Οικονομία

Ωράριο τραπεζών: Αλλάζει ο χρόνος εξυπηρέτησης των πολιτών

Ωράριο τραπεζών: Αλλάζει ο χρόνος εξυπηρέτησης των πολιτών
Ανατροπή στο ωράριο συναλλαγών των τραπεζών. Τι προβλέπει η συμφωνία τους με την ΟΤΟΕ.

Ωράριο τραπεζών: Τη μείωση του ωραρίου τραπεζικών συναλλαγών κατά 30 λεπτά προβλέπει η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, η οποία αφορά την περίοδο 2019-2021.

Η νέα σύμβαση συνιστά απόρροια του συμβιβασμού μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών, κατά τη σημερινή -πέμπτη κατά σειρά- συνάντηση των δύο πλευρών. Μεταξύ άλλων, στην τριετή σύμβαση προβλέπεται η σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών των τραπεζοϋπαλλήλων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών κατά 30 λεπτά, καθώς πλέον τα γκισέ θα λειτουργούν από τις 8:00 έως τις 14:00.

Υιοθετούνται, ακόμα, επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, με στόχο την προστασία της μητρότητας και της οικογένειας.

«Η νέα κλαδική σύμβαση έχει σημαντική θεσμική, αλλά και ουσιαστική αξία, με ευρύτερες προεκτάσεις, καθώς αποτελεί όρο αποκατάστασης μιας νέας λειτουργίας των τραπεζών και εφαλτήριο ελπίδας για την επανεκκίνηση της οικονομίας» σχολίασε, από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας Τραπεζών-ΟΤΟΕ και την έγκρισή της από το Γενικό Συμβούλιο, η 24ωρη απεργία ματαιώνεται.

Οι βασικές διεκδικήσεις, είναι οι εξής:

Προστασία της απασχόλησης.

Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης – που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ – για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής:

  • Μετά από 7 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ πέτυχε να αρχίσει, η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στη τριετία στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.
  • Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών.
  • Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.
  • Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών.
  • Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης Τράπεζας, που επηρεάζουν τους εργαζόμενους καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.
  • Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης – πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.
  • Οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.
  • Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας.

Διαβάστε Eπίσης

Το «μαύρο» χρήμα σωσίβιο για την οικονομία

Θέσεις εργασίας: Στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα

Περισσότερα