Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Δείτε τις αλλαγές για τα ζευγάρια

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Δείτε τις αλλαγές για τα ζευγάρια
Μια κοινή δήλωση, δυο εκκαθαριστικά σημειώματα. Αναλυτικά οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις 2019.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει φέτος η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα ζευγάρια. Η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου και οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου για να εκπληρώσουν την ετήσια φορολογική τους υποχρέωση.

Το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τους συζύγους είναι το νέο στοιχείο της φετινής φορολογικής δήλωσης, καθώς το νέο έντυπο Ε1 που θα υποβάλλουν φέτος πάνω από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περυσινό έντυπο.

Επιπρόσθετα, καμία αλλαγή δεν επέρχεται στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ο οποίος θα καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου.

Στην απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ορίζεται ότι «σε περίπτωση που οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 των συζύγων υποβάλλονται ως κοινές, δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια από τους συζύγους».

Μάλιστα, σ’ αυτή την περίπτωση διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά. Οι σύζυγοι ωστόσο έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να υποβάλουν χωριστή δήλωση.

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Οι αλλαγές του Ε1

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ

Στην περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης από τους συζύγους διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο.

Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά.

Για παράδειγμα, ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση και για τον σύζυγο προκύπτει πληρωμή φόρου 600 ευρώ ενώ για τη σύζυγο επιστροφή φόρου 250 ευρώ. Τα δύο ποσά δεν θα συμψηφιστούν. Ο σύζυγος θα πληρώσει τον φόρο και η σύζυγος θα εισπράξει την επιστροφή του φόρου.

ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ

Οι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν χωριστή δήλωση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να το δηλώσουν στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ χωρίς γνωστοποίηση

Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, χωρίς να απαιτείται γνωστοποίηση στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Μητρώου της ΔΟΥ.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν το Μητρώο της Εφορίας δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους.

Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους και υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ Airbnb

Δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγούμενων ετών, αναδρομικά επιδόματα ανεργίας, αμοιβές γιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

Εξαιρούνται και οι αγρότες–μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments