Υγεία

Γρίπη Η1Ν1: Στο 41 οι νεκροί

Γρίπη Η1Ν1: Στο 41 οι νεκροί
Γρίπη Η1Ν1: Το τελευταίο κρούσμα ήταν στην περιοχή της Λαμίας. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τους 41 έχουν φτάσει οι νεκροί από την γρίπη Η1Ν1.

Την Δευτέρα κατέληξε μια ηλικιωμένη γυναίκα που νοσηλευόταν στην πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Λαμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας περισσότεροι από 150 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η συντριπτική πλειονότητα δεν έχει εμβολιαστεί, και ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η γυναίκα, η οποία την Κυριακή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ της κλινικής σε βαριά κατάσταση, και κατέληξε την επόμενη ημέρα, είναι σύμφωνα με το Lamia Report το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα θανάτου από τον ιό στην πόλη.

Αυτή τη στιγμή στην Λαμία υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, τα δύο εκ των οποίων παραμένουν εκεί από την προπερασμένη εβδομάδα.

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης.

– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

– Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

– Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Μέχρι πότε θα διαρκέσει η έξαρση της γρίπης Η1Ν1

Η έξαρση της γρίπης αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές του Μαρτίου.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για σοβαρή έλλειψη σε αντιγριπικά εμβόλια και πριν από το τέλος της εβδομάδας δεν θα μπορούν να τα διαθέτουν στο κοινό.

Η Ματίνα Παγώνη παθολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, δήλωσε:

«Τα εμβόλια που παραγγέλθηκαν βασίστηκαν στα περσινά δεδομένα ενώ πρόβλημα αποτελεί ο περιορισμένος εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ανέφερε, επίσης: «Ο κόσμος δεν είναι όσο προσεκτικός θα έπρεπε.

Πρέπει να προσέξουμε, να μην παίρνουν από μόνοι τους φάρμακα, να μιλούν πρώτα με τον γιατρό τους.

Η έξαρση θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο. Οι υψηλού κινδύνου ομάδες έχουν χρόνο να κάνουν το εμβόλιο.

Εξήντα βρίσκονται αυτοί τη στιγμή στα νοσοκομεία.

Χρειάζεται ψυχραιμία και να ακολουθούμε τις οδηγίες που είναι πολύ βασικές».

«Εμβόλια στα φαρμακεία της χώρας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν» τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Γρίπη Η1Ν1: Δείτε το βίντεο

Γρίπη Η1Ν1: Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί για τα μέτρα προφύλαξης

  • Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.
  • Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει επίσης πως και στα σχολεία θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών

  • τακτικό πλύσιμο χεριών

  • βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα

  • όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ακόμη, ότι δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments