Οικονομία

Βάσιμος λόγος απόλυσης: Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η αλλαγή που έρχεται

Βάσιμος λόγος απόλυσης: Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η αλλαγή που έρχεται
Βάσιμος λόγος απόλυσης: Πως θα γίνεται η αποζημίωση των εργαζομένων.

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία απολύσεων φέρνει η νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίαςμε την εισαγωγή της αρχής του βάσιμου λόγου απόλυσης.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η διάταξη θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο “σκούπα” με τις 120 δόσεις.

Στο εν λόγω σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θα θεωρείται έγκυρη, εφόσον οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, η κύρωση του οποίου έγινε το 2016.

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, με τη διάταξη αυτή, σε συνέχεια της κύρωσης του αναθεωρημένου Χάρτη, εισάγεται ευθέως στο ελληνικό δίκαιο η αρχή της δικαιολογημένης καταγγελίας και τα δικαστήρια θα πρέπει να ερευνούν την ύπαρξη ή μη του βάσιμου λόγου της απόλυσης.

Παράλληλα, τα δικαστήρια, για να θεωρήσουν έγκυρη μια απόλυση, θα πρέπει αυτή να είναι σύμφωνη με τους όρους του άρθρου 24 του Χάρτη.

Το οποίο αναφέρει ρητά ότι «με σκοπό τη διασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος προστασίας των εργαζομένων σε περιπτώσεις λύσης της σχέσης εργασίας, τα μέρη αναλαμβάνουν να αναγνωρίζουν:

  • Το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να μη λύεται η εργασιακή τους σχέση χωρίς βάσιμο λόγο που να συνδέεται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά τους ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης.
  • Το δικαίωμα των εργαζομένων, των οποίων η εργασιακή σχέση λύεται χωρίς βάσιμο λόγο, σε επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, που είτε δικαίωσαν εργαζομένους στηριζόμενες στο συγκεκριμένο άρθρο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη είτε στηρίχθηκαν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει μεν αποζημιώσεις, χωρίς όμως να ζητάει την αιτιολόγηση της απόλυσης.

Η αποζημίωση

Με άλλη διάταξη εισάγεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει μέσω τράπεζας την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, ώστε να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών. Το ίδιο θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου και για τις αποζημιώσεις και τις εισφορές των μαθητευομένων, σπουδαστών και φοιτητών, που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία.

Επίσης με άλλη διάταξη ορίζεται ρητά ότι η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής είναι άκυρες χωρίς την τήρηση της απαραίτητης διαδικασίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει την έγγραφη συμφωνία του εργαζομένου και τη γνωστοποίηση εντός 8ημέρου, στο ΣΕΠΕ, της αλλαγής.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Συγκεκριμένα, επιμηκύνεται από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τα ΒΑΕ (1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ημερών εργασίας σε ΒΑΕ).

Η νέα ρύθμιση οφειλών

Όσο για την πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει πριν από το Πάσχα.

Μάλιστα, ο επανυπολογισμός της οφειλής από το 2002 έως το 2016, για τους μη μισθωτούς, θα γίνει για όλους με την εισφορά που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

Βάσει του σχεδίου νόμου, καταργούνται όλες οι άλλες εν ισχύι ρυθμίσεις που «τρέχουν» στο ΚΕΑΟ (πλην αυτών του εξωδικαστικού και του νόμου Κατσέλη) και όλοι οι οφειλέτες υποχρεούνται να ενταχθούν στη νέα, για το υπολειπόμενο ποσό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments