Διεθνή

Ταϊλάνδη εκλογές: Πρωτοφανής κίνηση από την αδελφή του βασιλιά – Πολιτεύεται κόντρα στην παράδοση

Ταϊλάνδη εκλογές: Πρωτοφανής κίνηση από την αδελφή του βασιλιά – Πολιτεύεται κόντρα στην παράδοση
Ταϊλάνδη εκλογές: Η Ουμπολρατάνα Μαχιντόλ θέλει να κατέβει στις εκλογές της Ταϊλάνδης, σε μια πρωτοφανή κίνηση στην πολιτική ιστορία της εν λόγω χώρας.

Ταϊλάνδη εκλογές: Μια “γαλαζοαίματη” για πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη. Αυτό τουλάχιστον θέλει να πετύχει η Ουμπολρατάνα Μαχιντόλ, αδελφή του βασιλιά της χώρας.

Η Μαχιντόλ το τολμά για πρώτη φορά

Η 67χρονη πριγκίπισσα, επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές του Μαρτίου. Μια κίνηση καινοφανή για την παράδοση της χώρας. Μέχρι τώρα, κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν έχει αναμιχθεί άμεσα με τα κοινά της χώρας. Ωστόσο, η εν λόγω παράδοση θα σταματήσει στην Μαχιντόλ.

Η αδελφή του βασιλιά, Μάχα Βαγιραλονγκόρν, θέτει υποψηφιότητα με το κόμμα της Σιναουάτρα, το Raksa Chart. Οι εκλογές της 24ης Μαρτίου, αυτόματα θα αποκτήσουν νέο ενδιαφέρον για τη χώρα. Παράλληλα όμως, δημιουργούν σύγχυση στους υπόλοιπους υποψήφιους.

Ο θεσμός της βασιλείας αντιμετωπίζεται με σεβασμό στην Ταϊλάνδη. Οπότε, η επικείμενη υποψηφιότητα της Μαχιντόλ αυτόματα θα “κόψει” τα “φτερά” από αρκετούς υποψήφιους “δελφίνους” για την πρωθυπουργία. Εξάλλου, στη χώρα αυτή, ουδείς δεν θέλει να σταθεί απέναντι σε μια γαλαζοαίματη.

Η υποψηφιότητα της Μαχιντόλ με το Thai Chart, θα τη φέρει αντιμέτωπη με τον νυν πρωθυπουργό Πραγιούτ Τσαν-οτσά. Ο Τσαν-οτσά έχει στα χέρια του την εξουσία από το 2014.

Ο Τσαν-οτσά, πάντως, αν και κυβερνά με σκληρότητα, υπερτονίζει ότι όσα πράττει γίνονται για τη χώρα: “Ο στόχος μου δεν είναι να παρατείνω την παραμονή μου στην εξουσία. Το κάνω για το καλό της χώρας και του λαού”, ανέφερε σχετικά.

Στις 24 Μαρτίου, η Ουμπολρατάνα Μαχιντόλ θα σταθεί απέναντί του. Όπως φαίνεται, οι εκλογές θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απέναντι του Τσαν-οτσά, θα σταθεί μια γαλαζοαίματη”.

Ταϊλάνδη και εκλογές

πηγή video: Youtube / Fast News channel

Εκλογές στην Ταϊλάνδη έχουν διεξαχθεί για βουλή, γερουσία και επίσης έχουν διενεργηθεί δημοψηφίσματα. Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στο Σιάμ στις 15 Νοεμβρίου 1933 και την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν πολιτικά κόμματα, συνεπώς όλοι οι υποψήφιοι ήταν ανεξάρτητοι.

Σύμφωνα με τη wikipedia, το ταϊλανδικό Κοινοβούλιο αποτελείται από 2 σώματα: είναι η Εθνική Συνέλευση ή Ραθασάφα – รัฐสภา, το οποίο αποτελείται από έναν Οίκο των Αντιπροσώπων (το Σάφα Φουθαέν Ράτσαντον – สภาผู้แทนราษฎร) 500 εδρών και μιας Συγκλήτου (τη Γουθισάφα – วุฒิสภา) 200 εδρών.

Τα μέλη και των δύο σωμάτων εκλέγονται με ψηφοφορία. Τα μέλη του Οίκου των Αντιπροσώπων υπηρετούν τετραετείς θητείες, ενώ οι γερουσιαστές υπηρετούν εξαετείς θητείες. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν το 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments