Πολιτική

Πυρκαγιά στο Μάτι: Πολιτική θύελλα μετά τις νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία

Πυρκαγιά στο Μάτι: Πολιτική θύελλα μετά τις νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία
Οι νέες αποκαλύψεις για την πυρκαγιά στο Μάτι προκαλούν κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό λίγο καιρό πριν από τις εκλογές.

Θύελλα στο πολιτικό σκηνικό έφεραν οι αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και όσα διαδραματίστηκαν στις 23 Ιουλίου 2018. Το ρεπορτάζ του Αλέξη Παπαχελά που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (2/5/19) από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ξύπνησε τραγικές μνήμες. Οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας  ανέδειξαν το απόλυτο χάος που επικράτησε και την ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων Αρχών. Η τραγωδία από την πυρκαγιά στο Μάτι και το χθεσινό ρεπορτάζ ανοίγουν εκ νέου τον δημόσιο διάλογο για τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τους νεκρούς από την πυρκαγιά στο Μάτι «επειδή οι πληροφορίες ήταν ασαφείς». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως εκείνες τις ώρες δινόταν «μάχη για τους ζωντανούς». Η έρευνα του ΣΚΑΪ καταδεικνύει πως οι άνδρες της Πυροσβεστικής είχαν ενημερώσει για τουλάχιστον 13 νεκρούς, πριν ο Αλέξης Τσίπρας φτάσει στο Συντονιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του εξαπέλυσε «βολές» εναντίον της κυβέρνησης. Ο Νίκος Τόσκας επιχείρησε να εξηγήσει τα όσα διαδραματίστηκαν και ανέφερε ότι πως χωρίς επίσημη πιστοποίηση θανάτου δεν ήταν δυνατό να μεταφέρει τέτοιες πληροφορίες στον πρωθυπουργό. Για «αδιαφορία» και «κυνισμό» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε ανάρτησή του στο Facebook εξαπολύει «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης την οποία κατηγορεί για στήσιμο επικοινωνιακής φιέστας μπροστά από τις κάμερες.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook: Ανατρίχιασα βλέποντας χθες το αφιέρωμα του Αλέξη Παπαχελά για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι. Τρία πράγματα ήρθαν αμέσως στο μυαλό μου.  Πρώτον, πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και πόσος κυνισμός χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Και χθες βράδυ, που αποκαλύπτονταν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, να χορεύεις ξέγνοιαστος με την ίδια παρέα συνενόχων εκείνης της νύχτας.

Δεύτερον, με συγκλόνισε η αξιοπρέπεια των απλών πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή και τον θάνατο. Αλλά και των συνεπών κρατικών λειτουργών που μάταια έψαχναν έναν υπεύθυνο να τους πει τι να κάνουν. Σκύβω το κεφάλι μου με σεβασμό. Τίποτε άλλο. Τρίτον, μας περιμένει πολλή δουλειά την επόμενη μέρα για να βάλουμε σε τάξη ένα διαλυμένο κράτος που δεν υπηρετεί τον πολίτη. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε προχθές και δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι φέτος ώστε να μην ζήσουμε ξανά μια νέα συμφορά.

Δουλεύουμε πολύ μεθοδικά ένα σχέδιο για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής. Εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα αλλάξουν όλα σε ένα κράτος μπάχαλο. Μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουμε σκληρά και με επαγγελματισμό. Και κυρίως αξιοποιώντας τους ικανότερους, μακριά από κομματικές παρωπίδες.

Βασίλης Κικίλιας: Πρωθυπουργός ψεύτης ακόμα και όταν πρόκειται για 101 νεκρούς

Συγκλονισμένος με αυτά που είδε στο ντοκιμαντέρ του Σκάι για την πυρκαγιά στο Μάτι δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας κάνοντας λόγο για αποκαλύψεις σχετικά με το πώς «ήξεραν στην κυβέρνηση ότι είχαμε νεκρούς στο Μάτι και έπαιζαν θέατρο στο συντονιστικό μπροστά στα μάτια των εμβρόντητων Ελλήνων». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ χαρακτήρισε «ψεύτη» τον πρωθυπουργό λέγοντας πως «ακόμα και όταν πρόκειται για 101 νεκρούς, θέλησε να σώσει πολιτικά το τομάρι του. Τον είδαμε να δίνει ένα σόου με τους υπόλοιπους υπουργούς στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής, ενώ ήδη γνώριζαν ότι είχαμε πολλούς νεκρούς».

Επισημαίνοντας πως ακόμα δεν έχει υπάρξει μία συγγνώμη ή μία παραίτηση και πως κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ο κ. Κικίλιας μίλησε για «σόου που έστησε ο κ. Παππάς με τον κ. Τζανακόπουλο που διοργάνωναν συνεντεύξεις Τύπου και εμφάνιζαν χάρτες με φωτιές και μιλούσαν για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού και ασύμμετρες απειλές. Προς το παρόν, ο κ. Τσίπρας πίνει τσικουδιές στην Κρήτη με τους ίδιους τραγικούς που έκαναν το συντονιστικό και εγκαινιάζουν έργα που έχουν γίνει πριν από τέσσερα χρόνια. Οι δικαστικές έρευνες “ τρέχουν” και για το Μάτι και για τη Μάνδρα.

Αν θεωρήσουμε ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή το θέμα με βάση τα στοιχεία και τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, θα το κάνουμε. Το οφείλουμε στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν. Και κάτι ακόμα: Μπορεί κάποιος να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι μετά την τραγωδία αυτή είμαστε έτοιμοι για τη φετινή περίοδο πυροπροστασίας; Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα; Έχει αναθεωρηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Τζανακόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία

Η κυβέρνηση απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη φονική πυρκαγιά – κάτι που δεν είχε κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι η ευθύνη είναι διαχρονική.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία που δεν τον τιμά ούτε δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Έχουμε συζητήσει το θέμα και έχουμε από την αρχή πει ότι οι νεκροί δεν κρύβονται. Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και για μένα, που έπρεπε να ανακοινώσω τους νεκρούς. Τώρα για προεκλογικούς λόγους διάφορα μιντιακά επιτελεία το επαναφέρουν. Το θέμα είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα ανασυγκροτήσουμε διαλυμένες υπηρεσίες…

Ο κ. Μητσοτάκης απέλυε δημοσίους υπαλλήλους, το Δημόσιο αποδιαρθρώθηκε στα πρώτα δύο μνημόνια. Είναι υποκριτικό. Όσο για την επιχειρησιακή κατάσταση, οι υπεύθυνοι βρέθηκαν μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση. Είπαμε πως και στο επιχειρησιακό πεδίο πρέπει να βελτιωθούμε, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη μεταρρύθμιση του πλαισίου πολιτικής προστασίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments