Ελλάδα

Ποινικός κώδικας: Σαρωτικές αλλαγές για τους καταχραστές του Δημοσίου

Ποινικός κώδικας: Σαρωτικές αλλαγές για τους καταχραστές του Δημοσίου
Ποινικός κώδικας: Την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Ποινικός κώδικας: Την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σε συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκαν ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας οι οποίοι τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από την Τετάρτη 6 Μαρτίου και μέχρι την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019.

Με τα δύο σχέδια νόμου όπως τόνισε ο κ. Καλογήρου προωθούνται τρεις βασικές αλλαγές, εξορθολογίζονται τα ποινικά αδικήματα, εισάγεται νέο πλαίσιο ποινών και νέα δικονομία με το «βλέμμα» στραμμένο στην ταχύτητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Κοινώς η ποινική δίκη… αλλάζει!

Νόμος περί καταχραστών

Ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου 1608/50 καταργείται μετά μετά από 70 χρόνια. Η πρώτη και κύρια αλλαγή με την κατάργηση του είναι πως πλέον οι καταχραστές του δημοσίου δεν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή θα είναι αυτή των 15 ετών.

Η προωθούμενη διάταξη δημιουργεί εύλογα το ερώτημα τι θα γίνει με τις εκκρεμείς δίκες. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, εάν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν την απόφαση, τότε θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.

Ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι το η αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για τους καταχραστές του Δημοσίου κρίθηκε αναγκαία λόγω των δεισλητουργιών που παρατηρήθηκαν όπως με την περίπτωση της καθαρίστριας από το Βόλο η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή.

Με τις νέες διαταξεις ως καταχρηστής σε βάρος του δημοσίου θεωρείται εκείνος ο οποίος με τις παράνομες συμπεριφορές του ( απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) προκαλεί ζημιά στο δημόσιο. Ως δημόσιο ορίζεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοςίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται δημόσια περιουσία. Επίσης στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπονται για όλα τα κακουργήματα διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει πως εάν ο κατηγορούμενος ως καταχραστής του Δημοσίου, μέχρι και την έναρξη της δικής του, πληρώσει και αποκαταστήσει τη ζημία, θα τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή και θα αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ειδική παραγραφή 20 χρόνων για τα αδικήματα σε βάρος του δημοσίου.

Επίσης, όπως διευκρίνιστικε κατά την παρουσίαση των νέων διατάξεων υπάρχει και η αυστηρή νομοθεσία για το ξέπλυμα που προβλέπει δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά του δημοσίου για τους καταχραστές.

Νέος Ποινικός Κώδικας

Ο νέος Ποινικός Κώδικας έρχεται να αντικαταστήσει τον προηγούμενο ο οποίος συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής.

Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου του νέου Ποινικού Κώδικα είναι πως αλλάζει το σύστημα ποινών. Καταργούνται όλα τα πταίσματα,από τα οποία όσα δεν κρίνονται σοβαρά θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις με πρόστιμα και όσα κρίνονται ως σοβαρά μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments