Διεθνή

Γερμανία: Αντιδράσεις για την προεκλογική αφίσα της AfD που εικονίζει μια σκλάβα χωρίς ρούχα

Γερμανία: Αντιδράσεις για την προεκλογική αφίσα της AfD που εικονίζει μια σκλάβα χωρίς ρούχα
Γερμανία: "Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν την AfD" και "Για να μην γίνει Ευραβία (σ.σ. λογοπαίγνιο με την Αραβία) η Ευρώπη", γράφει η αφίσα.

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε μια αφίσα που κυκλοφόρησε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για τις ευρωεκλογές, στην οποία χρησιμοποιήθηκε ένας πίνακας του 19ου αιώνα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του αμερικανικού μουσείου στο οποίο ανήκει.

Η τοπική οργάνωση του Βερολίνου της AfD επέλεξε για την αφίσα αυτή έναν πίνακα του 1866 που εικονίζει τέσσερις γενειοφόρους άνδρες με τουρμπάνια να εξετάζουν τα δόντια μιας σκλάβας, η οποία δεν φοράει ρούχα. Κάτω από την εικόνα, πρόσθεσε τα σλόγκαν: “Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν την AfD” και “Για να μην γίνει Ευραβία (σ.σ. λογοπαίγνιο με την “Αραβία”) η Ευρώπη”.

Το Ινστιτούτο Τέχνης Κλαρκ, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη και έχει στην κατοχή του τον πίνακα “Το σκλαβοπάζαρο” του Γάλλου, οριενταλιστή ζωγράφου Ζαν-Λεόν Ζερόμ, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός αυτό. “Καταδικάζουμε σθεναρά τη χρήση του πίνακα για τη στήριξη των πολιτικών θέσεων της AfD και τους γράψαμε, ζητώντας να σταματήσουν”, είπε ο Όλιβερ Μίσλεϊ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου. Ο Μίσλεϊ παραδέχτηκε πάντως ότι κανείς δεν έχει πλέον τα πνευματικά δικαιώματα του πίνακα και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί ο ίδιος να απαγορεύσει σε κάποιον να χρησιμοποιεί την εικόνα.

Έντονες ήταν ωστόσο οι αντιδράσεις και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ζέραπ Γκούλερ, μέλος του συντηρητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, έγραψε στο Twitter: “Όχι, οι πραγματικοί Ευρωπαίοι δεν εκλέγουν ρατσιστές. Οι πραγματικοί Ευρωπαίοι δεν υπερασπίζονται την Ευρώπη με τον φόβο και το μίσος”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments