να δει τι είχε συμβεί και τότε οι υπόλοιποι αστυνομικοί τον αιφνιδίασαν και τον συνέλαβαν.

Κατά τη διάρκεια της απόδρασής του ο Χριστόδουλος Ξηρός συμμετείχε σε μία σειρά από τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και στο σχέδιο «Γοργοπόταμος».

Συγκεκριμένα, ήταν ο αποστολέας τρομοδέματος στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, ο αποστολέας τρομοδέματος σε εφορία, ενώ συμμετείχε στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού με στόχο την απόδραση των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Χριστόδουλος Ξηρός: Ποιος είναι

Ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος κρατείται στη φυλακή ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, είναι το μεγαλύτερο από τα 11 παιδιά του ιερέα Τριαντάφυλλου. Γεννήθηκε στην Ικαρία το 1958 όπου και έζησε για πολλά χρόνια.

Αν και τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας του Σάββα στον Ευαγγελισμό δήλωνε ότι ο αδελφός του είχε πέσει θύμα πλεκτάνης, τελικά στις 17 Ιουλίου 2002 ομολόγησε και ο ίδιος τη συμμετοχή του στη 17Ν.

Ένα από τα μέλη της λεγόμενης “δεύτερης γενιάς” της οργάνωσης, φαίνεται ότι στρατολογήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80. Οπως ο ίδιος παραδέχτηκε, συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του λοχία Ρ.Τσαντ (3/4/84), στη δολοφονία του εκδότη Ν.Μομφεράτου και του οδηγού του Π.Ρουσέτη (21/2/85), στην έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα το θάνατο του αστυφύλακα Ι.Γεωργακόπουλου (26/11/85), στη δολοφονία του βιομήχανου Δ. Αγγελόπουλου (8/4/86), στη δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου Ουίλιαμ Νορντίν (28/6/88) και στη δολοφονία του λοχία Στιούαρτ Ρόναλντ (10/3/91).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments