Αυτοδιοίκηση

Kακοκαιρία: Οικονομική ενίσχυση σε 11 δήμους για την αποκατάσταση ζημιών

Kακοκαιρία: Οικονομική ενίσχυση σε 11 δήμους για την αποκατάσταση ζημιών
Ενισχύσεις 2,3 εκατ. ευρώ σε 11 δήμους για την αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία.

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ποσού 2.330.000 ευρώ, ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών σε 11 δήμους για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από την κακοκαιρία.

Ειδικότερα, με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης ενισχύονται οικονομικά, κατόπιν σχετικού αιτήματός τους οι δήμοι Ανωγείων (50.000 ευρώ), Εμμανουήλ Παππά (160.000 ευρώ), Καντάνου – Σελίνου (300.000 ευρώ), Κισσάμου (300.000 ευρώ), Κορυδαλλού (70.000 ευρώ), Μετεώρων (220.000 ευρώ), Μουζακίου (200.000 ευρώ), Μυλοποτάμου (300.000 ευρώ), Πηνειού (330.000 ευρώ), Σκύρου (250.000 ευρώ) και Τήνου (150.000 ευρώ).

Χανιά κακοκαιρία: Δόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα που τοποθέτησαν οι ΕΔ στον Πλατανιά

Στην κυκλοφορία δόθηκε λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι η γέφυρα που τοποθέτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην δυτική είσοδο του Πλατανιά, προκειμένου να αντιμετωπισθεί προσωρινά το σοβαρό πρόβλημα που υπήρξε μετά την κατάρρευση από την κακοκαιρία τμήματος του δρόμου στο ύψος του ποταμού Ιάρδανου.

Αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης καθώς και η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη που θα εξασφαλίζουν ομαλές κυκλοφοριακές συνθήκες. Στο σημείο της γέφυρας θα βρίσκεται όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας για την διευκόλυνση και ενημέρωση των οδηγών.

Η γέφυρα μήκους περίπου 39 μέτρων μπορεί να δέχεται φορτηγά και λεωφορεία έως 10 τόνους, ενώ στο σημείο πραγματοποιούνται ήδη ερευνητικές γεωτρήσεις ώστε να προχωρήσει άμεσα η σύνταξη της μελέτης για την αποκατάσταση του τμήματος του δρόμου που έχει καταρρεύσει.

Χανιά κακοκαιρία: Έργα αποκατάστασης των ζημιών

Σε σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλά σημεία κυρίως του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προχωρούν από τα πρωί συνεργεία της αντιπεριφέρειας και των δήμων.

Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός για να αντιμετωπισθούν κυρίως οι καταπτώσεις βράχων και χωμάτινων όγκων τόσο στο εθνικό, όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Χανιά κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές προκλήθηκαν ζημιές από την κακοκαιρία

Τα σημαντικότερα προβλήματα αναφέρθηκαν στις περιοχές Πλατάνι και Σταλός της Εθνικής Οδού προς Ρέθυμνο και Κίσαμο, όπου λόγω εκτεταμένης κατολίσθησης βράχων χωμάτων και πετρών έκλεισε και στα δύο σημεία το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Και στα δύο σημεία βρέθηκαν μηχανήματα για τον καθαρισμό του δρόμου με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται σταδιακά.

Μάλιστα, στην κατολίσθηση στην περιοχή Σταλού κλήθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκειμένου να ελέγξει με τη χρήση θερμικής κάμερας αν κάτω από τους χωμάτινους όγκους είχε εγκλωβιστεί κάποιο όχημα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, Δημοσθένης Μπαντουράκης, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν προέκυψε κανένας εγκλωβισμός.

Από νωρίς το πρωί σε όλο το οδικό δίκτυο κινούνται οχήματα της τροχαίας, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία σε σημεία που υπάρχουν πέτρες και χώματα.

Τα σημεία όπου υπήρξαν εκτεταμένες κατολισθήσεις επισκέφθηκε επικεφαλής τεχνικών κλιμακίων και ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, τονίζοντας ότι:

«Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να καθαριστούν οι δρόμοι και να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής μετακίνηση των οχημάτων.

Πιστεύω ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι δήμοι που υπέστησαν προβλήματα από το καιρικό φαινόμενο

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας, με τα περισσότερα από αυτά να αναφέρονται στους δήμους Πλατανιά, Κισάμου και Κανδάνου-Σελίνου.

Ζημιές υπέστη και το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο δυτικό τμήμα περιοχών του δήμου Πλατανιά, με τα συνεργεία να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Παράλληλα, η πυροσβεστική δέχθηκε 26 κλήσεις για απάντληση υδάτων κυρίως από την περιοχή του δήμου Πλατανιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments