Άποψη

Η Αττική που δεν έγινε… Νάπολη και το σχέδιο για τη Φυλή

Η Αττική που δεν έγινε… Νάπολη και το σχέδιο για τη Φυλή
Ο Θανάσης Λυρτσογιάννης γράφει στο νέο του blog στο pagenews.gr για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή και για τις "Κασσάνδρες" που διαψεύστηκαν.

«Προς άγρα ψήφων μην τάζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τους μάγους». Η φράση αυτή της Ρένας Δούρου στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης των τεσσάρων υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής, δείχνει την απόσταση που χωρίζει τη νυν Περιφερειάρχη από τους γνωστούς λαϊκισμούς και την ανέξοδη υποσχεσιολογία που συνηθίζονται κατά την προεκλογική περίοδο. Ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό, καθοριστικό θα λέγαμε για την ποιότητα ζωής των πολιτών, ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα θέμα που σχετίζεται με τη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή. Αντικατοπτρίζει δε και την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία όποιος τάζει θαύματα, είτε αγνοεί την πραγματικότητα είτε λαϊκίζει προς… άγραν ψήφων.

Ρένα Δούρου: Όσο είμαι Περιφερειάρχης η Φυλή δεν θα επεκταθεί αλλά θα κλείσει οριστικά

Από την πλευρά της, η Ρένα Δούρου, έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους στο παρελθόν και επανέλαβε στο ντιμπέιτ ότι όσο η ίδια βρίσκεται στο τιμόνι της Περιφέρειας, η χωματερή της Φυλής, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο δεν θα επεκταθεί, αλλά θα κλείσει οριστικά. Ήδη μειώνονται διαρκώς οι ποσότητες σκουπιδιών που θάβονται στη Φυλή, μέχρις ότου κλείσει οριστικά.

Η Περιφέρεια Αττικής διαψεύδει τις «Κασσάνδρες» και δεν κρύβεται πίσω από συνθήματα προεκλογικού χαρακτήρα. Κάνει έργα!

Δεν ξέρω πόσοι θυμάστε τις… προβλέψεις από διάφορες “Κασσάνδρες”, με το που ανέλαβε η Δούρου τη Διοίκηση της Περιφέρειας, ότι η Αττική θα γίνει Νάπολη. Διαψεύστηκαν μεν όλες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κίνδυνοι εξέλιπαν. Όμως, αυτοί δεν αντιμετωπίζονται με πομφόλυγες, φραστικά πυροτεχνήματα και συνθήματα προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά με έργα και συγκεκριμένες προτάσεις. Για τη χωματερή της Φυλής, η Ρένα Δούρου στο πρόσφατο ντιμπέιτ, τόνισε χαρακτηριστικά «η Φυλή ‘σκάει’ από το 2014. Με κατηγορούσαν ότι η Αττική θα γινόταν Νάπολη. Η Αττική δεν έγινε Νάπολη. Καταργήσαμε τα τρία εργοστάσια ΣΔΙΤ. Το ένα θα γινόταν στη Φυλή, το άλλο στο Γραμματικό και το τρίτο στη Κερατέα. Έχουμε έναν περιφερειακό σχεδιασμό που έγινε νόμος του κράτους, και έχει εγκριθεί από την Κομισιόν».

Πράξεις στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από 9.000 τόννους κλαριά που το 2014 γινόντουσαν πρώτη ύλη, σήμερα 60.000 τόννοι γίνονται λίπασμα και κομπόστ.

Άλλη μία απτή απάντηση στο πρόβλημα είναι το εργοστάσιο κομποστοποίησης και οι ποσότητες απορριμμάτων που γίνονται κομπόστ. Πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια Αττικής, όπως τονίζει συνεχώς η νυν Περιφερειάρχης στηρίζει την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 2014, μόνο 9.000 τόννοι κλαριά γινόντουσαν χρήσιμη πρώτη ύλη. Όλα τα υπόλοιπα θάβονταν. Σήμερα, 60.000 τόννοι κλαριά δεν θάβονται και γίνονται λίπασμα και κομπόστ. Όσον αφορά το ΧΥΤΥ (και όχι πλέον ΧΥΤΑ, όπως ήταν ο προηγούμενος σχεδιασμός) στο Γραμματικό όπου φτιάχτηκε μια μονάδα με ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν λειτουργεί, στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους άλλους τρεις υποψήφιους για την Περιφέρεια Αττικής, η Ρένα Δούρου είπε πως ήδη είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Διευκρίνισε ότι έπαψε να είναι ΣΔΙΤ ΧΥΤΑ και «θα είναι ένας πρότυπος χώρος όπου θα πηγαίνει αδρανές υπόλειμμα μόνο των όμορων Δήμων. Δεν χάνουμε τα χρήματα της Ε.Ε.. Έχουμε δημιουργήσει ήδη άλλα δύο ΧΥΤΥ, στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα. Αποκαταστήσαμε τη χωματερή της Παλαιάς Φώκαιας, των Μεγάρων, των Καλυβίων» τόνισε η Περιφερειάρχης Αττικής. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα η νυν Περιφερειάρχης Αττικής, ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό αφορά σε 23.000 τόνους ετησίως υπόλειμμα των μπλε κάδων «και όχι τους 120 χιλιάδες τόνους ακατέργαστου σκουπιδιού που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός».

Η Περιφερειάρχης Αττικής και υποψήφια στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές δεν μένει στα λόγια και καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως η ίδια η Ρένα Δούρου επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους «η ολοκλήρωση όλων των παραπάνω, αποτελεί απτή απόδειξη των πολιτικών και του επιτελείου της στην υλοποίηση του σχεδίου για βιώσιμες λύσεις στο κρίσιμο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική». Με λίγα λόγια: η νυν Περιφερειάρχης τονίζει ότι το έργο που έχει υλοποιηθεί δείχνει ότι τη Διοίκησή της δεν την ενδιαφέρουν οι πόζες, οι φωτογραφίες και να κόβονται κορδέλες εγκαινίων υπό τα φώτα της δημοσιότητας. Εκείνο που τη νοιάζει δεν είναι τα έργα βιτρίνας, αλλά τα έργα υποδομής. Τα έργα ουσίας που βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας.


Διαβάστε όλα τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments